Majoritatea companiilor sunt flexibile cand vine vorba de angajatii sai, 56% din angajatori oferind un program de lucru avantajos, in functie de viata personala, si depun eforturi pentru a face fata schimbarilor survenite la nivelul mediului de afaceri, arata un comunicat de presa al Comisiei Europene, publicat in aceasta saptamana.
Cat de bine dotate sunt companiile europene pentru a face fata provocarilor reprezentate de recesiune si de concurenta existenta la nivel mondial? Studiul intreprinderilor europene pe anul 2009 ofera cateva raspunsuri.
Eurofound English, agentie europeana pentru cercetare cu sediul la Dublin, a realizat un sondaj in randul a 27 000 de angajatori din statele membre ale UE sau din tari precum Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, provenind atat din sectorul public, cat si din cel privat.
Potrivit CE, principalele rezultate vor fi date publicitatii in luna martie. Insa, cele preliminare indica faptul ca multe companii dau dovada de flexibilitate in ceea ce priveste angajarile, salarizarea si politicile de personal. Cu alte cuvinte, acestea depun eforturi pentru a putea face fata schimbarilor survenite la nivelul mediului de afaceri.
“Flexibilitatea pe piata muncii este un element cheie al strategiei UE care vizeaza realizarea unei economii europene mai dinamice si mai competitive”, apreciaza CE.
Astfel, aproximativ doua din trei companii fac apel la freelanceri sau la alte tipuri de colaboratori temporari si peste o jumatate din acestea au cel putin un angajat cu contract pe durata determinata.
Rezultatele studiului arata ca se prefera din ce in ce mai des programul de lucru cu timp redus. Doua treimi din companiile chestionate ofera aceasta posibilitate, insa rareori persoanelor cu inalta calificare care ocupa posturi corespunzatoare pregatirii lor.
Putin peste o treime din angajatori ofera un salariu pe baza prestatiei, in timp ce doar 14% din firmele chestionate dispun de sisteme de participare la profit.
Insa, CE prezinta si o alta fateta a flexibilitatii: in prezent, aproximativ 56% din companiile europene le permit angajatilor lor sa isi varieze programul de lucru astfel incat acesta sa tina cont de viata personala - fata de 48% cat se inregistrau cu cinci ani in urma.
Studiul a fost realizat in primavara anului 2009, cand recesiunea a inceput sa se faca simtita pe piata muncii. Salariatii din mai multe tari au afirmat ca se inregistreaza unele tensiuni la nivelul mediului de lucru.
Studiul intreprinderilor europene 2009 - prezentare generala a rezultatelor poate fi consultat aici.