Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Info Utile
Amanarea la plata obligatiilor fiscale, publicata in Monitorul Oficial
Legea nr. 363/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 24 noiembrie 2009.

Legea modifica actul normativ emis de Guvern, prin care s-a stabilit ca ANAF sa poata acorda inlesniri sub forma amanarii la plata, ce poate fi solicitata de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Amanare doar pentru 6 luni

Desi Senatul modificase OUG nr. 92/2009 , in sensul ca prelungea amanarea la plata obligatiilor fiscale pentru o perioada de pana la 12 luni, fata de 6 luni, cat prevede OUG nr. 92/2009 in prezent, deputatii au revenit asupra prevederilor actuale ale ordonantei, considerand ca nu este oportuna marirea perioadei de amanare de la 6 luni la 12 luni, deoarece perioada este foarte mare, iar statul nu incaseaza sumele care fac obiectul amanarilor la plata.
Vezi mai mult...
 
Cum se stabileste impozitul pe profitul reinvestit - exemple de calcul
Potrivit ultimelor modificari aduse Codului Fiscal, profitul reinvestit este scutit de impozit, in cazul productiei sau achizitiei de echipamente tehnologice. La determinarea scutirii de impozit se va tine cont de raportul dintre profitul contabil si valoarea investitiei realizate, dar ca sa vorbim cu adevarat despre o facilitate fiscala, investitorii trebuie sa realizeze profit contabil in exercitiul financiar in care se va face investitia.
 
In acest context, Ministerul Finantelor Publice a elaborat si normele de aplicare pentru aceasta masura, acestea fiind incluse intr-un proiect de HG.

Conform Codului Fiscal, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit.
Vezi mai mult...
 
Modificari in normele de aplicare ale Codului Fiscal(II): Achizitii intracomunitare de bunuri
Stabilirea sediului activitatii economice
 
Ministerul Finantelor a modificat normele de aplicare ale Codului Fiscal, pentru a le pune in acord cu noile reglementari aduse Legii nr. 571/2003, prin OUG nr. 109/2009. Prevederile sunt incluse intr-un proiect de HG si vizeaza printre altele achizitiile intracomunitare de bunuri si modalitatea de stabilire a sediului activitatii economice.
 
Persoana impozabila si sediul activitatii economice

Locul unde o persoana impozabila isi are stabilit sediul activitatii economice este locul unde sunt adoptate deciziile esentiale privind managementul persoanei impozabile si unde sunt exercitate functiile administratiei sale centrale.
Vezi mai mult...
 
Modificari in normele de aplicare ale Codului Fiscal(I): TVA - operatiuni si persoane impozabile

Proiect de modificare a normelor de aplicare ale Legii nr. 571/2003, avand in vedere ultimele modificari aduse Codului Fiscal, prin OUG nr. 109/2009.

Operatiuni impozabile

Potrivit articolului 126 din Codul Fiscal, din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;

Vezi mai mult...
 
Amanarea la plata obligatiilor fiscale, promulgata de presedinte
Garantiile pe care firmele sunt obligate sa le constituie pentru a putea beneficia de amanarea la plata obligatiilor fiscale restante vor fi stabilite ca procent din suma datorata, ce poate varia in functie de perioada pentru care se solicita amanarea. Noile prevederi sunt incluse in Legea de aprobarea a OUG nr. 92/2009, promulgata vineri de presedintele Traian Basescu.
 
Deputatii au adoptat cu modificari actul normativ emis de Guvern, prin care s-a stabilit ca ANAF sa poata acorda inlesniri sub forma amanarii la plata, ce poate fi solicitata de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.
Vezi mai mult...
 
Modalitatea de semnare a situatiilor financiare
Potrivit art. 10, alin. (2), (3) si (4) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
 
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Vezi mai mult...
 
Plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri
Sunt achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa analizam daca:

* Achizitiile intracomunitare reprezinta o operatiune impozabila, in sensul prevederilor articolului 126 din Codul Fiscal;
* Achizitia intracomunitara a fost efectuata de catre o persoana impozabila, asa cum este definita la articolul 127 din Codul Fiscal;
* Locul achizitiei intracomunitare este considerat a fi in Romania, in sensul prevederilor art. 132^1 din Codul Fiscal;

Conform regulilor prevazute la art. 126, alin. (3) din Codul Fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri reprezinta operatiuni impozabile din punctul de vedere al TVA.
Vezi mai mult...
 
Garantiile pentru amanarea obligatiilor fiscale restante se vor stabili ca procent din suma datorata
Garantiile pe care firmele sunt obligate sa le constituie pentru a putea beneficia de amanarea la plata obligatiilor fiscale restante vor fi stabilite ca procent din suma datorata, ce poate varia in functie de perioada pentru care se solicita amanarea. Noile prevederi sunt incluse in Legea de aprobarea a OUG nr. 92/2009, trimisa luni la promulgare presedintelui Traian Basescu.
 
Deputatii au adoptat cu modificari actul normativ emis de Guvern, prin care s-a stabilit ca ANAF sa poata acorda inlesniri sub forma amanarii la plata, ce poate fi solicitata de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Amanare doar pentru 6 luni

Desi Senatul modificase OUG nr. 92/2009, in sensul ca prelungea amanarea la plata obligatiilor fiscale pentru o perioada de pana la 12 luni, fata de 6 luni, cat prevede OUG nr. 92/2009 in prezent, deputatii au revenit asupra prevederilor actuale ale ordonantei, considerand ca nu este oportuna marirea perioadei de amanare de la 6 luni la 12 luni, deoarece perioada este foarte mare, iar statul nu incaseaza sumele care fac obiectul amanarilor la plata.
 
Vezi mai mult...
 
Efectele forfetarului si ale crizei economice
Peste 120.000 de firme suspendate, in 2009
 
  • Suspendari de activitate, pe judete, in perioada ianuarie - octombrie 2008 comparativ cu ianuarie - octombrie 2009:
Comparativ cu anul 2008, cand s-a inregistrat un numar de 10123 de suspendari la nivelul intregii tari, in anul curent s-au inregistrat 120509, reprezentand o crestere de 1090,45 %.
  • Dizolvari voluntare, pe judete, in perioada ianuarie-octombrie 2008 – ianuarie-octombrie 2009:
Comparativ cu anul 2008 cand s-a inregistrat un numar de 2983 la nivelul intregii tari, in anul curent s-au inregistrat 16239, reprezentand o crestere de 444,38 %.
 
Vezi mai mult...
 
Agentii economici care practica publicitate inselatoare ar putea fi amendati cu pana la 50.000 lei

Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care se majoreaza la 50.000 lei, cuantumul amenzii aplicate in cazul agentilor economici acuzati de practice incorecte in relatia cu consumatorii. 

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alin.(1) si (2) ale art. 15 din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.

Initiatorii propunerii legislative considera ca nivelul actual al amenzilor prevazute de lege este nesemnificativ in raport cu cifrele de afaceri ale unor agenti economici si propun majorarea cuantumului lor maxim de la 30.000 lei cat prevede legea in prezent, pana la 50.000 lei.
 

Vezi mai mult...
 
Munca la negru va fi pedepsita cu amenzi mai mari
Amenzile aplicate angajatorilor care nu respecta prevederile legale ce reglementeaza incheierea contractului individual de munca au fost marite, printr-o modificare a Codului Muncii, publicata recent in Monitorul Oficial. 
Dimensiune text  print ym Articol interesant (31)
Legea nr. 331/2009  a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 779 din 13 noiembrie 2009.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.276 si completarea art.277 din Codul muncii, in sensul inaspririi cadrului legal privind sanctiunile aplicabile in cazul utilizarii muncii la negru de catre unii angajatori.

Vezi mai mult...
 
Cum se aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit ?
In Monitorul Oficial nr. 761 din 9 noiembrie 2009 s-a publicat Legea nr. 329 din 05/11/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Pe langa modificarea unor acte normative, prezenta Lege aduce o completare si Codului fiscal, fiind introdus un nou articol care prevede scutirea de impozit a profitului reinvestit.
 
Astfel, potrivit legii, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit.
Vezi mai mult...
 
MFP a elaborat normele de raportare contabila anuala la 31 decembrie 2009
Raportare contabila la 31 decembrie 2009 - ( click aici )
 
Ministerul Finantelor Publice(MFP) a elaborat recent un proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare anuala la 31 decembrie 2009, prin care se reglementeaza continutul de informatii cuprinse in raportarea contabila anuala, care se depune la unitatile teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Legea contabilitatii prevede la art. 28 faptul ca societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii acestora, in conditiile legii.
Vezi mai mult...
 
MFP: Noi reglementari contabile conforme cu directivele europene
Ministerul Finantelor Publice a aprobat, prin Ordinul nr. 3055/2009, noi reglementari in ceea ce priveste reglementarile contabile conforme cu directivele europene, prevederile urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010.
 
Ordinul MFP nr. 3055/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 766 din 10 noiembrie 2009 si prevede abrogarea Ordinului nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Proiectul de act normativ nu aduce modificari formatului situatiilor financiare anuale. Astfel, entitatile care, conform reglementarilor contabile in vigoare, au intocmit situatii financiare anuale simplificate, vor putea intocmi in continuare situatii financiare anuale in aceleasi conditii.
Vezi mai mult...
 
Codul de bune practici pentru comertul cu produse alimentare, obligatoriu din 19 noiembrie
In data de 19 noiembrie 2009 va intra in vigoare Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, adoptata de Parlament pentru a echilibra raporturile comerciale dintre furnizori si marile lanturi de magazine, cu efecte si asupra producatorilor si a consumatorilor finali.
 
Un prim pas in sensul echilibrarii raporturilor comerciale intre furnizori si comercianti a fost realizat prin semnarea de catre unii reprezentanti ai celor doua categorii de agenti comerciali a Codului de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare in iulie 2008.
Vezi mai mult...
 
<< Start < Inapoi 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 276 - 300 din 490
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !