Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Controalele ANAF au adus peste 370 de milioane lei la bugetul de stat, in 2009
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Controalele ANAF au adus peste 370 de milioane lei la bugetul de stat, in 2009
Actiunile de control intreprinse, in cursul anului 2009, de comisarii Garzii Financiare s-au concretizat in intocmirea unui numar de peste 185 de mii de acte de control, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de peste 230 de milioane de lei.
Totodata, in urma verificarilor a peste 180 de mii de agenti economici, la bugetul de stat au fost atrase peste 370 de milioane de lei, a precizat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un comunicat emis luni.
 
ANAF informeaza ca, actiunile de control intreprinse in cursul anului 2009 de comisarii Garzii Financiare s-au concretizat in intocmirea unui numar de peste 185 de mii de acte de control, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de peste 2.3 milioane de lei, din care, in timpul verificarilor, au fost incasati operativ peste 130  milioane de lei.

Masurile conexe contraventiilor aplicate au fost concretizate in confiscarea de bunuri si sume de bani, constatate fara provenienta legala, in valoare totala de 130 milioane de lei. In urma verificarilor a peste 180 de mii de agenti economici, au fost stabilite sume suplimentare atrase la bugetul de stat care au totalizat 370 milioane de lei.

De asemenea, in timpul controalelor, au fost identificate fapte de natura infractionala care au produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 2.2 miliarde de lei, fiind inaintate organelor de urmarire penala, pentru continuarea cercetarilor, un numar de 5000 de sesizari penale.

Totodata, in cursul anului 2009, ca si in anii anteriori, Garda Financiara a fost solicitata in vederea desfasurarii unor actiuni de control de catre alte institutii dintre care enumeram: Parchet - 656 solicitari (din care DNA - 567), Politie - 4.296 de solicitari, ONPCSB - 1.275 solicitari. Garda Financiara a cooperat cu institutii cu atributii de control din tara, precum si cu organe similare din alte state din cadrul UE, in vederea combaterii fraudei in domeniul fondurilor comunitare.

In ceea ce priveste monitorizarea tranzactiilor intra-comunitare, verificarile efectuate in colaborare cu Autoritatea Nationala a Vamilor, au fost motivate de recrudescenta eludarii la plata a TVA si a impozitului pe profit, pe intreg circuitul urmat de marfurile achizitionate din spatiul economic european. S-a actionat in permanenta, 7 zile pe saptamana, 24 h pe zi, fiind organizate controale in punctele de frontiera, iar pe baza informatiilor transmise operativ, verificarile au fost extinse in teritoriu la beneficiarii marfurilor achizitionate. In multe situatii, avand in vedere informatiile obtinute si dupa caz, analize de risc, s-au efectuat insotiri ale transportului de marfuri pana la destinatie sau pana la iesirea de pe teritoriul tarii, aceste actiuni avand, pe de o parte, caracter preventiv dar, in acelasi timp, conducand si la o serie de firme care initial au incercat sa se sustraga controlului.

Desi varietatea marfurilor tranzactionate este mare, in mod prioritar, aceste proceduri de fraudare s-au concentrat in sectoarele in care viteza de rotatie a sumelor rezultate este mare, iar incasarea contravalorii marfurilor se realizeaza la un interval de timp apropiat sau identic cu momentul livrarii si anume in domeniile: legumelor si fructelor; cerealelor si produselor de cultura agricola; materialelor de constructie (in special ciment si instalatii sanitare); produselor energetice neaccizabile (preferate celor romanesti datorita dificultatii identificarii furnizorilor); carnii si produselor din carne.

De asemenea, in cursul anului 2009, Garda Financiara si-a adus contributia in ceea ce priveste recuperarea arieratelor fiscale raportate de operatorii economici, atragand la bugetul de stat, prin aceasta actiune, peste 2.2 miliarde de lei.

Pe fondul cresterii in anul 2009 a solicitarilor privind autorizarea unor spatii pentru desfasurarea activitatilor in domeniul jocurilor de noroc si al cazinourilor, Garda Financiara, cunoscand faptul ca in asemenea spatii se ruleaza sume importante de bani, de multe ori rezultati din fapte de evaziune fiscala sau operatiuni de spalare a banilor, a declansat actiuni de control in domeniu, in principalele orase din tara. Verificarile efectuate au identificat cazuri in care spatiile de joc nu erau autorizate, sumele incasate nu erau evidentiate in totalitate in evidentele contabile, platile catre castigatori erau consemnate in documente intocmite in mod voit incomplet etc. In aceste conditii, in 37 cazuri au fost identificate fapte grave de evaziune fiscala, fiind stabilite prejudicii totale in valoare  de peste 172de milioane de  lei, dintr-un numar total de 888 de verificari.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !