Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Noul salariu minim pune la incercare nervii angajatorilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noul salariu minim pune la incercare nervii angajatorilor
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti da vina pe modificarea salariului minim brut pe tara pentru aglomeratia creata in ultima perioada la sediul Inspectoratului.
Noul salariu minim brut pe tara garantat in plata, aplicat de la 1 ianuarie 2008, a obligat multe societati comerciale sa modifice salariile propriilor angajati. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 1507/2007, salariul minim brut garantat pe tara a crescut de la 390 de lei la 500 de lei.
Reprezentantii ITM Bucuresti au explicat marti ca aglomeratia excesiva din ultima perioada, de la sediul Inspectoratului,  se datoreaza faptului ca modificarile legislative care vizeaza salariul minim au generat un numar foarte mare de decizii emise si inregistrate la nivelul ITM.
Din punct de vedere legal, angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor actele privind executarea, suspendarea, modificarea sau incetarea contractelor individuale de munca.


Mai putin de 50%  dintre angajatorii din Bucuresti folosesc procedura on-line
ITM Bucuresti sustine ca aglomeratia este provizorie si ii sfatuieste pe angajatori sa foloseasca si procedurile on-line care vizeaza declaratia fiscala privind stabilirea  comisionului datorat, declaratia inventar sau registrul general de evidenta a salariatilor. O copie a declaratiei semnata si stampilata va trebui, insa, expediata ulterior, prin posta.  
Potrivit datelor statistice prezentate de ITM Bucuresti, mai putin de 50% din totalul de peste 90 de mii de angajatori inregistrati in Capitala folosesc metodele online.

Trimiterea on-line a documentelor catre ITM

In plus fata de depunerea in format electronic la sediul ITM, angajatorii pot folosi si metoda de transmitere on-line prin intermediul portalului itmonline.inspectiamuncii.ro.  Fiecarui angajator care doreste sa adopte aceasta procedura i se va aloca un cont, care va fi accesat pe baza unui nume de utilizator si o parola, distruibuite de ITM.
Potrivit Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, anagajatorii sunt obligati sa calculeze un comision, perceput de inspectoratele teritoriale de munca, si sa depuna lunar la inspectoratul teritorial de munca o declaratie fiscala privind stabilirea comisionului.
Plata comisionului si depunerea declaratiei se vor efectua pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care este datorat. Totdata, angajatorii au obligatia de a infiinta, completa si transmite inspectoratului teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor in format electronic. Acesta se completeaza in ordinea incheierii, modificarii sau incetarii contractelor individuale de munca.
Angajatorii au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, dupa caz, in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat.
De asemenea, angajatorii trebuie sa depuna registrul in termen de de 5 zile de la data la care au intervenit modificari referitoare la elementele de identificare a salariaţilor, data angajarii, funcţia/ocupaţia conform specificatiei Clasificarii Ocupaţiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Registrul trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Sursa: Avocatnet.ro 

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !