Pe termen scurt, expertii Bancii Mondiale recomanda autoritatilor nationale sa nu se grabeasca sa schimbe parametrii sistemelor de pensii private, care au un caracter de termen lung, pentru a “petici” probleme pe termen scurt, cum sunt deficitele explozive ale sistemelor publice de pensii din aceasta perioada. “Romania anului 2009 reprezinta un studiu de caz perfect pentru concluziile acestui raport al Bancii Mondiale. Pe de o parte, sistemul public de pensii a ajuns din pacate la un deficit urias, de 1,5 miliarde de euro, adica de 20% din veniturile sale.
Mai mor business-uri: 800.000 de firme vor alerga in 2010 dupa semnatura de consultant fiscal, informeaza
Money.ro Declaratiile fiscale anuale - Formularul 101 - vor fi certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, arata Codul de procedura fiscala valabil pentru anul viitor. Asadar, La inceputul anului viitor, 800.000 de firme, potrivit datelor furnizate MONEY.ro de ANAF, vor fi obligate sa alerge dupa semnatura unui consultant fiscal. Acestia sunt foarte putini. Doar 3.400 activi la nivelul intregii tari. Astfel, un consultant ar trebui sa “rezolve”, in medie, 235 de firme.
Preturi mai mari, inflatie in crestere, anunta
EVZ.
Romanii au scos mai multi bani din buzunar pentru plata produselor si a serviciilor, luna trecuta, astfel ca rata anuala a inflatiei a crescut in noiembrie pentru prima data dupa opt luni consecutive de declin, de la 4,3% la 4,65%. Scumpirea tutunului, combustibililor sau a fructelor si legumelor au fost cele care au contribuit substantial la cresterea inflatiei. Indicatorul se plaseaza astfel sub tinta BNR, care a stabilit pentru 2009 un nivel de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie.
Statul a ratat oficial ultimul tren FMI pe 2009, scrie
Romania Libera.
Termenul pana la care Romania era obligata sa adopte bugetul de stat pe 2010 a expirat ieri, astfel ca toate asteptarile s-au adeverit: transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul acordat de FMI a fost oficial ratata. Statul, in nevoie disperata de bani, isi va pierde credibilitatea in fata bancilor si risca sa nu mai aiba de unde sa se imprumute.
Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9 miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de „miniorasul” din Buftea. 125 ha de teren scoase la licitatie de lichidatori, titreaza
Ziarul Financiar.
Saptamana viitoare va fi organizata o licitatie pentru vanzarea terenului. Proiectul presupunea constructia a 6.000 de locuinte. Firma EFG Crevedia Development, administrata de investitori britanici care intentionau sa construiasca circa 6.000 de locuinte in zona localitatii Buftea din apropierea Capitalei, se afla in lichidare, iar terenul cu o suprafata de 124,16 hectare a fost deja scos la licitatie de catre lichidatorul PricewaterhouseCoopers (PwC) in primul faliment rasunator din piata imobiliara.