Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Solicitare CSSPP
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Solicitare CSSPP
CSSPP solicita neincluderea in
calcularea contributiilor sociale a
sumelor virate pensiilor facultative
 
 In contextul procesului de analiza si consultare pe tema proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, CSSPP considera necesara completarea articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, in felul urmator:
"Art. 35 - (1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurne de deplasare si delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, drepturi de autor, precum si venituri primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare;
c) participarea salariatilor la profit;
d) indemnizatia de sedinta pentru consilierii locali si judeteni;
f) contributiile platite la fondurile de pensii facultative".

Completari legislative aduse de CSSPP vizeaza neincluderea in baza de calcul pentru contributiile sociale a valorii contributiei in sistemul Pilonului III.

Potrivit CSSPP, in practica aplicarii prevederilor legale in vigoare, in materia fiscala a contributiilor in sistemul Pilonului III, s-a observat o interpretare si aplicare diferita a acestora, de catre agentii economici.

Propunerea CSSPP reprezinta un efort din seria eforturilor intreprinse de institutie pentru clarificarea regimului de deductibilitate totala a contributiilor in sistemul de pensii facultative, prin propuneri de modificare si completare a articolelor de lege referitoare la contributiile de natura sociala (pensii, sanatate, somaj).

Astfel, CSSPP se urmareste evitarea oricaror neintelegeri la nivelul angajatorilor.

Potrivit legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.

Incepand cu anul 2009, se aplica un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 de euro pe an, pentru angajat, si 400 de euro pe an pentru angajator.

“Prin misiunea si atributiile sale, CSSPP pune in aplicare prevederile legilor aflate in vigoare, deciziile factorilor politici si strategia guvernului in domeniu reformarii sistemului de pensii din Romania, aducandu-si aportul, pe domeniul sau de expertiza, la procesul de imbunatatire a cadrului legislativ de functionare a sistemului de pensii private”, arata aceeasi sursa.

In acest context, CSSPP efectueaza toate demersurile necesare catre institutiile de resort, in vederea modificarii legislatiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilitatii contributiei aferente pensiei facultative.

“Aceste masuri evidentiaza preocuparea permanenta a CSSPP pentru imbunatatirea cadrului legislativ de functionare al Pilonului III, stimularea interesului angajatorilor in a oferi pensii private facultative salariatilor si cresterea atractivitatii acestui sistem de pensii pentru angajatori si salariati. Incurajarea participarii la sistemul de pensii facultative contribuie la stimularea economisirii pe termen lung prin pensia privata si astfel la asigurarea unei cresteri a calitatii vietii viitorilor pensionari, mai apropiata de cea din perioada activa”, se mai arata in comunicatul de presa.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !