Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Ce se intampla cu bunurile ramase din patrimoniul unei firme radiate ?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ce se intampla cu bunurile ramase din patrimoniul unei firme radiate ?
Situatia prezentata

Un asociat la o firma cumpara un teren pe numele firmei, care ulterior este radiata in baza art. 5 (3) din Legea 314/2001. Asupra respectivului bun, aflat in patrimoniul firmei, nu s-a exercitat nici un transfer in proprietatea altor persoane, pana la data radierii firmei.
 
Ce proceduri trebuie urmate pentru a putea trece terenul de pe firma (radiata) pe persoana fizica?

Raspunsurile si explicatiile cititorilor

Un cititor raspunde ca, potrivit Legii nr. 31 /1990, art. 237, bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului revin actionarilor.

„Prin urmare, nu exista termen de prescriptie pentru inregistrarea transferului de proprietate. Este nevoie de un extras de la registru cu care va inregistrati in cartea funciara”, a concluzionat cititorul.

Un alt cititor completeaza aceste explicatii si aduce la cunostinta faptul ca trebuie avute in vedere si o serie de alte acte normative, dintre care:
Legea nr.314/2001 care prevede la art. 7 ca in cazul in care, bunurile imobile si mobile din patrimoniul societatilor comerciale prevazute la art. 1 si 6 nu au intrat in proprietatea altor persoane pana la data dizolvarii de drept ori in cadrul procedurii lichidarii, sunt aplicabile, dupa data radierii societatilor comerciale, dispozitiile art. 477 din Codul civil.

In aceeasi ordine de idei, art. 477 din Codul Civil prevede ca toate averile vacante si fara stapini, precum si ale persoanelor care mor fara mostenitori, sau ale caror mosteniri sint lepadate, sint ale domeniului public.

Acelasi cititor aminteste si  faptul ca, ulterior Legii 314/2001  i s-a adaugat un aliniat, prin Legea 428/2002:
(4) Radierea este nula de drept in toate cazurile privitoare la societatile comerciale cu datorii fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, la datoria publica interna, precum si fata de alti creditori cu care au litigii, aflate pe rolul instantelor judecatoresti

In aceste conditii un alt cititor este de parere ca primul pas pentru rezolvarea problemei  ar fi cercetarea cartii funciare.

„Daca a fost deschisa carte funciara si statul s-a intabulat, atunci e complicat sa se mai intoarca aceasta situatie (sustinerea exceptii de neconstitutionalitate, poate). Daca ori nu s-a deschis, ori nu figureaza statul ca proprietar, atunci se poate incerca procedura comuna, descrisa de legea 3/1990, despre care am discutat, ramanand de discutat ce se intampla daca vreo institutie (registrul comertului sau OCPI) refuza”, a precizat cititorul.

Acelasi cititor a  mai adaugat faptul ca, art. 7 din Legea 314/2001, invocat anterior, nu trebuie ignorat, iar singura modalitate prin care situatia ar mai putea fi rezolvata, ar fi existenta unor datorii la momentul radierii, pentru ca astfel, aceasta ar fi considerata nula. In caz contrar, dispozitia potrivit careia bunurile revin statului a fost cel mai probabil, aplicata.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !