Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow FMI: Legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor, esentiale pentru eliberarea transei de un m
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

FMI: Legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor, esentiale pentru eliberarea transei de un m
Adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a legii pensiilor sunt esentiale pentru ca statul roman sa beneficieze de transa de un miliard de euro, din cadrul programului de sprijin al balantei de plati convenit cu Uniunea Europeana, in mai 2009, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene, publicat miercuri.
 
De asemenea, Guvernul trebuie sa continue implementarea celei de-a doua etape a legii salarizarii unice.
 
In perioada 20-27 ianuarie, o misiune comuna a Comisiei Europene, Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), condusa de Matthias Mors, director in directia generala economie si afaceri financiare (ECFIN) si Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate in ECFIN, s-a intalnit cu autoritatile romane pentru a evalua implementarea programului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de miliarde de euro, principalul obiectiv reprezentandu-l evaluarea indeplinirii conditionalitatilor atasate programului de sprijin al balantei de plati convenit cu Uniunea Europeana in mai 2009, in particular pentru eliberarea transei a doua de un miliard de euro.

Concluzia misiunii a fost ca politica fiscala, atingerea tintei de deficit cash pe 2009 (7,3% din PIB) si adoptarea de catre parlament a bugetului pe 2010 conform tintei de deficit stabilite (5,9%) sunt repere semnificative. Efortul de consolidare trebuie continuat printr-o implementare deplina si la timp a masurilor convenite.

“Aceasta va ajuta la ameliorarea increderii pietei si crearea unui spatiu de manevra pentru cheltuieli care sprijina cresterea economica”, se arata in comunicatul de presa.

Reprezentantii FMI SI BM au apreciat ca Guvernul a facut progrese in domeniul guvernantei fiscale.

In perspectiva, misiunea la nivel tehnic a concluzionat ca va fi esential ca parlamentul sa adopte legile convenite, inclusiv legea responsabilitatii fiscale, legea pensiilor si a doua etapa a legii salarizarii unice. Reformele menite sa imbunatateasca administratia fiscala si sa intareasca controlul asupra entitatilor publice situate in afara guvernului central au fost de asemenea convenite.

Totodata, progrese bune au fost efectuate in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea sectorului financiar, prin intarirea cadrului de reglementare pentru banci si a schemei de garantare a depozitelor bancare.

Autoritatile pregatesc, de asemenea, reforme care vor ameliora mediul de afaceri si vor spori eficienta cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare. De asemenea, sunt in pregatire masuri care sa sporeasca valoarea banului public prin ameliorarea eficientei administratiei publice si stimularea absorbtiei fondurilor UE.

Reprezentantii FMI si BM considera ca programul de asistenta multilaterala a ajutat la imbunatatirea conditiilor economice si a perspectivelor Romaniei, contribuind la atenuarea tensiunilor financiare. Presiunile de finantare externa s-au diminuat ca urmare a reducerii mai rapide a deficitului de cont curent si a unor intrari de capital mai mari decat s-a previzionat.

Potrivit CE, evaluare pozitiva a Comisiei va fi discutata cu Comisarul european pentru afaceri economice si monetare si statele membre vor fi consultate inainte de a se lua o decizie finala.

"Pachetul de asistenta multilaterala, inclusiv imprumutul de 5 miliarde euro din partea Uniunii Europene, au sprijinit imbunatatirea conditiilor si perspectivelor economice din Romania prin reducerea tensiunilor financiare si a presiunilor referitoare la finantarea externa. Dar aceste imbunatatiri recente nu ar fi fost posibile fara masurile adoptate, si acceptate, de catre societatea romaneasca. Am incredere in posibilitatea transferarii cat mai curand, de catre Comisia Europeana, a celei de a doua transe de imprumut, in valoare de 1 miliard euro, transa amanata doar de intarzierile inregistrate in adoptarea bugetului pentru anul 2010. In acest an relansarea economica este asteptata atat in UE cat si in Romania, dar eforturile nu trebuie oprite, in special in ce priveste deficitul bugetar, pentru a asigura pe viitor o activitate economica puternica si durabila", a declarat Joaquín Almunia, comisar european pentru afaceri economice si monetare.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !