Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Stiri
Proiectul Legii investitiilor, transformat in Ordonanta de urgenta
Proiectul de lege privind stimularea investitiilor a fost transformat in Ordonanta de Urgenta, in cadrul sedintei de Guvern, de marti.

Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat, in prima lectura,  proiectul de lege privind stimularea investitiilor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.

"Astazi (n.r. marti ) nu am facut decat sa transpunem hotararea pe care am luat-o saptamana trecuta, de a transforma proiectul de lege in Ordonanta de Urgenta, care a fost aprobata astazi. Ordonanta va intra in vigoare de la publicarea in Monitorul Oficial",  a declarat pemierul Calin Popescu-Tariceanu.  

Stimularea investitiilor, potrivit acestui act normativ, se bazeaza pe urmatoarele principii:

- tratament egal – aplicarea in mod nediscriminatoriu a criteriilor si mijloacelor de acordare de facilitati
- transparenta – aducerea la cunostinta tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la procedura de acordare de facilitati pentru investitii
- eficienta utilizarii facilitatilor – aplicarea unor criterii clare care sa reflecte avantajele economice ale proiectelor de investitii
- confidentialitatea – garantarea protejarii informatiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala apartinand investitorilor.
Vezi mai mult...
 
Presedintele respinge modificarile legii privind functionarea Curtii de Conturi
Presedintele Romaniei a trimis ieri Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, adoptata de Parlament la sfarsitul lunii mai.

Organizarea si functionarea Curtii de Conturi se reglementeaza prin lege organica

Legea trimisa spre promulgare permite plenului Curtii de Conturi sa stabileasca, printr-un regulament, organizarea si desfasurarea activitatii specifice Curtii de Conturi, precum si modalitatea de valorificare a actelor rezultate din aceste activitati – rapoartele de audit. Procedand astfel, presedintele subliniaza ca prin acest act normativ, Plenul Curtii de Conturi se substituie Parlarmentului.

Acest lucru s-ar opune prevederii Constitutiei, potrivit careia organizarea si functionarea aceastei institutii se reglementeaza prin lege organica, si nu prin alt tip de act normativ, emis de catre o alta autoritate.
Vezi mai mult...
 
Noua formula de calcul a accizei totale pentru tigarete
Acciza totala pentru tigarete aplicabila incepand din 1 iulie 2008 va fi formata din acciza specifica de 27,31 euro/1000 tigarete plus acciza ad valorem, reprezentand 25 la suta din pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat, potrivit unei Hotarari de Guvern, adoptate in sedinta de marti a Executivului.

Conform Codului Fiscal, incepand din 1 iulie 2008 acciza totala pentru tigarete va fi de 50 euro/1000 tigarete.

In urma majorarii accizei pentru tigarete, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa creasca, in semestrul al doilea al anului, cu 533 milioane lei.  Pretul cu amanuntul pentru un pachet de tigarete va creste, in medie,  cu 0,39 lei, in urma majorarii accizei.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, nivelul accizei pentru tigarete va fi majorat anual pana la atingerea nivelului minim obligatoriu prevazut de Directiva 10/ 2002 a Comisiei Europene. Conform calendarului convenit, in 2010, nivelul accizei va ajunge la 74 euro/1.000 de tigarete.
Sursa: Avocatnet.ro
 
Ultima zi pentru plata contributiilor si a impozitului pe salarii, pentru luna mai
Astazi este ultima zi pentru pentru plata impozitului si a contributiilor aferente salariilor, pentru luna mai. Termenul lunar de plata a acestor obligatii fiscale nu se aplica microintreprinderilor, asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice precum si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.

Potrivit Codului fiscal (click aici), platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

De asemenea, angajatorii trebuie sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).
Vezi mai mult...
 
OUG nr. 75/2008

OUG nr. 75/2008 privind stabilirea
de masuri pentru solutionarea unor
aspecte financiare in sistemul justitiei

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 462 din 20.06.2008.

Tinand cont de faptul ca justitia trebuie sa reprezinte un factor esential de echilibru si stabilitate sociala intr-un stat de drept si ca in realizarea deplina a acestui rol se impun o unificare a practicii judiciare si o asigurare a stabilitatii raporturilor juridice, inclusiv in domeniul stabilirii drepturilor salariale ale personalului din sistemul justitiei, avand in vedere necesitatea asigurarii unui cadru unitar privind administrarea fondurilor in domeniul justitiei, pornind de la imperativul identificarii de noi resurse financiare in vederea imbunatatirii capacitatii administrative a instantelor si parchetelor, luand in considerare dificultatile intampinate pana in prezent in ceea ce priveste executarea hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei, avand in vedere consecintele negative pe care le presupune pentru bugetul de stat intarzierea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in executare a hotararilor judecatoresti avand ca obiect solutionarea cererilor privind acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sistemul justitiei, tinand cont de faptul ca intarzierea adoptarii unor masuri legislative conduce la crearea unor diferentieri cu privire la modalitatea de stabilire si la cuantumul drepturilor salariale acordate in temeiul hotararilor judecatoresti pronuntate in domeniul stabilirii drepturilor salariale ale personalului din sistemul justitiei, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Vezi mai mult...
 
Legi promulgate de Presedintele Romaniei la data de 23 iunie 2008
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, in data de 23 iunie, urmatoarele decrete pentru promulgarea unor legi:

-Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului aditional între Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia, semnat la Erevan la 4 octombrie 2006, la Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 20 septembrie 1994;

-Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Amendamentului nr.1, convenit prin scrisoarea semnata la Luxemburg la 27 iunie 2007 si la Bucuresti la 12 iulie 2007, la Contractul de Finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii si Administratia Nationala a Drumurilor, pentru finantarea Proiectului de reabilitare a drumurilor, etapa a V-a, semnat la Bucuresti la 8 martie 2002;

-Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.42/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2007 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului;

-Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art.116 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001.
 
Acte normative abrogate in saptamana 16-22 iunie

- Decizia Oficiului National de prevenire si combatere a spalarii banilor nr. 674/2008 privind forma si continutul Raportului de tranzactii suspecte, ale Raportului de tranzactii cu numerar si ale Raportului de transferuri externe, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 451 din 17.06.2008 abroga Decizia Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor nr. 276/2005privind forma si continutul Raportului de tranzactii suspecte, Raportului privind operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele, si ale Raportului pentru transferurile externe in si din conturi, pentru sume a caror limita minima este echivalentul in lei a 10.000 euro, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 558 din 29 iunie 2005.

-Ordinul Agentiei Nationala de Administrare Fiscala nr. 5254/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr 453 ,din 18.06.2008 abroga Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr 8065/2006 prvind Notele explicative la Nomenclatura combinata a marfurilor, adoptate de Comisia Comunitatilor Europene.

-Hotararea Guvernului Romaniei nr 547/2008 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr 456 din 18.06.2008 abroga Hotararea Guvernului nr. 499/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 348 din 22 mai 2003.

Vezi mai mult...
 
MEF: Registrul fiscal, amanat pana in iulie
Registrul Fiscal, care va include toate taxele fiscale si parafiscale aplicate in Romania, ar putea fi publicat in prima jumatate a lunii iulie, desi lansarea acestuia era programata pentru sfarsitul lunii mai, informeaza Ziarul financiar.

Anuntul privind noul termen de realizare a registrului a fost facut de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. Acesta a explicat ca registrul este parte a strategiei ministerului de a produce o harta clara a fiscalitatii din Romania.

Acest Registru ar fi trebuit sa fie lansat inca de la sfarsitul lunii trecute. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) stabilise, prin Ordinul nr. 1364/2008, ca toate institutiile care au cont deschis in trezorerie, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice si ale Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, sa transmita lista impozitelor, taxelor si tarifelor cu caracter fiscal si nefiscal pe care le gestioneaza pana la data de 20 mai.

Registrul impozitelor, taxelor si tarifelor cu caracter fiscal urmeaza a fi infiintat de MEF. Acesta va putea fi consultat de toti contribuabilii, pe pagina de internet a MEF. In plus, orice modificare privind taxele si impozitele va fi semnalata de autoritarea care opereaza aceasta schimbare si va fi introdusa in registrul fiscal.

Initiativa unui asemenea Registru cu toate taxele si impozitele din Romania a aparut inca de la inceputul lunii aprilie. La acea vreme, ministrul economiei sustinea necesitatea elaborarii unui astfel de registru, care sa cuprinda atat taxele si tarifele percepute in baza Codului fiscal, cat si cele percepute in afara Codului fiscal, la nivel central, cat si local, pentru evitarea unei parafiscalitati excesive.
Sursa: Avocatnet.ro
 
MEF: Registrul fiscal, amanat pana in iulie
Registrul Fiscal, care va include toate taxele fiscale si parafiscale aplicate in Romania, ar putea fi publicat in prima jumatate a lunii iulie, desi lansarea acestuia era programata pentru sfarsitul lunii mai, informeaza Ziarul financiar.

Anuntul privind noul termen de realizare a registrului a fost facut de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian. Acesta a explicat ca registrul este parte a strategiei ministerului de a produce o harta clara a fiscalitatii din Romania.

Acest Registru ar fi trebuit sa fie lansat inca de la sfarsitul lunii trecute. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) stabilise, prin Ordinul nr. 1364/2008, ca toate institutiile care au cont deschis in trezorerie, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice si ale Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, sa transmita lista impozitelor, taxelor si tarifelor cu caracter fiscal si nefiscal pe care le gestioneaza pana la data de 20 mai.

Registrul impozitelor, taxelor si tarifelor cu caracter fiscal urmeaza a fi infiintat de MEF. Acesta va putea fi consultat de toti contribuabilii, pe pagina de internet a MEF. In plus, orice modificare privind taxele si impozitele va fi semnalata de autoritarea care opereaza aceasta schimbare si va fi introdusa in registrul fiscal.
Initiativa unui asemenea Registru cu toate taxele si impozitele din Romania a aparut inca de la inceputul lunii aprilie. La acea vreme, ministrul economiei sustinea necesitatea elaborarii unui astfel de registru, care sa cuprinda atat taxele si tarifele percepute in baza Codului fiscal, cat si cele percepute in afara Codului fiscal, la nivel central, cat si local, pentru evitarea unei parafiscalitati excesive.
Sursa: Avocatnet.ro
Vezi mai mult...
 
Guvernul a aprobat proiectul MEF privind stimularea investitiilor
Guvernul a aprobat in sedinta de ieri un proiect de act normativ privind stimularea investitiilor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.

Stimularea investitiilor, potrivit acestui act normativ, se bazeaza pe urmatoarele principii:

- tratament egal – aplicarea in mod nediscriminatoriu a criteriilor si mijloacelor de acordare de facilitati
- transparenta – aducerea la cunostinta tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la procedura de acordare de facilitati pentru investitii
- eficienta utilizarii facilitatilor – aplicarea unor criterii clare care sa reflecte avantajele economice ale proiectelor de investitii
- confidentialitatea – garantarea protejarii informatiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala apartinand investitorilor.
Facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se face investitia, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu legislatia nationala si cea comunitara in materia ajutorului de stat.
Vezi mai mult...
 
Acte normative abrogate in saptamana 9 - 15 iunie
-Ordinul Ministerului Transporturilor  nr. 730/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 433 din 10.06.2008 pentru abrogarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 346/2008 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea conditiilor de efectuare a evaluarii psihologice a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, precum si a conducatorilor de autovehicule si tramvaie pe drumurile publice si de autorizare de catre Ministerul Transporturilor a laboratoarelor psihologice pentru efectuarea acestor evaluari, a abrogat Ordinul ministrului transporturilor nr. 346/2008 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea conditiilor de efectuare a evaluarii psihologice a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, precum si a conducatorilor de autovehicule si tramvaie pe drumurile publice si de autorizare de catre Ministerul Transporturilor a laboratoarelor psihologice pentru efectuarea acestor evaluari, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 283 din 11 aprilie 2008.


-Hotararea Guvernului nr. 572/2008 privind constituirea Grupului de coordonare a implementarii Strategiei nationale privind imigratia, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 439 din 11/06/2008, abroga Hotararea Guvernului nr. 1.708/2004 pentru aprobarea componentelor si a structurii Mecanismului de cooperare interinstitutionala, precum si a Planului de actiune pentru o perioada de 12 luni pentru implementarea Strategiei nationale privind migratia, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.039 din 10 noiembrie 2004. 
Vezi mai mult...
 
CE recomanda prudenta in politicile fiscale
Comisia European recomanda Romaniei prudenta in politicile fiscale. Statele care nu au adoptat inca moneda euro ar trebui sa aplice politici economice solide si stabile, spun reprezentantii Comisiei.

Reprezentantii Comisiei estimeaza ca, in 2009, Romania va avea un deficit bugetar de 3,7 la suta, peste limita admisa de 3 la suta.

De altfel, dupa mai multe ingrijorari legate de o posibila depasire a deficitului bugetar de catre Romania, Guvernul a rectificat bugetul pe 2008 la inceputul lunii martie. Rectificarea a vizat reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incat deficitul bugetar prognozat sa coboare de la 2,8 la 2,3 la suta din Produsul Intern Brut. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca deficitul pe 2008 ar putea sa scada chiar sub 2 procente, in cazul in care Guvernul mentine cheltuielile bugetare la nivelul la care s-a angajat. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu:
“Daca cheltuielile vor fi pastrate – asa cum am inteles de la domnul prim-ministru – exista sansa, dupa calculele noastre, ca deficitul sa fie sub 2%”.
Vezi mai mult...
 
O noua directiva pentru recuperarea creantelor privind TVA, accize si impozit pe capital
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicata, marti, Directiva 2008/55/CE a Consiliului UE privind asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor privind anumite cotizatii, drepturi, taxe si alte masuri.

Directiva va intra in vigoare la data de 30 iunie 2008, aceasta data reprezentand a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Asistenta reciproca este definita prin doua aspecte. In primul rand, asistenta reciproca ar trebui sa insemne, pentru autoritatea solicitata,  furnizarea catre autoritatea solicitanta a unor informatii necesare acesteia, in vederea recuperarii creantelor aparute in statul membru in care isi are sediul, si instiintarea debitorului in legatura cu toate actele referitoare la astfel de creante, eliberate in  statul membru respectiv. 

Pe de alta parte, asistenta reciproca presupune initierea, la cererea autoritatii solicitante, a operatiunilor de recuperare a creantelor aparute in statul membru in care se afla sediul autoritatii solicitante.

Vezi mai mult...
 
Parlamentul ar putea decide daca Registrul Comertului va trece in subordinea CCIR
Trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), ar putea fi decisa in Parlament.

Initial, in luna aprilie, Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a  elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevedea mutarea ONRC in subordinea CCIR. In acest caz, Guvernul ar fi decis schimbarea institutiei careia i se subordona ONRC.

Recent, pe website-ul  MIMMCTPL, initiativa a luat forma unui proiect de lege care ar putea intra direct Parlament, responsabilitatea adoptarii sau respingerii propunerii revenind, astfel,  forului legislativ.

Proiectul acestei Legi urmareste modificarea si completarea Legii nr. 26/1990 cu privire la Registrul Comertului si a Legii Camerelor de Comert din Romania nr. 335/2007. Astfel, ar urma ca Oficiul National al Registrului Comertului sa nu mai fie subordonat Ministerului Justitiei, ci Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Vezi mai mult...
 
Principalele impozite nu se vor majora
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca nu are de gand sa schimbe Codul Fiscal pentru anul viitor.

Ceea ce inseamna ca principalele impozite nu se majoreaza. Ba mai mult, unele vor fi reduse. Ministrul Vosganian sustine ca aceste masuri nu vor afecta negativ bugetul de stat. Acesta mizeaza pe ceea ce a numit stabilitate fiscala, in conditiile in care aminteste despre cresterea veniturilor de la bugetul de stat.

"Impozitele fundamentale raman neschimbate. In acelasi timp, avem in vedere continuarea procesului de relaxare fiscala prin reducerea contributiilor la asigurarile sociale si in acelasi timp unificam impozitul retinut pentru dividendele alocate persoanelor juridice la 10 la suta atat pentru rezidenti, cat si pentru straini”.

“S-a dovedit o strategie potrivita in anul 2008. Pastrand impozitele importante neschimbate si reducand altele sa avem venituri mai mari la buget", a spus joi Varujan Vosganian.
Vezi mai mult...
 
<< Start < Inapoi 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1401 - 1425 din 1558
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !