Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Firmele care angajeaza someri, scutite de la plata CAS timp de 6 luni
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Firmele care angajeaza someri, scutite de la plata CAS timp de 6 luni
Angajatorii care, in cursul anului 2010, incadreaza in munca someri, pe locuri de munca nou create pentru o perioada de cel putin un an, ar putea beneficia de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale aferente somerilor incadrati pentru o perioada de sase luni, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, elaborat de Ministerul Muncii (MMFPS).
 
Proiectul de Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului prevede acordarea acestei facilitati numai celor care angajeaza persoane provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de minimum 3 luni premergatoare deciziei de angajare, indiferent de tipul contractului.

De asemenea, o alta conditie impusa prevede ca intre angajatori si angajatii din randul somerilor nu trebuie sa existe raporturi de munca, in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

Potrivit noului act normativ, perioada in care angajatorii nu vor plati contributiile de asigurari sociale va constitui stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului, in vederea asigurarii unui nivel adecvat de protectie a lucratorilor angajati.

Astfel, angajatorii vor fi scutiti de contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, de angajatori.

Scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, ar urma sa se acorde incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca, sau cu data luna in curs, daca activitatea angajatului incepe din prima zi a lunii.

Totodata, proiectul de OUG prevede ca "pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.

In situatia in care stagiul de cotizare realizat  este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna. De asemenea, prin derogare de la dispozitiile art. 34 alin. (11) lit. a) si ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, perioada prevazuta la alin. (1), in care salariatii realizeaza stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului, se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Totodata, conform proiectului de OUG “pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale”.

In acelasi timp, “pentru stabilirea si calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in perioada prevazuta la art.1 alin. (1). In situatia in care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada respectiva, corespunzator fractiunii de luna”.

In situatiile in care, raporturile de munca ale persoanelor angajate inceteaza anterior perioadei de 12 luni, in temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana care a fost incadrata in baza prezentei ordonantei de urgenta.

Totodata, angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data expirarii celor 12 luni , efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti.
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !