Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow PwC: Companiile romanesti fac 113 plati catre stat in timpul unui an
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

PwC: Companiile romanesti fac 113 plati catre stat in timpul unui an

Statul roman se afla pe penultimul loc - 182 din 183 de state - in ce priveste numarul de plati pe care o companie medie le are de efectuat in decursul unui an, in clipa de fata, firmelor revenindu-le obligatia de a efectua un necesar de 113 plati.

 Potrivit raportului Paying Taxes 2010, lansat de catre Grupul Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers, Romania se claseaza pe locul 149 din 183 de economii analizate in ceea ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in usoara scadere fata de editia de anul trecut a raportului, cand Romania se clasa pe locul 146.

„Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore. Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate”, a precizat Peter de Ruiter, Partner, Tax and Legal Services Leader, PricewaterhouseCoopers Romania.

Prin comparatie, la nivel global numarul mediu de plati necesare pentru compania standard pe care s-a bazat studiul de caz din raport este de 31 plati efectuate pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca in Romania se efectueaza de aproape 4 ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii.

Din perspectiva cotei fiscale totale, care masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare, Romania a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazand de la 48% la 44,6%, ceea ce se situeaza exact in media statelor europene.

„Trebuie spus ca pozitia Romaniei in acest an se datoreaza nu atat involutiilor de pe piata locala, cat faptului ca alte economii au intreprins mai multe reforme in ceea ce priveste regimul fiscal”, a concluzionat Peter de Ruiter, Tax and Legal Services Leader, PricewaterhouseCoopers Romania.

In ciuda recesiunii globale, guvernele de pretutindeni au ramas interesate de reformele fiscale, aceasta fiind concluzia raportului. Astfel, raportul Paying Taxes arata ca 45 de state din intreaga lume au simplificat modalitatile de plata a taxelor, cu 25% mai multe decat in anul precedent.

Performerul de anul acesta este Timorul de Est, care a introdus o noua legislatie fiscala si a simplificat regimul fiscal pentru mediul de afaceri si administratia fiscala. Pentru al treilea an la rand, statele din Europa de Est si Asia Centrala au intreprins cele mai multe reforme in domeniul fiscalitatii, 10 economii din zona imbunatatindu-si performanta din acest punct de vedere.

“Eforturile guvernelor de a simplifica procedurile fiscale si de a reduce timpul necesar pentru conformarea cu legislatia fiscala pot avea un impact semnificativ asupra intreprinderilor mici si mijlocii, indeosebi in perioadele economice dificile”, a declarat Penelope Brook, Director al Departamentului de Analiza si Indicatori Globali din cadrul Grupului Bancii Mondiale. “Anul acesta, principalul performer a redus timpul necesar pentru conformarea cu legislatia fiscala cu mai mult de 50% prin rationalizarea reglementarilor fiscale, simplificarea regulilor de calcul, si reducerea numarului de plati”, a adaugat Brook.

Raportul masoara usurinta de a plati taxele in 183 de state din intreaga lume prin evaluarea poverii administrative pe care trebuie sa o suporte companiile pentru a se conforma legislatiei fiscale si, de asemenea, prin calcularea ponderii cheltuielilor fiscale ca procent din profitul inainte de impozitare. In ultimii cinci ani, raportul a identificat 171 de reforme fiscale in 104 state din intreaga lume.

In vreme ce 20 de state au redus impozitele pe profit pentru companii, 18 si-au simplificat procedurile de plata a taxelor. In medie, in toate cele 183 de economii evaluate in raport, compania standard utilizata in studiul de caz trebuie sa faca 31 de plati si consuma 286 de ore pentru calculul si plata impozitelor.

Rezultatele arata ca impozitul pe profit platit de companii este doar una dintre numeroasele contributii pe care trebuie sa le efectueze o afacere. In medie, o companie plateste 9,5 taxe diferite, iar impozitul pe profit reprezinta numai 12% dintre plati, 26% din timpul necesar pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale si 38% din costul taxelor.

“Recesiunea globala a insemnat scaderea veniturilor fiscale si alegeri dificile in materie de politica fiscala”, a declarat Peter de Ruiter, Partner, Tax and Legal Services Leader, PricewaterhouseCoopers Romania. “Provocarea o constituie asigurarea unor venituri suficiente la bugetul public pe viitor pentru a impulsiona investitiile si cresterea economica.”


PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil si a genera valoare adaugata pentru clientii sai si toti factorii implicati. Cei peste 163,000 de angajati ai firmei din 151 de tari isi valorifica gandirea, experienta si solutiile pentru a oferi noi perspective si solutii practice pietei.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !