Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Stiri
Noi reglementari privind cheltuielile cu dobanzile la calculul profitului impozabil
Guvernul a majorat la 8% nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, utilizata la determinarea profitului impozabil.
Masura a fost luata printr-o Hotarare de Guvern pentru modificarea pct.701 din Normele metodologice de aplicare a legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, adoptata in sedinta de saptamana trecuta.

Actul normativ actualizeaza datele cu caracter fiscal, in conformitate cu prevederile art. 23 alin. 5, lit.b din Codul Fiscal, conform carora nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

Astfel, potrivit HG adoptata de Guvern, pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2009, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta va creste de la 7% la 8%.

Printre cheltuielile deductibile pentru determinarea profitului impozabil se numara si cheltuielile cu dobanda, in limita prevazuta la articolul 23 din Codul fiscal.
Vezi mai mult...
 
MMFPS: Declararea insolvabilitatii debitorilor persoane fizice sau juridice

Ordinul MMFPS nr. 539/2009 a fost publicat luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328.

Ordinul MMFPS stabileste procedura privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, conform prevederilor art. 176 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Potrivit alin. 1 al art. 176 din Codul de procedura fiscala, "este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile".

Astfel, Procedura inclusa in ordin este aplicabila persoanelor fizice sau juridice care indeplinesc conditiile legale in aceasta materie.

Vezi mai mult...
 
Regim derogatoriu la plata taxelor si impozitelor, pentru firmele in inactivitate temporara

Acordarea regimului de declarare derogatoriu

Potrivit proiectului elaborat de ANAF, in caz de inactivitate temporara, organul fiscal competent poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF.

Depunerea declaratiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu, poate fi aprobata pentru perioade care nu depasesc 3 ani consecutivi.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa nu figureze, la data aprobarii cererii, cu obligatii de plata catre bugetul general consolidat;

Vezi mai mult...
 
Impozitul pe profit minim, declarat constitutional

Curtea Constitutionala a stabilit miercuri ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale este constitutionala.

"In sedinta din data de 13 mai 2009, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarea asupra neconstitutionalitatii Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, sesizare formulata de un numar de 63 de deputati, respectiv 28 de senatori, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie.In urma deliberarii Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca legea este constitutionala", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.

Vezi mai mult...
 
Mii de firme suspendate, din cauza impozitului forfetar

Ultimele date ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca peste 14.000 de firme si-au suspendat activitatea in luna aprilie a acestui an. In aceeasi perioada, numarul dizolvarilor voluntare a fost de peste 1500, in timp ce radierile voluntare au depasit 2200 de cereri.

Potrivit unui comunicat al ONRC, in luna aprilie a anului 2009, s-au inregistrat 14.035 de cereri de suspendare a activitatii, in crestere cu peste 1200% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat 1055 de astfel de cereri.

In ceea ce priveste statistica dizolvarilor voluntare, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, cand s-a inregistrat un numar de 305 cereri la nivelul intregii tari, in aceeasi perioada a anului 2009, s-au inregistrat 1569 de cereri, reprezentand o crestere cu 414,4%.

De asemenea, cererile de radiere voluntara in luna aprilie a anului 2009 au fost in numar de 2269, in crestere cu peste 179% fata de luna aprilie a anului trecut, cand s-au inregistrat 811 cereri.

Vezi mai mult...
 
Amenzi de peste 360.000 de lei pentru munca fara forme legale
Inspectia Muncii a efectuat, in primele doua saptamani din luna octombrie, o serie de verificari la nivel national, la diferite societati comerciale, constatand lipsa contractelor individuale de munca pentru aproximativ 200 de persoane. Doua societati comerciale au primit amenda maxima prevazuta de lege, pentru munca fara forme legale, in valoare de 100.000 de lei.

In urma unui control al Inspectiei Muncii pe un santier din Bucuresti, aflat sub antepriza generala a unei firme din Iasi, inspectorii au descoperit 62 de persoane care lucrau fara forme legale si au aplicat amenda maxima prevazuta de lege pentru munca la negru, de 100 de mii de lei,  si o amenda de 1900 de lei pentru incalcari ale legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca. In urma controlului, s-a dispus, totodata,  sistarea totala a activitatii pe santier deoarece exista pericolul iminent de accidentare sau imbolnavire profesionala. De asemenea, s-au dispus masuri obligatorii de remediere a deficientelor referitoare la securitatea si sanatatea muncitorilor. Pe santier exista riscul caderii in gol, iar caile de circulatie pentru muncitori nu erau amenajate astfel incat sa asigure securitatea acestora.
Vezi mai mult...
 
Acte normative abrogate in saptamana 6-12 octombrie

- Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1194/2008 privind organizarea, structura si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 683 din 6.10.2008 abroga Hotararea Guvernului nr. 865/2005 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 727 din 10 august 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Ordinul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 181/2008 privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid pentru anul 2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 682 din 6.10.2008 abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 186/2007 privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul titeiului, condensatului, gazolinei si etanului lichid pentru anul 2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 803 din 26 noiembrie 2007.

Vezi mai mult...
 
Legi promulgate de Presedintele Romaniei - 10 octombrie 2008

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, vineri, decrete pentru promulgarea urmatoarelor legi:

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.27/2008 privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeana din Fondul European pentru Pescuit si a fondurilor de cofinantare si prefinantare alocate de la bugetul de stat;

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2008 privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura;

- Decret pentru promulgarea Legii privind declararea de utilitate publica a terenurilor situate in Bucuresti, zona "Parcul Bordei";

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2008 privind transmiterea unei suprafete de teren, aflata in domeniul public al statului, din administrarea Statiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricola Suceava in administrarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor - Directia Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, in scopul construirii unui incinerator ecologic;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.146/2007 pentru aprobarea platii primelor de concediu de odihna suspendate in perioada 2001-2006;

- Decret pentru promulgarea Legii privind interventiile active in atmosfera;

- Decret pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.16/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii;

- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art.2 din Ordonanta Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania, cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945, din motive etnice;

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr.154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale;

- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art.26 alin.(6) lit.b) din Ordonanta Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor;

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.32/2007 privind reglementarea unor aspecte legate de lucrarile de modernizare a sectoarelor de cale ferata aflate pe coridorul IV paneuropean supuse modernizarii;

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului;

- Decret pentru promulgarea Legii privind infiintarea satului Pacalesti, prin reorganizarea comunei Draganesti, judetul Bihor.

 
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 - 10 octombrie 2008
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691, din 10 octombrie 2008, au fost publicate:

Decizii ale Curtii Constitutionale

Decizia nr. 931 din 23 septembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (1) si art. 12 fraza a doua teza finala din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 si ale art. 20 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere

Decizia nr. 932 din 23 septembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 4 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004

Decizia nr. 933 din 23 septembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 97 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Decizia nr. 934 din 23 septembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 215 alin. 2 din Codul penal, precum si a prevederilor art. 264, art. 291 si art. 314 din Codul de procedura penala
Vezi mai mult...
 
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 - 9 octombrie 2008
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689, din 9 octombrie 2008, au fost publicate:

Hotarari ale Guvernului Romaniei

1.134. — Hotarare privind aprobarea Strategiei de restructurare a Companiei Nationale „Posta Romana” — S.A. în vederea declansarii procesului de privatizare a acesteia
1.148. — Hotarare privind componenta, atributiile si modul de organizare si functionare ale Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor
1.199. — Hotarare privind finantarea cheltuielilor aferente serviciilor de repatriere a corpului neînsufletit al actorului Stefan Iordache
1.226. — Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 590/2006 pentru aprobarea Strategiei de restructurare, privatizare si atragere de investitii la urmatoarele societati cu capital de stat din sectorul minier — exploatari minereuri metalifere (necarbonifere/altele decat exploatarea carbunelui): Societatea Comerciala „Cupru Min” — S.A. Abrud, Societatea Comerciala „Moldomin” — S.A. Moldova Noua, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva, Societatea Comerciala „Baita” — S.A. Stei, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase „Remin” — S.A. Baia Mare, Societatea Comerciala „Minbucovina” — S.A. Vatra Dornei, precum si la filialele acestora
Vezi mai mult...
 
Un nou cadru legislativ pentru protectia consumatorilor
Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de directiva care contine reglementari la nivelul UE menite sa faciliteze cumparaturile consumatorilor pe internet si la punctele de vanzare. Noua propunere le va garanta consumatorilor, de cate ori acestia isi fac cumparaturile in UE, o informare clara cu privire la preturi si la taxele suplimentare inainte de semnarea contractului.

Potrivit Comisiei Europene, propunerea de directiva are drept scop consolidarea protectiei consumatorilor impotriva livrarii cu intarziere si a neefectuarii livrarii si le va acorda acestora drepturi solide la scara comunitara, in ceea ce priveste perioadele de gandire, returnarile, rambursarile, reparatiile si garantiile, precum si clauzele contractuale abuzive.

Directiva propusa privind drepturile consumatorilor simplifica patru directive existente in acest domeniu, pe care le regrupeaza intr-un ansamblu unic de norme. Ea vizeaza comertul electronic in cadrul unor importante revizuiri si ameliorari ale drepturilor existente ale consumatorilor din UE in materie de comert on-line si de comert cu amanuntul.

Stabilirea unor clauze contractuale standard pentru consumatori

Obiectivul directivei este crestere a increderii consumatorilor si, in acelasi timp, simplificarea formalitatilor administrative care ingradesc intreprinderile in interiorul granitelor nationale, privand astfel consumatorii de o alegere mai vasta si de oferte competitive.
Vezi mai mult...
 
Acte normative abrogate in saptamana 15 - 21 septembrie 2008
- Hotararea Guvernului nr. 1049/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 653 din 16.09.2008 abroga Hotararea Guvernului nr. 1090/2000 pentru aprobarea Criteriilor de masurare, clasificare si marcare a lemnului in stare bruta.

- Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse nr. 550/2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 595/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 653 din 16.09.2008 abroga Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, al ministrului afacerilor externe si al ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 853/2.157/993/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 757 din 7 noiembrie 2007.
Vezi mai mult...
 
Guvernul a majorat salariul minim - 540 de lei, de la 1 octombrie
Guvernul a stabilit, miercuri, printr-o Hotarare, majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 540 lei lunar in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie, pe luna.

"Comparativ cu salariul minim aflat in plata acum este o crestere de 8%”, a precizat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului.

O noua crestere a valorii salariului de baza minim brut pe tara se va inregistra de la 1 ianuarie 2009. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acesta se va majora cu 11,1%, ajungand la 600 lei lunar.

In prezent, salariul minim brut garantat in plata este de 500 de lei.
 
Proiecte de lege pe ordinea de zi din 8-9 septembrie
Pe Ordinea de zi a Camerei deputatilor sunt incluse peste 20 de propuneri de legi si proiecte legislative, dintre care mentionam:

-Propunerea legislativa de modificare a Legii nr. 459/2003 (Pl-x 218/2008);

-Propunerea legislativa privind modificarea alineatului (7) al articolului 57 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale (Pl-x 200/2008) ;

-Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.26/1990 privind registrul comertului;

-Proiectul de Lege pentru completarea art.140 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal;

-Raportul Comisiei de mediere la Proiectul de Lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/1999 privind scutirea de la plata taxei de reclama si publicitate, precum si a majorarilor de intarziere aferente (PL 365/1999).

Ordinea de zi a Camerei Deputatilor poate fi consultata integral aici.
 
Asociatul unei firme ilfovene a prejudiciat statul cu peste 2,3 milioane euro
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)au dispus, in luna august, trimiterea in judecata a unui asociat si administrator al unei firme ilfovene, dar si a complicelui sau, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 2,3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe "Toma Luminita, asociat si administrator la SC ANA IMPEX SRL Ilfov, in sarcina careia a fost retinuta infractiunea de evaziune fiscala si pe Alexe Mihai Valeriu, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma participatiei improprii)."

Conform rechizitoriului, in perioada octombrie 2003 – octombrie 2004, inculpata Luminita Toma a omis sa evidentieze in actele contabile ale firmei majoritatea operatiunilor comerciale efectuate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Aceasta a fost ajutata de inculpatul Alexe Mihai Valeriu prin falsificarea unor borderouri de achizitie sau prin retrageri de numerar, acte de natura sa denatureze veniturile realizate de firma.
Vezi mai mult...
 
<< Start < Inapoi 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1351 - 1375 din 1558
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !