Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Fermierii pot obtine garancii din resurse publice pentru creditele de productie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Fermierii pot obtine garancii din resurse publice pentru creditele de productie
Guvernul a adoptat in sedinta din 29 decembrie 2009 un act normativ care stabileste noile condiţii privind garantarea drepturilor de producţie cu finanţare publică. In baza acestora, fermierii pot obţine garanţii pentru creditele de producţie în cuantum de până 80% din valoarea creditului, iar valoarea maximă a unei garanţii pe care o pot obţine este de 2,5 milioane euro.
Iata declaratia de presa pe care Ministrul Agriculturii, Dl. Mihail Dumitru, a acordat-o astazi, 29 decembrie 2009, imediat dupa ce s-a terminat sedinta de guvern.

Mihail Dumitru:
Bună seara. În seara aceasta, Guvernul a adoptat şi prima măsură în favoarea fermierilor. Este vorba despre noile condiţii privind garantarea drepturilor de producţie cu finanţare publică.

Această măsură prevede condiţiile în care fermierii pot prelua credite şi pot obţine garanţii din resurse publice pentru creditele de producţie, degrevându-i pe aceştia de obligaţia de a furniza garanţii reale cum ar fi pământul sau alte astfel de valori.

În aceste noi condiţii, fermierii pot obţine garanţii pentru creditele de producţie în cuantum de până 80% din valoarea creditului, iar valoarea maximă a unei garanţii pe care o pot obţine este de 2,5 milioane euro.

Ministerul Agriculturii a pus deja la dispoziţia Fondului de Garantare resurse financiare în valoare de 250 milioane lei, resurse pe care Fondul de Garantare le poate multiplica de 5 ori, adică poate acorda garanţii în valoare de 1,25 miliarde de lei.

De asemenea, în anul 2010, vom suplimenta aceste fonduri cu încă 86 milioane lei, astfel încât posibilitatea de garantare creşte.
Aş vrea să vă mai informez că, pe data de 4 ianuarie 2010, vom lansa de asemenea o schemă de garantare pentru investiţii în domeniul agricol şi dezvoltării rurale. Aceasta de finanţată din fonduri europene. Vom lansa licitaţia pentru a selecta gestionarul acestei scheme de garantare, astfel încât beneficiarii fondurilor europene, fondurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală vor putea obţine garanţii pentru creditele de cofinanţare a investiţiilor pe care vor să le facă. Sperăm că acestă facilitate să fie disponibilă undeva în aprilie 2010.

Aş vrea să clarific un aspect legat de dispariţia unor forme de ajutoare financiare acordate producătorilor agricoli, fermierilor. Este adevărat că începând cu 1 ianuarie 2010, anumite forme de ajutoare care nu sunt conforme cu normele europene privind concurenţa şi ajutorul de stat vor trebui să dispară sau vor fi înlocuite cu alte forme care vor fi în conformitate cu aceste norme europene. Aceasta este o consecinţă a negocierilor Tratatului de Aderare a României cu Uniunea Europeană, negociere care a fost făcută, ştiţi bine, în perioada 2004-2006- atunci s-a negociat un regim de continuare a acestor forme de ajutor pentru încă 3 ani de zile, iar aceşti 3 ani de zile au venit azi la scadenţă.

Ceea ce vă pot spune este că fermierii nu vor rămâne fără sprijin financiar, pentru că aceştia beneficiază, în fiecare an, de o cotă tot mai mare de sprijin financiar care vine din partea UE prin acele plăţi pe suprafaţă, plăţi la hectar, şi ştiţi poate că aceste plăţi la hectar cresc anual în cuantum de 10%, astfel încât, la sfârşitul anului 2015, vor ajunge la nivelul subvenţiilor echivalente cu cele din statele membre vechi.

Desigur că, în perioada imediat următoare, va trebui să găsim pentru unele forme de ajutor care au existat şi care înregistrează o continuitate, astfel încât să le putem defini şi negocia cu CE, să continuăm ajutorarea unor sectoare cum ar fi, de exemplu, sectorul bovinelor , ovinelor, caprinelor. Există şi unele forme de ajutor pe care, cu siguranţă nu le vom mai putea continua. Aş vrea să mai adaug că, pe lângă sprijinul financiar direct care vine de la UE şi forme de ajutor naţional, vom acorda, în fiecare an, plăţi compensatorii, astfel încât beneficiul financiar net al fermierului este mai mare decât cel pe care îl oferă UE. Mulţumesc.

Reporter: Care sunt acele fonduri pe care nu le vor mai primi?

Mihail Dumitru: Există o subvenţie pentru apa de irigaţii, pentru carnea de porc şi pasăre. Celelalte forme de subvenţii care au existat considerăm că putem să le găsim în forme de continuare, ca de exemplu: subvenţii pentru grupurile de producători , sau în domeniul bovinelor, ovinelor şi caprinelor.
 
Sursa : Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !