Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Angajatorii vor putea incadra persoane pe locuri de munca in conditii deosebite, si in 2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Angajatorii vor putea incadra persoane pe locuri de munca in conditii deosebite, si in 2010
Incadrarea pe locuri de munca in conditii deosebite ar putea fi prelungita pana la sfarsitul anului 2010, conform unui proiect de HG elaborat de Ministerul Muncii. Actul normativ ar amana punerea in aplicare a prevederilor conform carora angajatorii sunt obligati sa normalizeze conditiile de munca pana la cel tarziu 31 decembrie 2009, in caz contrar putand fi sanctionati cu oprirea activitatii.
Potrivit proiectului, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite acordate, valabile pana la data de 31 decembrie2009 inclusiv, pot fi reinnoite potrivit metodologiei stabilite in proiect.

Prevederile se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2009 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca.

Perioada de valabilitate a avizelor reinnoite potrivit prezentei hotarari nu poate depasi data de 31 decembrie 2010.

Conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1622/2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.246/2007 privind Metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, angajatorii care detin avize de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite au obligatia de a elabora ,,planul de prevenire si protectie revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cuprinzand masuri si actiuni, esalonate pe intreaga perioada, astfel incat, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2009, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale”.

Astfel, angajatorii ar avea posibilitatea ca, pana la 31 decembrie 2010 sa aplice masurile prevazute in planul de securitate si protectie. Initial, unitatile in care se desfasurau activitati in conditii deosebite aveau obligatia, prin HG nr. 1622/2008, ca pana la sfarsitul acestui an, sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si protectiei sanatatii lucratorilor, printr-o serie de masuri si actiuni menite sa incadreze astfel de activitati in conditii normale.

Potrivit notei de fundamentare, o parte dintre societatile detinatoare de avize se gasesc in una dintre urmatoarele situatii:
- au demarat un program de normalizare a conditiilor de munca in cazul prezentei sau depasirilor valorilor nominale a noxelor profesionale, a agentilor chimici sau biologici foarte periculosi;
- au conditiile concrete, specifice locurilor de munca pentru care a fost eliberat avizul de incadrare in conditii deosebite pentru care, cu toate masurile luate nu se pot modifica aceste conditii in sensul normalizarii acestora, exemplu transport feroviar.

MMFPS motiveaza emiterea unui nou act normativ avand in considerare si termenului scurt ramas pana la sfarsitul acestui an, astfel ca masurile propuse in planul de prevenire si protectie nu se pot realiza integral.

Realizarea masurilor propuse, presupune in majoritatea cazurilor, achizitionarea de echipamente de munca conforme cu cerintele esentiale de securitate si sanatate in munca sau schimbarea proceselor de productie, care necesita investitii ce nu au putut fi acoperite integral in actualele conditii economice.

De asemenea, proiectul de act normativ elaborat de MMFPS ar obliga angajatorii sa depuna la Inspectoratul teriorial de Munca raportul medical intocmit de medicul de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor expusi la noxele fizico-chimice si agenti biologici, care au determinat incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, pentru perioada cuprinsa intre data reinnoirii si data de 31 decembrie 2009.

Totodata, angajatorii vor trebui sa depuna la casele teritoriale de pensii dovada depunerii documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrarea locurilor de munca in condtii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca, pana la data de 31 decembrie 2009.

Potrivit proiectului de act normativ, perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2009 si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite vor constitui stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza, dupa caz, diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca si cea declarata de catre acestia.

In prezent, 340 de unitati detineau aviz de incadrare in conditii deosebite pentru peste 2167 de locuri de munca, iar din peste 200.000 de salariati, aproximativ 60.000 sunt incadrati in conditii deosebite.

Din nota de fundamentare a proiectului, reiese ca prin intermediul programelor de normalizare a conditiilor de munca, pentru un numar de 28 de locuri de munca, iar 315 salariati beneficiaza de conditii normale de munca.

Tototdata, in proiectul bugetului asigurarii sociale de stat pe anul 2010 sunt cuprinse ca surse de venituri la bugetul asigurarii sociale de stat, contributiile datorate de ajnagatorii a caror angajati desfasoara activitati in conditii deosebite de munca.

Proiectul de HG ( click aici )

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !