La data de 7 februarie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat mai multe hotarari, in care statul roman era implicat.
In cauzele: Gaga impotriva Romaniei, SC. Plastik SA impotriva Romaniei, Serbanescu impotriva Romaniei, SC Sefer SA impotriva Romaniei, Curtea a constatat incalcarea dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 alin 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si a dreptului de proprietate prevazut de articolul 1 din Primul Protocol Aditional la Conventie. In aceste hotarari Curtea a constatat nerespectarea principiului securitatii raporturilor juridice, ca urmare a admiterii unor recursuri in anulare prin care s-au casat hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Prin OUG nr. 58/2003 s-au abrogat dispozitiile legale referitoare la recursurile in anulare, astfel incat aceasta cale extraordinara de atac nu mai poate fi exercitata in prezent.
|
Vezi mai mult...
|
|
O noua retea ofera intreprinderilor mici asistenta si consiliere cu privire la politicile, programele si fondurile Uniunii Europene. Enterprise Europe network a fost lansata oficial saptamana trecuta.
Intreprinderile mici care isi cauta parteneri in alta tara a Uniunii sau care au nevoie de sfaturi privind dezvoltarea unor idei inovatoare ori solicitarea unei finantari europene pentru activitati de cercetare se pot adresa noii Retele a intreprinderilor europene - Enterprise Europe network. Reteaua reuneste aproximativ 500 de organizatii, printre care se numara camere de comert, agentii de dezvoltare regionala si centre tehnologice universitare, precum si 4000 de profesionisti cu experienta. „Reteaua ofera sprijin IMM-urilor, in special celor aflate la inceputul activitatii, pentru a le incuraja sa devina mai inovatoare si sa-si consolideze capacitatea tehnologica”, a explicat comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Günter Verheugen. Reteaua Enterprise Europe nu se opreste la granitele UE, ci se extinde pentru a cuprinde si Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Norvegia, Islanda, Armenia, Israel si Elvetia. Avand in vedere ca nici macar una din zece intreprinderi mici nu are curajul de a se aventura in afara propriei tari (chiar si in conditiile in care barierele nationale au fost eliminate), noua retea isi propune sa incurajeze colaborarea dincolo de frontiere. Nu este intotdeauna usor pentru intreprinderile mici sa urmareasca modificarile intervenite in reglementarile si politicile UE. De aceea, reteaua Enterprise Europe va fi pentru ele o sursa de informatii si de sfaturi cu privire la oportunitatile care le sunt oferite si la implicatiile eventuale. De asemenea, reteaua va contribui la promovarea diferitelor surse comunitare de finantare – in favoarea regiunilor, politicii sociale, cercetarii, mediului – si va informa Comisia in ce masura politicile si initiativele UE raspund cerintelor intreprinderilor, fara a le afecta competitivitatea si potentialul inovator. Sursa: Comisia Europeana |
|
Urmatoarele acte normative si articole de lege au fost abrogate in saptamana 4-8 februarie 2008:
Hotararea Guvernului nr. 751/2002 privind infiintarea Comisiei pentru atestare si avizare in domeniul impresariatului artistic si pentru aprobarea Normelor metodologice de atestare a impresarilor artistici si de avizare pentru derularea activitatii de impresariat artistic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 538 din 23 iulie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Hotararea a fost abrogata prin Hotararea nr. 86/2008 din 23/01/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 89 din 05/02/2008 Au mai fost abrogate: a) punctul II din anexa nr. 1 la Normele privind reevaluarea imobilizarilor corporale si modificarea capitalului social, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 500/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 10 august 1994, cu modificarile si completarile ulterioare; b) articolele 17, 18 si 19 din Criteriile nr. 2.665/1C/311 din 28 februarie 1992 privind stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital de stat, aprobate de Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 54 din 31 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare. Hotarare nr. 107/2008 din 30/01/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 87 din 04/02/2008, a abrogat punctele a) si b) mentionate mai sus.
Ordinul nr. 2834/2007din 13/12/2007, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 94 din 06/02/2008, mentioneaza iesirea din vigoare a unor acorduri internationale in domeniul comercial si economic. Sursa: Avocatnet.ro |
|
La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a transmis avize motivate catre 11 state membre in vederea punerii complete in aplicare a normelor UE care interzic discriminarea privind incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca, bazata pe motive de religie si convingeri, varsta, dizabilitati si orientare sexuala.
Tarile in cauza – Republica Ceha, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Ungaria, Malta, Tarile de Jos, Finlanda si Suedia – au la dispozitie doua luni pentru a raspunde, in caz contrar, Comisia avand posibilitatea de a decide deferirea acestora catre Curtea Europeana de Justitie. |
Vezi mai mult...
|
|
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect legislativ privind modificarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi.
Executivul a aprobat, in sedinta de astazi, un proiect de Lege privind modificarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi. Potrivit proiectului de Lege, noile valori ale indemnizatiilor vor fi:
|
Vezi mai mult...
|
|
Guvernul a modifcat printr-o ordonanta de urgenta statutul functionarilor publici din Administratie Nationala a Penitenciarelor. Ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de guvern din 6 februarie modifica si completeaza legea 293/2004.
Modificarile se refera la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, asigurarea unui management eficient al personalului si stabilirea unor competente de gestiune, avansarea in grade profesionale a ofiterilor si agentilor, precum si alte drepturi si obligatii care revin functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Ordonanta de urgenta reglementeaza si varsta de pensionare pentru limita de varsta, sanctiunile disciplinare si procedura de aplicare a acestora. |
Vezi mai mult...
|
|
Companiile de recrutare prevad o reducere substantiala a numarului de straini recrutati pentru functiile de conducere in companii. Expati vor mai veni, anticipeaza head-hunterii - insa nu atat ca manageri, cat in functii de consultanti pentru start-up-uri.
Autor: Ana Raduta
Aproape toti managerii pe care i-am recrutat anul trecut au fost romani. Deja acest lucru a devenit o conditie pe care o pun firmele, chiar si cele multinationale, pentru ca un roman stie mai bine decat un strain piata si legislatia si are experienta muncii de aici“, spune Daniela Necefor, managing partner in cadrul firmei de resurse umane si recrutare de personal Total Business Solutions, in care 70% din activitate inseamna servicii de executive search sau recrutare de top manageri.
|
Vezi mai mult...
|
|
TVA-ul la alimentele de baza ar putea scadea la 5%. Senatul a adoptat ieri un proiect de Lege pentru modificarea Codului fiscal. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal stabileste o valoare a TVA de 5% pentru urmatoarele alimente de baza: paine, lapte, carne, ulei si zahar. In acelasi timp, vor creste accizele pentru pentru iahturi, barci cu sau fara motor, elicoptere, tutun, tigarete, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme si arme de vanatoare, potrivit proiectului de lege. Senatul este prima sesizata, rolul decizional apartinand Camerei deputatilor. Sursa: Avocatnet.ro |
|
Persoanele indreptatite sa obtina despagubiri banesti in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, vor primi acesti bani in doua transe, iar daca despagubirea cuvenita depaseste acest cuantum, vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, potrivit unei hotarari aprobate ieri de Guvern. Hotararea modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 1095/2005 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Titlului VII „Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Pentru plata despagubirilor in numerar s-a infiintat, in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, condusa de un vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat.
|
Vezi mai mult...
|
|
Ordinul MEF nr. 101/2008 a aprobat un nou model al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat - Declaratia 100. Noua Declaratie 100 va fi utilizata pentru impozitele datorate de la 1 ianuarie 2008, cu termen de declarare incepand cu data de 25 februarie. Pentru impozitul datorat de la 1 ianuarie 2008, cu termen de declarare incepand cu data de 25 februarie, persoanele fizice si juridice care retin la sursa impozitul pe venit vor utiliza un nou model al Declaratiei 100 , aprobat prin Ordinul ANAF nr. 101/2008. Ordinul ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 30.01.2008. Ordinul nr. 101/2008 a aprobat, printre altele, un nou model al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Declaratia 100.
|
Vezi mai mult...
|
|
Pe ordinea de zi a Camerei deputatilor din 11-12 februarie au fost inscrise peste 30 de proiecte de legi si propuneri legislative.
Dintre acestea mentionam: - Proiectul de Lege privind aprobarea OUGi nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente (PL-x 729/2007) - Proiectul de Lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr.21/1991 (PL-x 761/2007) - Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului (PL-x 717/2007) |
Vezi mai mult...
|
|
Mijloace de proba Codul muncii, art. 16 alin. 2 - Cand contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa se prezuma ca a fost incheiat pe durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba. (Curtea de Apel Timisoara, Sectia civila complet specializat de litigii de munca si asigurari sociale, decizia nr. 1071 din 3 mai 2006 ) Prin sentinta civila nr. 495 din 2 martie 2006, Tribunalul Caras-Severin a admis astfel cum a fost precizata actiunea in tentata de reclamantul L.P. si a dispus obligarea paratei S.C. „T.H.C.” S.R.L. B.H. la plata sumei de 900 lei RON despagubiri reprezentand drepturi salariale restante cuvenite pentru luna septembrie 2004 si octombrie 2004, retinand existenta raporturilor juridice de munca dintre parti si neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre angajator. Impotriva hotararii au declarat recurs atat reclamantul cat si parata.
|
Vezi mai mult...
|
|
Comisia Europeana a facut public, luni, raportul intermediar referitor la progresele Romaniei in privinta reformei in justitie.
Unul dintre aspectele evidentiate in raportul CE se refera la modificarile adoptate, in octombrie 2007, de catre Parlament, in privinta Codului Penal si a Codului de procedura penala. In opinia Comisiei Europene, daca vor fi promulgate, aceste modificari ar afecta substantial negativ eficienta anchetelor penale. Modificarile ar afecta, de asemenea, “anchetele comune impreuna cu statele membre, lupta impotriva terorismului si urmarirea in justitie a criminalitatii transfrontaliere”, se mai subliniaza in raport. Legea privind modificarile Codului de procedura penala nu a fost inca promulgata de presedinte, care a trimis-o spre reexaminare Parlamentului. Legea modifica semnificativ cadrul legislativ pentru anchetarea si urmarirea in justitie a proceselor penale. Legea prevede, intre altele, limitarea urmaririi penale, in principiu, la 6 luni, precum si autorizarea perchezitionarii, interceptarii sau inregistrarii comunicatiilor doar cu informarea prealabila a suspectului, iar frauda inferioara pragului de 9 milioane de euro ar fi considerata infractiune minora, cu o sanctiune maxima de 5 ani de inchisoare. Totodata, raportul Comisiei Europene subliniaza eforturile Romaniei in vederea remedierii deficientelor care impiedica aplicarea eficace a legislatiei, a politicilor si programelor europene. Cu toate acestea, Executivul european sustine ca, in anumite domenii cheie, cum ar fi lupta impotriva coruptiei, Romania nu a inregistrat rezultate notabile. Sursa: Avocatnet.ro |
|
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci organizeaza cursuri pentru initierea in domeniul proprietatii industriale.
OFICIUL DE STAT PENTRU INVENTII SI MARCI organizeaza la sediul sau din Bucuresti, str. Ion Ghica nr.5, sect.3, urmatoarele cursuri de initiere în domeniul proprietatii industriale:
|
Vezi mai mult...
|
|
Intrucat transferul functionarului public se face pe o functie publica, cea dintai conditie este insasi existenta acestei calitati.
In acest sens, in conformitate cu art. 2 alin. (3), art. 8, art. 107 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici[1], si art. 4 alin. (1) lit. k) din Hotararea Guvernului nr. 1000/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici[2], functiile publice se stabilesc la fiecare nivel al ierarhiei sistemului, pentru fiecare autoritate si institutie publica, in parte, de ordonatorul principal de credite, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Dovada faptului ca activitatile desfasurate de functionarii publici, implica exercitarea prerogativelor de putere publica, potrivit art. 2 alin. (3) din Statut, se face cu Regulamentul de organizare si functionare a institutiei sau autoritatii respective, care va fi insotit de fisa fiecarui post caruia ii corespunde functia ce se doreste a fi avizata.
|
Vezi mai mult...
|
|
|