Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Stiri
CE propune noi reglementari in domeniul produselor accizabile
Comisia Europeana a elaborat o propunere de directiva in vederea inlocurii Directivei 92/12/CCE privind regimul general, producerea, monitorizarea, detinerea, circulatia si controlul produselor supuse accizelor.

Elaborarea propunerii de directiva a avut la baza urmatoarele considerente:
- necesitatea asigurarii bazei legale pentru introducerea sistemului informatizat in vederea monitorizarii produselor accizabile;
- actualizarea terminologiei utilizate tinand cont de noile standarde legislative;
- reformularea textului in functie de evolutiile legislative şi noile concepte juridice in scopul imbunatatirii structurii logice şi al eliminarii dispozitiilor care şi-au pierdut relevanta in timp;
- simplificarea si modernizarea procedurilor aferente accizelor, in scopul reducerii obligatiilor operatorilor economici in acest domeniu, in special pentru operatorii economici care desfasoara activitati economice transfrontaliere. Se are in vedere in special adaptarea si simplificarea dispozitiilor privind deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize.

Propunerea stabileste un regim general pentru accizele percepute direct sau indirect pentru consumul produselor energetice, electricitate, alcool, bauturile alcoolice si tutunul prelucrat, denumite produse accizabile.
Vezi mai mult...
 
COR, completata cu 12 ocupatii noi
Ministerul Muncii si Institutul National de Statistica au introdus, printr-un ordin comun, 12 ocupatii in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Printre noile ocupatii adaugate se numara si cele de inginer sisteme de securitate, director departament securitate, psiholog si psihopedagog.

In plus, Ordinul dispune, printre altele, si modificarea denumirii ocupatiei de inspector protectia muncii, care devine inspector de specialitate protectia muncii.

Lista ocupatiilor ce completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania:
- Operator portuar stivator; cod 413338
- Operator portuar expeditor; cod 413339
- Operator portuar dispecer/planificator; cod 413340
- Docher; cod 835001
- Docher armator se modifica in docher amarator; cod 835004
- Operator textile se modifica in operator textile netesute; cod 826907
- Proiectant sisteme de securitate; cod 214319
- Inginer sisteme de securiate; cod 214438
- Director deparatament securitate; cod 123608
- Inginer iluminare; cod 214440
- Psiholog; cod 244511
- Psihopedagog; cod 244512.

Ordinul nr. 238/282 pentru completarea si modificarea Clasificarii ocupatiilor din Romania a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 314 din 22 aprilie 2008.
Sursa: Avocatnet.ro
 
ANAF: Doar 0,05% din firme au depus declaratii fiscale online
In primele doua saptamani ale lunii aprilie, doar 3500 de agenti economici din cei 700.000 existenti in Romania, au optat pentru depunerea online a declaratiilor fiscale.

Anul acesta, sistemul de depunere electronica a declaratiilor de venit de catre agentii economici a fost extins la nivel national. Sistemul este disponibil pe siteul ANAF pentru aproximativ 700.000 de agenti economici existenti in momentul de fata in Romania, dar numai 3500 de firme,  adica aproximativ 0.05% din totalul agentilor economici, au ales aceasta varianta.

Platitorii de impozite, taxe si contributii pot apela la acest sistem de depunere a declaratiilor fiscale, prin utilizarea semnaturii electronice. Semnarea electronica a declaratiilor fiscale se poate efectua prin intermediul unui certificat digital emis de ANAF sau prin utilizarea certificatului digital eliberat de un furnizor acreditat privind semnatura electronica. 

Certificatul digital este eliberat gratuit de ANAF si poate fi utilizat de catre contribuabil numai in relatia cu organul fiscal. De asemenea, incepand cu data de 1 mai 2008, certificatele digitale vor putea fi solicitate numai furnizorilor de servicii de certificare acreditati, in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura semnatura electronica.

Vezi mai mult...
 
Disputa producatori - supermarket-uri, in Parlament
Reprezentantii patronatelor au fost audiati marti de comisia economica din Camera Deputatilor, comisie care analizeaza plangerile producatorilor legate de practicile marilor magazine. Patronatele acuza marile lanturi de magazine ca le impun mai multe taxe pentru a le accepta marfurile la vanzare si considera si taxele foarte mari.

Deputatii i-au asigurat pe reprezentantii patronatelor ca sunt de partea lor in disputa cu lanturile de magazine. Concluziile anchetei parlamentare ar putea fi stabilite la jumatatea lunii viitoare, a anuntat presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, Mihai Tudose de la PSD.

Principala nemultumire a patronatelor o reprezinta taxele pe care trebuie sa le plateasca pentru fiecare produs. Ei spun ca din cauza acestor taxe produsele lor sunt mai scumpe cu pana la 50 la suta. Taxele sunt mai mari in cazul painii si produselor de panificatie, spune Aurel Popescu, presedintele patronatului din domeniu. Laptele si produsele lactate au parte de taxe mai reduse.
Vezi mai mult...
 
Senat: Amenzi reduse la contraventiile regimului pentru produsele accizabile
Contraventiile privind regimul pentru produsele accizabile, vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei, conform unui proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2008 pentru modificarea Codul de procedura fiscala, adoptat, ieri, de Senat.

Potrivit proiectului de lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei urmatoarele fapte:
- netransmiterea in termenul legal a documentului administrativ de insotire a marfii catre autoriatea fiscala competenta, la momentul expedierii produselor accizabile in regim suspensiv
- primirea produselor accizabile fara prezentarea documentului administrativ de insotire a marfii le destinatie, cu exceptia cazului in care, prin lege se prevede altfel.
Vezi mai mult...
 
Codul Muncii: Angajatii ar putea beneficia de alte trei zile nelucratoare
Presedintele Romaniei a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind modificarea Codului Muncii prin care li se acorda angajatilor doua zile nelucratoare, prima si a doua zi de Rusalii.

In opinia presedintelui, modificarea alin (1), art 134 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii prin introducerea primei si a celei  de a doua zi de Rusalii ca zile nelucratoare reprezinta o initiativa binevenita, considerand faptul ca Romania beneficiaza de un numar redus de sarbatori legale.

Insa, cererea de reexaminare a  presedintelui Traian Basescu propune o completare a legii adoptate de Parlament, si anume,  introducerea ca sarbatoare legala a zilei de 15 august, in care se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului.

Conform Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
Vezi mai mult...
 
Restituirile de bani din taxa auto ar putea incepe din toamna
Romanii care, intre 1 ianuarie 2007 si 30 iunie 2008, au platit sau vor plati o taxa de inmatriculare mai mare decat cea calculata dupa noua formula ar putea primi diferenta de bani, incepand cu luna noiembrie.

Potrivit unei propuneri a Ministerului de Finante, diferenta de bani ar putea fi restituita in termen de 90 de zile de la depunerea cererii, relateaza Evenimentul Zilei.

Pentru a primi banii achitati in plus, cetatenii vor trebui sa depuna o cerere in care sa solicite acest lucru, copia documentului care sa ateste plata taxei si un act care indica noul cuantum al taxei, calculat de Trezorerie. Toate aceste documente vor putea fi depuse la Trezorerie dupa 1 iulie, data la care va intra in vigoare noua formula de calcul al taxei.

Potrivit propunerii, banii ar putea fi returnati intr-un cont bancar sau ridicati direct de la ghiseele Trezoreriei. Persoanele care au platit o taxa de inmatriculare mai mica decat noua taxa auto nu vor plati nicio diferenta in plus.

Noua taxa auto va fi aplicata de la 1 iulie si se va plati o singura data, la prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania. Modul de calcul va avea in vedere emisiile de dioxid de carbon, cele de oxizi de azot , cilindreea si vechimea autovehiculului.

In termen de 30 de zile de la data publicarii ordonantei de urgenta privind instituirea noii taxe auto, in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, vor elabora norme metodologice in aplicarea ordonantei de urgenta, care vor fi aprobate printr-o hotarare a Guvernului.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
Dacian Ciolos doreste fiscalizarea domeniului agricol
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a dat asigurari ca ministerul va formula acele propuneri care pot duce la fiscalizarea riguroasa a domeniului agricol.

Este vorba despre o modalitate de impozitare prin care statul spera sa obtina date reale cu privire la productia agricola si sa directioneze comertul pe asa numita piata organizata.
Producatorii agricoli atrag insa atentia ca in lipsa de subventii si de profit in agricultura, fiscalizarea nu va face decat sa ii falimenteze.
Dacian Ciolos a afirmat ca in paralel cu "fiscalizarea" agriculturii trebuie avuta in vedere acordarea de facilitati care sa duca la un comert organizat.

Acesta, la randul lui ar spori profitabilitatea agriculturii romanesti.

“De exemplu, in sectorul legume - fructe sa avem o productie mai mare comercializata pe piata nationala pentru ca suntem in situatia paradoxala in care noi producem si legume si fructe, dar importam de multe ori nu pentru ca nu avem la nivel national aceasta productie, ci pentru ca oferta nu e suficient de concentrata si producatorul nu e stimulat suficient pentru a vinde pe piata organizat”, spune ministrul Ciolos.

Ministerul Agriculturii a lansat de mai mult timp ideea impozitarii castigurilor din agricultura, iar Ministerul de Finante a constat ca o mare parte din banii castigati din agricultura sunt neimpozitati.
Vezi mai mult...
 
Legi promulgate de presedintele Romaniei in data de 11 aprilie
Preşedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, in data de 11 aprilie, urmatoarele decrete pentru promulgarea unor legi:

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.49/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate;


- Decret pentru promulgarea Legii privind Statutul personalului aeronautic tehnic nenavigant din aviatia civila din Romania;


- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 45/2006 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Comerciale Oltchim - S.A. Ramnicu Valcea;


- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.100/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.
Sursa: Avocatnet.ro
 
Salariul mediu a scazut cu peste 5%, in februarie
Castigurile salariale medii din luna februarie au scazut cu peste 5%. Diminuarea salariilor a fost cauzata de primele de sarbatori si cel de-al 13- lea salariu, acordate in luna ianuarie, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Primele de sarbatori si cel de-al 13- lea salariu, acordate in luna ianuarie, au dus la scaderea castigurilor salariale din luna februarie cu aproximativ 5%, conform unor date furnizate de Institutul National de Statistica(INS).

In luna februarie 2008, salariul mediu nominal brut a fost cu 5,7% mai mic decat in luna ianuarie, acelasi lucru intamplandu-se si cu salariul mediu nominal net, care a scazut cu 5,5% fata de luna precedenta. Daca in prima luna a anului 2008, salariul mediu net a fost de 1.200 de lei, in februarie a scazut cu 66 de lei ajungand la 1.134 de lei.

Datorita primelor ocazionale din luna ianuarie, in luna februarie, castigurile salariale din activitatea de invatamant au scazut cu 22,6% . In aceeasi situatie s-au aflat si angajatii din administratia publica, ale caror salarii au scazut cu 17,9% fata de luna ianuarie.

Acelasi studiu realizat de INS mai arata ca, in februarie, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2901 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante(660 lei).
Sursa: Avocatnet.ro
 
Recomandare:

Utilizarea paradisurilor fiscale - Intre evaziune fiscala legala si frauda fiscala

Acest volum este o concluzie a unor cercetari academice in ce priveste activitatea de consultanta fiscala a unor institutii ale statului si in cadrul unor firme internationale.

Utilizarea paradisurilor fiscale- Intre evaziune fiscala legala si frauda fiscala nu prezinta doar o imagine succinta a acestui subiect, oricat de tabu ar fi el considerat in clipa de fata in literatura de specialitate, ci ofera informatii detaliate cu privire la sectorul off-shore, a zonelor de convergenta cu alte domenii deosebit de importante precum practicarea preturilor de transfer, schimbul de informatii intre autoritatile fiscale si nationale, reactiile si actiunile organismelor internationale cu privire la practicile de utilizare a preturilor de transfer, reactiile si actiunile organismelor internationale in ce priveste practicile de utilizare a zonelor off-shore sau legaturile cu criminalitatea fiscala.


Desi putin abordate in cartile de fiscalitate, aceste teme sunt o constanta a mediului de afaceri din Romania si nu doar din perspectiva a ceea ce este legal sau nu, ci chiar prin prisma a ceea ce reprezinta paradisurile fiscale si informatiile teoretice cu privire la acestea ce nu sunt atat de usor accesibile.


Pentru comenzi si pentru a vizualiza cuprinsul lucrarii, vizitati Magazinul AvocatNet.ro.
Sursa: Avocatnet.ro
 
PMVision 2008 : Solutii pentru finantarea proiectelor private si publice
Managerii si coordonatorii de proiecte publice sau private pot afla informatii despre principalele programe de finantare structurala, dezvoltare rurala si creditare complementara in cadrul celei de-a treia Conferinte Nationale PMVision din data de 14 mai, desfasurata la Centrul de Conferinte al Institutului Bancar Roman.

In cadrul evenimentului, participantii vor putea discuta cu mai multi creditori (banci si institutii financiare non-bancare) sau consultanti despre conditiile de pre-finantare a proiectelor proprii, despre scrierea cererilor de finantare sau despre serviciile de implementare a proiectelor.

Conferinta se adreseaza managerilor si coordonatorilor de proiecte din companii private (financiar-bancar, IT&C, dezvoltari imobiliare si constructii, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, farmaceutice, etc.),din institutii ale administratiei publice locale si centrale, din organizatii non-profit, dar si profesorilor, jurnalistilor si studentilor.

Initiativa PMVision are ca scop promovarea si implementarea la nivel national a principiilor parteneriatului public-privat, a programelor de finantare europene si a instrumentelor complementare de creditare.
Sursa: Avocatnet.ro
 
Firmele din sectorul comercial, pe primul loc in topul falimentelor din 2007
Sectorul comercial, incluzand retail-ul, comertul en-gros si distributia, detine 41,4% din totalul cazurilor de faliment inregistrate la sfarsitul anului 2007, conform unui studiu realizat de Coface Romania.

Numarul de mici comercianti falimentati creste tot mai mult din cauza marilor lanturi de hypermarketuri care se extind anual in orase din ce in ce mai mici. In 2007, marii retail-eri locali si internationali au deschis 152 de magazine, in timp ce aproape 6.000 de comercianti au intrat in faliment, se arata acelasi studiu.

Pentru 2008, retail-erii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a altor 56 de  supermarket-uri, hypermarket-uri sau magazine tip cash & carry si 77 de magazine de  tip discount.

Daca pe primul loc in clasamentul firmelor falimentate se afla sectorul comercial, pe ultimul loc, cu un procent de 0,18% din totalul falimentelor, se afla sectorul de sanatate si asistenta sociala, cu doar 26 de firme falimentate.
Sursa: Avocatnet.ro
 
Registrul fiscal roman, infiintat pana la sfarsitul lunii mai
Ministerul de Finante a anuntat ca, pana la finalul lunii mai, va infiinta registrul fiscal roman, care va cuprinde toate taxele si impozitele din tara, republicate intr-un site, relateaza The Money Channel.

Conform ministrului finantelor,  Varujan Vosganian, citat de The Money Channel, unele taxe parafiscale vor fi eliminate pentru a reduce evaziunea fiscala. In acelasi timp, patronatele sustin ca eliminarea taxelor parafiscale va duce la cresterea semnificativa a bugetului de stat.

Orice modificare privind taxele si impozitele va fi semnalata de autoritatea care da aceasta modificare si va fi introdusa in registrul fiscal, care va putea fi consultat de toti contribuabilii.
Sursa: Ministerul de Finante
 
Peste 40% din firmele din sectorul comercial, falimentate in 2007
Sectorul comercial, incluzand retail-ul, comertul en-gros si distributia, detine 41,4% din totalul cazurilor de faliment inregistrate la sfarsitul anului 2007, conform unui studiu realizat de Coface Romania.

Numarul de mici comercianti falimentati creste tot mai mult din cauza marilor lanturi de hypermarketuri care se extind anual in orase din ce in ce mai mici. In 2007, marii retail-eri locali si internationali au deschis 152 de magazine, in timp ce aproape 6.000 de comercianti au intrat in faliment, se arata acelasi studiu.

Pentru 2008, retail-erii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a altor 56 de  supermarket-uri, hypermarket-uri sau magazine tip cash & carry si 77 de magazine de  tip discount.

Daca pe primul loc in clasamentul firmelor falimentate se afla sectorul comercial, pe ultimul loc, cu un procent de 0,18% din totalul falimentelor, se afla sectorul de sanatate si asistenta sociala, cu doar 26 de firme falimentate.
Sursa: Avocatnet.ro
 
<< Start < Inapoi 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1426 - 1450 din 1558
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !