Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Firmele ar putea plati TVA dupa incasarea facturilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Firmele ar putea plati TVA dupa incasarea facturilor
Senatul dezbate o propunere legislativa de modificare a Codului Fiscal ce prevede ca plata taxei pe valoare adaugata sa se faca dupa incasarea facturilor. In prezent, proiectul este trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.
 
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alin.(1) art. 157 din Codul Fiscal, in sensul platii taxei pe valoare adaugata catre bugetul statului in termen de 30 de zile de la data incasarii contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate sau produselor livrate si nu la emiterea lor.

“Este total incorect ca statul roman sa incaseze TVA aferent unor sume de bani pe care emitentii facturilor nu le mai vad niciodata. Vorbim de sute de mii de creditori care alearga in instanta sa isi recupereze sumele de bani facturate catre debitori, la care statul roman a incasat TVA-ul, in mod incorect, intrucat “valoarea adaugata” nu a ajuns niciodata in buzunarul acestora”, sustine Iulian Urban, initiatorul acestui proiect legislativ.

Potrivit proiectului, “orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale in termen de 30 de zile de la data incasarii facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate”.

Guven: Masura ar conduce la dificultati in colectarea veniturilor la bugetul de stat

Guvernul considera ca adoptarea unei astfel de intiative ar conduce la dificultati in colectarea veniturilor la bugetul de stat, cu impact major la inceputul aplicarii masurii, datorita decalajului dintre momentul livrarii si termenul de plata a contravalorii.

Totodata, potrivit Guvernului, masura decalarii termenului de plata a TVA ar putea avea drept consecinta riscul cresterii indisciplinei contractuale, si deci, a cresterii arieratelor in sistem. Mai mult, Guvernul subliniaza ca aplicarea acestei masuri ar avea impact asupra intregului mecanism de functionare al TVA-ului(facturare, evidenta, decont, declaratie recapitulativa)

Totusi, in cazul in care acest proiect s-ar adopta, Guvernul sugereaza ca masura sa fie aplicata doar pentru livrarile de bunuri sau prestari de servicii care au ca beneficiar institutii publice finantate din bugetul de stat.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !