Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Despre predictibilitate, oportunitati de planificare fiscala si solutii practice la TaxEu Forum 2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Despre predictibilitate, oportunitati de planificare fiscala si solutii practice la TaxEu Forum 2010
Legislatia TVA, accizele, impozitul pe profit si venit, operatiunile de reorganizare, preturile de transfer si fiscalitatea online sunt cateva din subiectele majore ce s-au regasit pe agenda TaxEU Forum 2010, cel mai important eveniment local de legislatie, fiscalitate si contabilitate, organizat de compania Evensys pe 16 februarie.
 
Evenimentul a reunit aproximativ 220 de participanti, pe parcursul unei zile ce a oferit analize complete, interpretari si recomandari practice privind modificarile legislative majore cu aplicabilitate din 2010, introduse de autoritatile locale in contextul alinierii la prevederile directivelor europene din domeniu.

Conferinta a debutat cu o sesiune de conferinta dedicata provocarilor legislative si fiscale pentru firmele romanesti in 2010, ce a reunit in panelul de vorbitori cunoscuti practicieni si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice.

Mariana Vizoli (Director, Directia de Legislatie in Domeniul TVA, Ministerul Finantelor Publice) a realizat o prezentare succinta a impactului modificarilor aduse de OUG 109/2009, act normativ ce introduce noi modificari in sfera impozitului pe venit si pe profit, TVA-ului si accizelor, ca urmare a transpunerii legislatiei comunitare in domeniul politicii fiscale locale. Prezentare a evidentiat atat provocarile, cat si solutiile pe care actul normativ le propune, urmarind sa vina in sprijinul cresterii predictibilitatii mediului fiscal romanesc.

Despre predictibilitate si stabililitate a vorbit si Dragos Doros (Director, Directia Generala Legislatie Impozite Directe, Ministerul Finantelor Publice), propunand o lectura moderata a Codului Fiscal, ca solutie pentru optimizarea dialogului intre mediul de afaceri si organele abilitate din domeniu. In plus, el a punctat alte aspecte pozitive urmarite de OUG nr. 109/2009 precum micsorarea sarcinii administrative sau masurile de descentralizare a unitatilor fiscale si de eficientizare a fluxului de informatii dintre contribuabili si administratia fiscala.

O alta provocare pentru anul 2010 a fost dezbatuta de Rodica Segarceanu (Partener si Coordonator al echipei International & Corporate Tax, Deloitte Romania) in cadrul unei prezentari dedicate tratatelor de dubla taxare. Interventia s-a concentrat pe noile propuneri ale OECD de modificare a Conventiei Model. Au fost aduse in prim-plan regulile de alocare a veniturilor catre sediile permanente, conditiile ce trebuie avute in vedere in cazul impunerii prestatarilor de servicii, provocarile legate de anumite interpretari aparute in aplicarea prevederilor din tratate si necesitatea fundamentarii naturii tranzactiilor.

Potentiale riscuri ce pot deriva din politica preturilor de transfer a fost subiectul ales de specialisti echipei de transfer din cadrul KPMG Romania: Nicolae Done (Senior Tax Partner, Taxation Services) si Teodora Alecu (Senior Manager Transfer Pricing Services). Prezentarea a evidentiat cele mai frecvent intalnite iluzii legislative privind intocmirea si redactarea dosarului preturilor de transfer, importanta armonizarii cu ghidul OECD sau a schimbului de informatii dintre jurisdictiile fiscale.

Cristian Radulescu (Partener, Taxhouse) a vorbit despre aspectele practice privind modificarile legislatiei fiscale cu impact in 2010, introduse in sfera impozitului pe profit si venit, impozitul pe veniturile nerezidentilor, TVA-ului si accizelor precum: scutirea de impozit pentru profitul reinvestit si sistemul de plati anticipate cu impact asupra cash-flow-ului companiilor din Romania; tichetele de vacanta si extinderea optiunii de impozitare la sursa cu 16% (impozit final) pentru mai multe tipuri de venituri, printre care si veniturile din proprietati intelectuale si contracte de comision / mandat / agent etc; noi obligatii de inregistrare in scopuri de TVA pentru raportari intracomunitare si noi reguli de rambursare a TVA catre companiile stabilite in UE si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania; abrogarea accizelor nearmonizate (cu exceptia cafelei).

Prima sesiune s-a incheiat cu o prezentare dedicata unui subiect de mare interes in practica curenta , inspectiile fiscale, sustinuta de Daniel Anghel (Partener si Liderul Departamentului Impozite si Taxe Indirecte, PwC Romania) si Dan Dascalu (Partener, D&B DAVID si BAIAS). Prezentarea a trecut in revista trei aspecte-cheie: practica organelor fiscale, practica instantelor de judecata si mijloacele de protectie a dreptului contribuabililor. Au fost prezentate lectiile invatate in 2009 si oferite sugestii si sfaturi practice pentru viitor.

Cea de-a doua sesiune plenara a debutat cu interventia Georgetei Petre (Director, Directia de Reglementari Contabile, Ministerul Finantelor Publice) ce a vizat aspectele de actualitate in domeniul contabilitatii operatorilor economici. Importanta in aceasta direcie este reglementarea aflata in curs de elaborare privind reorganizarea intreprinderilor. Au fost analizate reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP nr. 1752/2005, raportarea anuala si depunerea situatiilor financiare, procedurile prevazute de legislatia contabila, aspectele cheie in controlul intern etc.

Urmatoare prezentare sustinuta de Pieter Wessel (Partener si Coordonator al echipei de TVA, Deloitte Romania) a realizat o trecere de la cadrul legislativ local la cel european in ceea ce priveste legislatia TVA. Au fost trecute in revista barierele fizice, tehnice si fiscale, fiind totodata evidentiate modul in care aceste principii interactioneaza cu legislatia domestica si sunt abordate in practica de catre autoritatile romane.

Gabriel Biris (Managing Partner, Biris Goran) a vorbit pe larg despre impozitul pe profit, plata anticipata si certificarea declaratiilor analizand cele mai recente modificari, cazurile particulare si obligatiile, modalitatile concrete de punere in aplicare si cele mai frecvent intalnite probleme in practica curenta.

„Jurisprudenta europeana privind impozitele directe. In atac si aparare” a fost subiectul ales spre dezbatere de Romana Schuster (Knowledge Management Coordinator Romania, PwC Romania). Conform acesteia, in prezent, argumentele de tip comunitar in cauzele fiscale castiga tot mai mult teren, existand insa numeroase bariere de mentalitate. Astfel, prezentarea a oferit o analiza completa asupra prevederilor jurisprudentei Curtii Europene de Justitie privind impozitele directe, folosite drept cale de atac sau de aparare in instanta, evolutiei recente in Romania, dar si in alte jurisdictii europene.

Marius Stancescu (Partener, Moore Stephens Riff) a dezbatut problematica reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, noilor politici contabile si aspecte legate de intocmirea situatiilor financiare, incepand de la 1 ianuarie 2010. Au fost aduse in discutie prevederile directivei a IV-a a CEE, situatiile financiare (caracteristici calitative, tipul de utilizator, criteriile de marime), principiile contabile generale, modificarile si completarile aduse legislatiei contabile din Romania de catre OMFP nr. 3055/2009 etc.

Emilian Duca (Partener, BDO Tax) a realizat o analiza detaliata a riscurilor si oportunitatilor prin prisma modificarilor aduse legislatiei impozitului pe venit (PFA). Prezentarea a punctat modificarile legislative pentru 2010, argumentele pentru externalizare fortei de munca, aspectele controversate privind impunerea persoanelor fizice, asocierea cu persoane juridice (microintreprinderi sau platitoare de impozit pe profit), veniturile din alte surse -problema conventiilor civile, aspectele fiscale internationale si scenarii pentru viitor.

Alexandru Rusu (Partener fondator, bpv GRIGORESCU) a ales sa vorbeasca despre aspectele privind operatiunile de reorganizare analizand efectele unei fuziuni / divizari, prevederile legislatiei aplicabile, notiunea si importanta datei efective a fuziunii etc. Prezentarea a realizat o analiza a celor mai importante aspecte practice caracteristice operatiunilor de reorganizare, formuland totodata concluzii si recomandari practice.

In completarea celor 2 sesiuni plenare de conferinta, agenda evenimentului a inclus la final 6 seminarii tehnice, dedicate unor subiecte de actualitate din zona fiscalitatii si sustinute de cele mai importante companii de consultanta fiscala prezente pe piata locala: NNDKP Consultanta Fiscala, Taxhouse, Deloitte Romania, KPMG Romania, Biris Goran si PwC Romania.

“Legislatia TVA - de la teorie la practica” a fost seminarul sustinut de specialistii NNDKP Consultanta Fiscala: Marius Ionescu (Partener), Adina Vizoli (Tax Manager) si Ana-Maria Miron (Partener). Seminarul a furnizat celor prezenti exemple practice si solutii concrete ca raspuns la principalele dificultati survenite in urma traducerii in practica a noilor modificari in sfera legislatiei TVA. Agenda seminarului a inclus subiecte precum noul sistem de impozitare a serviciilor aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2010, noile reguli privind raportarea operatiunilor si documentele justificative privind TVA sau cele mai frecvente spete TVA intalnite in activitatea curenta.

Despre modificarile recente cu impact asupra fiscalitatii in 2010 au discutat pe larg specialistii de la Taxhouse – Cristian Radulescu (Partener) si Alina Zarzu (Senior Manager), oferind o viziune complete asupra modificarilor in cadrul impozitelor directe si a reglementarilor contabile, in sfera legislatiei TVA si in domeniul accizelor si altor taxe speciale.

Directivele europene in domeniul fiscalitatii si oportunitatile oferite in raport cu legislatia domestica au facut subiectul seminarului sustinut de expertii Deloitte Romania - Raluca Rusu (Manager, Indirect Taxes ), Alexandru Cristea (Manager, Indirect Taxes) si Ramona Moisa (Manager, Direct Tax Function). Seminarul a dezvaluit modul in care companiile romanesti pot face uz de prevederile mai favorabile ale legislatiei europene, prin eliberarea de resurse ce pot fi utilizate cu succes in alte zone. Pe agenda seminarului s-au incris subiecte precum liniile directoare pentru servicii financiare, regimul fiscal privind impunerea fuziunilor, divizarilor (partiale), transferurilor de active si schimburilor de actiuni, prevederile aquis-ului comunitar TVA etc.

Interactiv si adecvat pe zonele de interes ale audientei, seminarul propus KPMG Romania a aprofundat subiectul subiectul managementului riscurilor preturilor de transfer, fiind sustinut de Niculae Done (Senior Tax Partner, Taxation Services), Teodora Alecu, (Senior Manager, Transfer Pricing Services), Cristina Vasilescu Voicu (Assistant Manager, Transfer Pricing Services) si Ana-Maria Cojocaru (Senior, Transfer Pricing Services). Tematica seminarului a atins aspecte precum redistribuirea functiilor si riscurilor la nivelul grupului fara corelarea corespunzatoare a politicii de stabilire a preturilor intra-grup sau plusurile si minusurile documentatiei pregatite in cadrul grupului din pespectiva legislatiei romanesti in materie de preturi de transfer.

Specialistii de la Biris Goran (Ruxandra Jianu, Tax Partner si Luisiana Dobrinescu, Senior Associate) au realizat o analiza practica a noilor modificari in sfera legislatiei TVA privite din perspectiva inspectiei fiscale, insistand pe aspectele practice de fond si de procedura. Au fost prezentate studii de caz si interpretari complete privind o serie de aspecte esentiale ce intervin in perioada inspectiei fiscale precum colaborarea eficienta cu organele de inspectie fiscala, contestarea si suspendarea executarii actelor administrative, spete predilecte sau spete ce se prefigureaza in contextul schimbarilor legislative din acest an.

Oportunitatile de planificare fiscala in domeniul taxelor si impozitelor indirecte incepand cu 1 ianuarie 2010 a fost tema de seminar aleasa de echipa de specialisti din cadrul PwC Romania: Daniel Anghel (Partener, Liderul Departamentului Impozite si Taxe Indirecte) Alina Rafaila (Senior Knowledge Manager Central & Eastern Europe),Valentin Durigu (Senior Manager Indirect Tax), Narcis Gavan (Senior Consultant, Indirect Tax) si Theodor Artenie (Manager, Taxe Indirecte). Cu focus special pe oportunitatile oferite de fiscalitatea in mediul online, seminarul a oferit un set complet de informatii practice privind comertul intracomunitar cu bunuri, sediile fixe din punct de vedere al TVA, obtinerea de reduceri/scutiri de taxe vamale si a preferintelor tarifare sau fiscalitatea online si TVA-ul la un click distanta (cum poate fi eficientizata raportarea serviciilor intracomunitare).

" Ne-am propus sa oferim in cadrul TaxEU Forum 2010 informatii si solutii practice esentiale pentru traversarea cu bine a perioadei tumultoase cu care ne confruntam. Astazi, mai mult ca niciodata, o buna cunoastere a cadrului legislativ - fiscal constituie un element esential in optimizarea cash flow-ului si eficientizarea activitatii oricarei companii, indiferent de industria in care aceasta activeaza” afirma Dana Dumitrescu, Managing Partner, Evensys Consult.

TaxEU Forum 2010 a fost organizat alaturi de cele mai prestigioase companii de consultanta: PricewaterhouseCoopers Romania, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Consultanta Fiscala, KPMG Romania, Taxhouse, Deloitte Romania, Biris Goran, Moore Stephens Riff, bpv GRIGORESCU si BDO Tax.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !