Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Legislatia muncii nu raspunde intru totul realitatilor economiei romanesti
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Legislatia muncii nu raspunde intru totul realitatilor economiei romanesti
Clarificarea cadrului legislativ care reglementeaza piata muncii trebuie sa fie o prioritate pentru legiuitor in anul 2010, avand in vedere neconcordantele dintre actuala legislatie si realitatea economica, au sustinut avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii in cadrul conferintei Piata fortei de munca in 2010 - oportunitati si provocari, organizata de FinMedia si Tuca Zbarcea & Asociatii.
 
Conform avocatului Serban Paslaru, coordonatorul departamentului de dreptul muncii din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, transformarile economice din ultimii ani si, mai apoi, criza economica au schimbat radical piata fortei de munca si raporturile angajat-angajator, conducand la aparitia unui numar tot mai mare de probleme specifice. La acestea a contribuit si legislatia actuala, care nu mai raspunde intru totul nevoilor de dezvoltare si realitatilor economiei romanesti.

„Reglementarea pietei muncii are ca finalitate satisfacerea unor nevoi sociale si economice. Existenta a cat mai multor locuri de munca, cat mai bine platite, dar si asigurarea unei productivitati crescute a muncii si a sustenabilitatii costurilor cu forta de munca trebuie sa se inscrie intre obiectivele avute in vedere de legislatia muncii. Este momentul ca legiuitorul si actorii sociali sa procedeze la o analiza serioasa, aprofundata, a masurii in care legislatia muncii, asa cum se prezinta azi, poate sa asigure realizarea acestor obiective”, a apreciat Serban Paslaru, Avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii .

In plus, conform avocatului Tuca Zbarcea & Asociatii, situatiile, nu putine la numar, in care legislatia este neclara sunt de natura sa ingreuneze suplimentar gestionarea raporturilor de munca de catre angajatori.

„Este esential ca, in perioada imediat urmatoare, sa se procedeze la o revizuire a actelor normative ce reglementeaza piata muncii. Exista in prezent numeroase dispozitii lacunare, confuze sau contradictorii care complica viata angajatorilor si a managerilor de resurse umane si care, nu de putine ori, pun in dificultate instantele de judecata in sutele de litigii de munca care apar ca urmare a unui cadru de reglementare deficitar”, a adaugat Serban Paslaru.

Exista cateva arii de reglementare esentiale care necesita o revizuire urgenta, pentru a asigura ca legislatia devine un motor de stimulare a pietei muncii, a crearii de locuri de munca si a investitiilor si nu o frana. Intre acestea, regimul angajarilor, munca temporara, negocierea si aria de aplicare a contractelor colective de munca, regimul concedierilor, conflictele de munca, rolul si atributiile sindicatelor.

„Sunt cateva intrebari pe care atat legiuitorul cat si actorii sociali care actioneaza pe piata muncii trebuie sa si le puna. Este cadrul legal actual suficient de flexibil pentru a stimula investitiile si crearea de locuri de munca? Se poate adapta piata muncii la realitatile economice in conditiile oferite de cadrul actual de reglementare si, in general, in contextul unei hiper-reglementari? In ce masura exista un echilibru in relatia intre patronate si sindicate? Realitatea a dovedit ca, in prezent, legislatia nu raspunde intru totul necesitatilor specifice unei economii care se transforma, care trebuie sa se dezvolte. Conditiile in care pot fi realizate angajari sunt stricte, posibilitatile de a opta pentru munca temporara sunt extrem de limitate, regimul concedierilor este unul drastic, exista o suita intreaga de obligatii pe care angajatorii le au dar care in practica nu pot fi indeplinite, din motive obiective, contractele colective de munca la nivelul ramurilor se negociaza, de multe ori, fara a asigura o reprezentare corecta a majoritatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea in ramurile respective s.a.m.d., sunt probleme cu care angajatorii si piata muncii, in ansamblul sau, se confrunta, si care necesita o analiza urgenta din partea autoritatilor, a patronatelor si sindicatelor”, a incheiat Serban Paslaru.

Serban Paslaru este Avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii. Cu o experienta juridica de 8 ani, Serban coordoneaza in prezent proiectele firmei in dreptul muncii, acumuland o expertiza semnificativa atat in ceea ce priveste aspectele generale si procedurile comune intalnite in acest domeniu, cat si in gestionarea de proiecte complexe, precum implementarea programelor de restructurare / transfer de personal, negocierile contractelor colective de munca etc. Alte domenii de specializare sunt PPP-uri, achizitii publice si concesiuni. Serban Paslaru este licentiat in Drept la Universitatea din Bucuresti.


__
Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai mari firme de avocatura din Romania, cu o echipa formata din 72 de avocati, dintre care 15 sunt parteneri, si din alti 34 membri ai staff-ului administrativ. In anul 2007, firma s-a extins regional, prin deschiderea unui birou secundar la Cluj-Napoca iar din decembrie 2009 detine un birou de reprezentanta la Madrid.

Societatea de avocati a primit numeroase recunoasteri si distinctii pe plan local si international, fiind castigatoarea premiului „Firma de Avocatura a Anului” in ultimii trei ani si desemnata „Cea mai inovatoare casa de avocatura din Europa Continentala” in 2009 de catre Financial Times.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !