Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Asigurare de raspundere profesionala pentru administratorii de SA si SRL
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Asigurare de raspundere profesionala pentru administratorii de SA si SRL
Legea nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, obliga administratorii unei societati pe actiuni sa incheie o asigurare de raspundere civila profesionala.
Si administratorii unei societati comerciale cu raspundere limitata pot incheia, facultativ, acest tip de asigurare.
Asiguratorul va acoperi sumele cu titlu de despagubire pe care asiguratul trebuie sa le plateasca in urma unor prejudidicii provocate in timpul exercitarii functiei.
Legea nr. 441/2006 a introdus obligativitatea incheierii unei asigurari pentru raspundere profesionala, in cazul societatilor comerciale pe actiuni, pentru administratori si, respectiv,  pentru membrii directoratului sau ai consiliului de supraveghere.
Legea nr. 441/2006 a modificat Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 955 din 28.11.2006.
Astfel, persoana numita intr-o functie de administrator la o societate pe actiuni  trebuie  sa incheie o asigurare de raspundere profesionala.
Acest tip asigurare poate fi incheiat, facultativ, si de administratorul unei societati comerciale cu raspundere limitata, deoarece asiguratorii nu fac diferenta intre SA si SRL in prezentarea ofertelor.

Suma acoperita de asigurator  poate ajunge si  la 200.000 de euro
In functie de prevederile contractului, asiguratorul poate acoperi sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubire, pentru prejudiciile provocate ca urmare a faptelor culpabile sau actelor, erori sau omisiuni savarsite in mod involuntar in actele de administrare/conducere a societatii comerciale, prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor ce ii revin, potrivit mandatului sau contractului sau.  
De asemenea, si valoarea despagubirilor acoperite depinde de compania de asigurari. Sumele maxime care pot fi acoperite variaza intre 50 de mii si 200 de mii de euro.
Totodata, exista posibilitatea ca  prin contractul de asigurare sa se prevada si plata cheltuielilor de judecata,  facute de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, daca asiguratul a fost obligat la despagubire prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Raspunderea civila a administratorului
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Raportul juridic de mandat presupune ca raspunderea este una civila contractuala. Este vorba de obligatiile cuprinse in actul constitutiv ori stabilite de adunarea asociatilor, precum si de cel prevazute de lege. Aceste obligatii privesc constituirea societatii sau functionarea acesteia.
Legea nr. 31/1990 prevede ca administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:
a) realitatea varsamintelor efectuate de asociati;
b) existenta reala a dividendelor platite;
c) existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;
d) exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;
e) stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
Actiunea in raspundere impotriva administratorilor apartine si creditorilor societatii, insa acestia o vor putea exercita numai in caz de faliment al societatii comerciale.
Totodata, administratorii raspund fata de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele indeplinite de directori sau de personalul incadrat, cand dauna nu s-ar fi produs daca ei ar fi exercitat supravegherea impusa de indatoririle functiei lor. Aceasta prevedere se refera la societatea pe actiuni sau in comandita, dar solutia poate fi aplicata partial in cazul altor tipuri de societati comerciale, daca se are in vedere raspunderea pentru faptele salariatilor.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !