Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE prelungeste cu un an termenul limita pentru reducerea deficitului bugetar al Romaniei
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE prelungeste cu un an termenul limita pentru reducerea deficitului bugetar al Romaniei
Comisia Europeana a decis ca statul roman a luat masuri efective pentru corectarea deficitului bugetar, informeaza un comunicat de presa al CE. Totodata, CE a prelungit termenul termenul limita pentru reducerea deficitului sub 3% din PIB cu un an, pana in 2012, din cauza recesiunii economice din 2009.
 
"Romania a facut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar si pentru a mentine stabilitatea macro-economica in ultimul an. Inrautatirea situatiei economice de cand au fost facute recomandarile initiale justifica extinderea termenului limita cu un an. Dar efortul de consolidare trebuie sa continue - conform conditiilor atasate programului de asistenta financiara multilaterala - pentru a asigura corectarea deficitului pana in 2012", a declarat Comisarul pentru afaceri economice si monetare J oaquin Almunia.

In iulie 2009, Consiliul a aprobat o propunere a Comisiei de incepere a procedurii de deficit excesiv (PDE) pentru Romania pe baza unui deficit de peste 3% din PIB in 2008 si a recomandat corectarea deficitului sub 3% pana, cel tarziu, in 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective.

Romania a redus cheltuielile cu salariile in sectorul public si a diminuat cheltuielile publice pe bunuri si servicii in 2009, conform recomandarii.

Potrivit CE, bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de masuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB si marirea veniturilor cu circa ½ % din PIB. In plus, o lege a responsabilitatii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisa parlamentului pentru adoptare.

“Luand in considerare aceste diferite masuri, se poate conclude ca Romania a luat masuri efective asa cum a fost cerut in recomandare”, arata in comunicatul de presa.

Potrivit datelor comisiei, Romania a suferit o recesiune estimata la 7% in 2009, comparativ cu o recesiune de 4% prevazuta in estimarile Comisiei din primavara lui 2009, datorita unei scaderi importante a exporturilor si a unei reduceri a cererii interne cauzate de criza economica si financiara la nivel global. Acum se previzioneaza ca deficitul bugetar pe 2009 va atinge 7,8% din PIB.

Totodata, bugetul pe 2010 prevede o tinta de deficit de 5,9%.

Pactul de Stabilitate si Crestere Economica prevede ca in cazurile in care recomandarile au fost respectate, dar situatia economica se deterioreaza in mod semnificativ si in afara controlului tarii respective, Consiliul poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectarea deficitului excesiv. Astfel, Comisia recomanda ca termenul limita sa fie extins cu un an la 2012.

Evaluarea realizata de Comisia Europeana poate fi consultata aici.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !