Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow ANPC: Operatiunile de schimb valutar se vor face cu comisioanele la vedere
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

ANPC: Operatiunile de schimb valutar se vor face cu comisioanele la vedere
Ordinul ANPC Nr. 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 886, din 17 decembrie 2009, urmand ca prevederile sale sa intre in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
“Noul ordin urmareste o mai buna informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar prin impunerea unor reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar”, arata ANPC intr-un comunicat de presa, publicat luni.

Potrivit actului, afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia. Totodata, operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

“In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4”, specifica ANPC.

Catul mai prevede ca inaltimea admisa a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de 80 mm, grosimea de 10mm, distanta dintre caractere de 10 mm, iar distanta intre cuvinte de 20mm. Marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman 20 Bold.

De asemenea, informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar).

In cazul in care operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate. Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.

In acelasi timp, in ordinul ANPC este prevazut dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

Totodata, operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

“Presedintele ANPC recomanda atentie sporita la formularul de acceptare a tranzactiei. Este important ca inainte de semnarea acestui formular, consumatorii sa citeasca toate informatiile cuprinse astfel incat sa poata face o alegere rationala”, se mai arata in comunicat.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina obligatoriu informaţii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii, semnatura operatorului si cea a consumatorului. Toate aceste informatii trebuie sa fie scrise pe o singura pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea Times New Roman 12, negru pe fond alb. De asemenea, formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atat in limba romana cat si in limba engleza.

Institutiile financiar-bancare vor avea obligatia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor, amplasate in interiorul punctelor de lucru, langa ghiseul de schimb valutar.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !