Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Pensia de urmas ar putea fi cumulata cu un venit salarial egal cu maxim 50% din salariul mediu brut
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Pensia de urmas ar putea fi cumulata cu un venit salarial egal cu maxim 50% din salariul mediu brut
Pensia de urmas ar putea fi cumulata cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, atat timp cat veniturile brute lunare realizate nu depasesc o jumatate din salariul mediu brut lunar pe economie, potrivit unui proiect de modificare a Legii pensiilor, aflat pe Ordinea de zi a Senatului.
 
In prezent, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede ca beneficiarii pensiei de urmas sa poata cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
 
Propunerea legislativa are in vedere cresterea limitei in care se acorda pensia de urmas unei persoane care realizeaza un venit dintr-o activitate profesionala, la jumatate din salariul mediu brut. Astfel, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul ar castiga peste 50% din salariul mediu brut pe economie.

In forma actuala a legii nr. 19/2009 au drept la pensia de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Conform aceluaisi act normativ, copiii pot beneficia de pensia de urmas, pana la varsta de 26 de ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora.

Potrivit expunerii de motive, acest context limiteaza drepturile copiilor urmasi care isi continua studiile dupa implinirea varstei de 16 ani. In situatiile de acest fel, un tanar cu varsta mai mica de 26 de ani se vede pus in situatia de a opta intre pensia de urmas si calitatea de persoana angajata cu contract de munca, veniturile obtinute depasind limita de ¼ din salariul mediu brut.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, restrictionarea acordarii pensiei de urmas duce la nedeclararea veniturilor realizate sau declararea eronata a acestora. Aceste situatii determina neplata, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale, a unor impozite si contributii aferente veniturilor reale si nedeclarate.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1881 lei in luna octombrie, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica.

Proiectul de lege  ( click aici )
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !