Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Etichetele de provenienta aplicate produselor comercializate in UE ar putea deveni obligatorii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Etichetele de provenienta aplicate produselor comercializate in UE ar putea deveni obligatorii
De multi ani, Parlamentul European a sugerat statelor UE sa impuna obligativitatea etichetelor „made in“ pe produsele importate. In acest sens, si Comisia Europeana a facut o propunere, in 2005, insa unele state se opun, datorita poverii impuse in acest fel companiilor.

Tratatul de la Lisabona confera Parlamentului puteri legislative in acest domeniu, iar eurodeputatii doresc rediscutarea propunerii.
“Deoarece Europa nu a reusit sa ajunga la un acord in acest sens in cadrul Consiliului. In 2005, dupa un an de consultari si pregatiri, Comisia a venit cu o propunere de obligativitate a indicarii originii produselor. Parlamentul European a sprijinit acest regulament in mai multe rezolutii, dezbateri in plen si declaratii”, a explicat Cristiana Muscardini, vicepresedinta comisiei pentru comert international.

In opinia acesteia, exista unele state care nu sunt convinse de utilitatea acestor reguli.

“Dar lipsa acestui regulament produce o paguba serioasa atat consumatorilor europeni, care nu sunt siguri de originea si calitatea produselor pe care le cumpara, cat si industriei, care sufera din cauza dezechilibrului creat de competitia necinstita cu celelalte tari, care au adoptat deja reguli privind indicarea originii. Aceasta lacuna trebuie eliminata daca vrem ca piata sa fie cu adevarat libera”, adauga eurodeputatul.

Desi o parte dintre produsele comercializate in UE au aceasta eticheta, astazi, aceasta nu este obligatorie, si nu poate fi gasita pe toate categoriile de produse. In plus, nefiind obligatorie, nu este supusa controalelor. Exista multe falsuri, manipulari, produse contrafacute. Rezultatul este lipsa transparentei pentru consumator si subminarea industriei UE.

Pentru a relansa initiativa „made in“, pe 1 decembrie, Cristina Muscardini precizeaza ca, miercuri, PE a adoptat o rezolutie cu majoritate larga (529 pentru, 27 impotriva si 37 de abtineri).

Toate grupurile politice de la Parlament sunt de acord sa elimine aceasta lacuna adoptand regulamentul rapid.

“Cu cat asteptam mai mult, cu atat vor suferi mai mult consumatorii si producatorii. Vom sprijini propunerea Comisiei din 2005 si vom incepe procedura de codecizie cu ministrii UE. Parlamentul European va juca rolul de mediator in gasirea unei solutii satisfacatoare”, considera eurodeputata.

“Am dori sa adaugam cateva categorii de produse la propunerea Comisiei, optionale, de exemplu suruburile si niturile. In aceasta categorie, standardele de securitate sunt mai inalte in UE decat in restul lumii. De aceea sunt convinsa ca atunci cand se va construi un pod, constructorul va avea posibilitatea sa aleaga tipul de suruburi care ii convine, tinand seama de exemplu de faptul ca cele fabricate in Europa contin de doua ori mai mult nichel decat cele fabricate in India. Dar suntem pregatiti sa negociem in legatura cu includerea sau excluderea unor categorii, tinand seama insa de faptul ca cele mai importante, precum textilele, incaltamintea, bijuteriile si ceramica nu pot fi excluse”, incheie Cristina Muscardini.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !