Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow MFP confirma: Microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

MFP confirma: Microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit
Ministerul de Finante a confirmat ceea ce pana acum circula doar sub forma de speculatii sau interpretari din partea specialistilor: microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit, din 2010.
 
“Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, microintreprinderile care pana la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra in categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II ˝Impozitul pe profit˝ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in comunicatul de presa al MFP.

Cu toate acestea, precizarea Finantelor vine destul de tarziu, avand in vedere ca masura se aplica din 1 ianuarie 2010, iar noi suntem deja in data de 28 a lunii. Pe de alta parte, reamintim ca la inceputul lunii decembrie, ca urmare a unei solicitari Avocatnet.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante ne-a declarat ca regimul de impozitare al microintreprinderilor va ramane la fel ca in 2009, adica 3%.

Potrivit comunicatului emis miercuri de MFP, ” sistemul de impozitare pentru microintreprinderi, a avut o aplicabilitate limitata in timp, respectiv pana la data de 31 decembrie 2009, prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009."

Astfel, MFP subliniaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV ˝Impozit pe veniturile microintreprinderilor˝, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice.

Prin urmare, “incepand cu data de 1 ianuarie 2010, microintreprinderile care pana la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra in categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II ˝Impozitul pe profit˝ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in comunicat.

Calculul profitului impozabil si depunerea declaratiilor la Fisc


Conform Codului FIscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit prevederilor Codului Fiscal si a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal. Totodata, impozitul pe profit trebuie comparat cu impozitul minim, iar in cazul in care impozitul pe profit e mai mic se va achita impozitul minim.

“Pentru a putea ilustra impactul pe care modificarea tipului de impozit platit il are asupra situatiei fianciare a microintreprinderilor, vom prezenta in continuare un exemplu simplificat in acest sens.

Astfel, daca o microintreprindere realizeaza intr-un an fiscal venituri de 50.000 lei si profit de 10.000 lei (presupunem ca profitul impozabil dupa efectuarea ajustarilor fiscale este tot 10.000 lei), aceasta avea optiunea sa plateasca fie 1.500 lei, corespunzator cotei de 3% a impozitui pe venit, fie 1.600 lei, echivalentul cotei de 16% a impozitului pe profit” apreciaza Ioana Cartite, Tax Consultant in cadrul Mazars.

”In ceea ce priveste procedurile care trebuie indeplinite, microintreprinderile vor trebui in primul rand sa depuna la organele fiscale Declaratia de mentiuni cod 010 in termenul mentionat de prevederile Codului de Procedura Fiscala (i.e. 30 de zile de la data producerii modificarilor datelor din declaratia de inregistrare fiscala) prin care sa notifice autoritatile fiscale ca vor aplica incepand cu 2010 impozit pe profit.Nu cred ca autoritatile fiscale vor face din oficiu aceste modificari in vectorul fiscal al tuturor microintreprinderilor” subliniaza Ioana Cartite.

Consecinta ”pozitiva”: microintreprinderea va putea deduce pierderi fiscale

Totodata, ar putea exista si o consecinta “potential pozitiva” a modificarii statului fiscal. Potrivit Ioanei Cartite, in calitate de platitor de impozit pe profit, respectiva intreprindere poate sa deduca pierderile fiscale conform regulii art. 26 din Codul Fiscal (i.e. 5 ani, respectiv 7 ani pentru pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009), apreciaza Ioana Cartite. Mentionam ca pierderea fiscala anuala este cea care rezulta din declaratia cod 101 Declaratie privind impozitul pe profit.

Peste 300.000 de microintreprinderi afectate


Cat despre implicatiile la nivelul mediului de afaceri, schimbarea impozitului platit de microintreprinderi, din cel pe veniturile realizate in impozit pe profit, va afecta activitatea celor peste 300.000 de microintreprinderi care apareau in statisticile nationale provizorii, din luna noiembrie 2009 (furnizate de Institutul National de Statistica).

Conform Cartei Albe a IMM-urilor, lansata de Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR) din Romania, cele mai vulnerabile microintreprinderi in anii anteriori au fost cele din domeniul industriei, din regiunea de Nord-Vest si, prin urmare, acestea par in continuare cele mai expuse falimentului. Pe de alta parte, este de la sine inteles ca foarte afectate de modificarea tipului de impozit platit vor fi in principal acele microintreprinderi care realizau o marja de profit foarte mare, a explicat consultantul fiscal Ioana Cartite.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !