Tendinta de scadere a produsului intern brut se va stinge in 2010, inca din primul trimestru, estimeaza toate institutiile financiare romanesti si internationale. Anul viitor se spera chiar la o usoara ameliorare, cu 0,5%. Practic, inseamna ca valoarea nominala a acestuia va fi foarte apropiata de cea inregistrata in 2008.
In ce masura ar putea fi exporturile locomotiva cresterii economice, ne spune
Ziarul Financiar.
Cresterea exporturilor de 3,5% anul acesta pe care o estimeaza Guvernul este considerata de firme suprarealista, dupa ce in 2009 scaderea a fost de circa 20%, pana la un volum total de 27 mld. euro. Chiar si cu speranta cresterii exporturilor de masini prin investitia Ford la Craiova sau a exporturilor de telefoane mobile si accesorii fabricate de Nokia la Jucu, nu este o certitudine ca volumul total al exporturilor Romaniei va creste in 2010 fata de 2009.
Supapa scumpirilor a fost deschisa, anunta
Romania Libera.
In mod traditional, cresterea pretului pentru alimentele de baza are loc in Romania de indata ce se anunta scumpiri ale carburantilor, desi niciodata nu are loc procesul invers, nici chiar daca piata petrolului sau a gazelor este in scadere majora. Deja destule magazine vand carnea mai scump decat in ultima zi a anului trecut, iar dughenele din toata tara s-au grabit sa creasca pretul tigarilor cu mai mult de 10 la suta, chiar daca toate aceste produse erau in stoc in primele zile ale noului an.
Romania, obligata sa acopere 33% din consumul brut de electricitate din surse regenerabile din 2010, ne spune
Gardianul.
Romania va trebui sa acopere din acest an 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei. In prezent, pe baza sistemului hidro, circa 28% din consum este “verde”, iar sursele alternative au inca o pondere neglijabila. Atingerea tintei depinde de ploaie si vånt, dar si de aplicarea corecta a legislatiei si a sustinerii financiare pe tot lantul energiilor alternative, ne-au declarat specialistii. Acestia mai precizeaza ca prin cresterea ponderii regenerabilelor, pretul platit de consumator nu ar trebui sa se schimbe.
Adevaratul forfetar apare abia acum. Primele „tinte” sunt restaurantele, ne informeaza
Gandul.
Cu un an intarziere, autoritatile se pregatesc sa renunte la impozitul minim si sa introduca impozitul forfetar in domeniile cu evaziune fiscala ridicata, precum industria hoteliera si restaurante, asa cum a fost initial conceput. Practic, in loc sa impuna tuturor firmelor un impozit minim, vor fi vizate numai companiile din anumite sectoare, unde evaziunea fiscala este la un nivel ridicat. "Impozitul forfetar va fi regandit.