Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Taxa pentru produsele fast-food se aplica din martie 2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Taxa pentru produsele fast-food se aplica din martie 2010
Proiectul de act normativ isi propune sa modifice si sa completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, avand in vedere faptul ca “din ce in ce mai multa lume este afectata de excesul de greutate si de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arteriala crescuta si moartea prematura”.
Conform proiectului, taxa ar urma sa fie aplicata de la data de 1 martie 2010.

Astfel, proiectul de lege prevede ca, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decât vinul si berea, prevazute in prezenta lege, pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari sa se instituie unele contributii care vor fi venituri proprii ale MS, urmand a fi utilizate pentru finantarea cheltuielilor de sanatate.

”Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem”, a declarat, marti, ministrul sanatatii, Atilla Cseke.

Contributiile vor veni din partea persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari, atat pentru produsele tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, cat si pentru bauturi racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

De asemenea, Executivul va aproba lista produselor alimentare nerecomandate.

In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura” a adaugat ministrul.

In acest context, adoptarea proiectul de lege ar duce la scaderea riscului de imbolnavire prin factori de risc alimentari, alimentatia nesanatoasa ducand la obezitate, dislipidemii – modificari ale nivelului grasimilor in sânge, diabet zaharat, cancer, boli cardiovasculare, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, boli cerebrovasculare, accidente vasculare cerebrale.

In opinia MS, alimentatia nesanatoasa duce la cresterea imbolnavirilor si, implicit, la cresterea cheltuielilor de sanatate, la reducerea productivitatii, scaderea capacitatii de munca, scaderea calitatii vietii, scaderea sperantei de viata.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, astfel de masuri ar fi o aliniere la politica Uniunii Europene privind o viata sanatoasa. “Uniunea Europeana considera ca este necesara implicarea tuturor factorilor interesati pentru educarea si informarea publicului, imbunatatirea obiceiurilor alimentare si promovarea activitatii fizice”, dupa cum se arata in nota de fundamentare.

Totodata, MS considera ca, in Romania, nutritia sanatoasa si combaterea obezitatii reprezinta prioritati de sanatate publica. In acest sens, prin Ordinul nr. 1563/2008, a fost adoptata Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti, ordin care cuprinde criteriile de la care alimentele devin nerecomandate pentru prescolari si scolari.

In acest sens, MS isi propune si dezvoltarea si finantarea unui program educational intitulat “Traieste sanatos”.

Proiect de lege  ( click aici )
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !