Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE: EU PILOT ofera un raspuns prompt cetatenilor europeni in aplicarea corecta a legislatiei UE
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE: EU PILOT ofera un raspuns prompt cetatenilor europeni in aplicarea corecta a legislatiei UE
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, primul raport de evaluare al programului EU Pilot, introdus pentru a imbunatati asistenta catre cetateni si intreprinderi cu privire la aplicarea legislatiei UE, informeaza un comunicat de presa al CE.
 
Raportul Comisiei arata modul in care atat CE, cat si 15 state membre isi imbunatatesc cooperarea pentru a reduce numarul de proceduri oficiale de incalcare a dreptului comunitar, dar si pentru a obtine mai rapid rezultate pentru cetateni si intreprinderi.
 
Asigurarea ca statele membre aplica in mod corect legislatia UE este esentiala pentru buna functionare a Uniunii Europene. EU Pilot a fost creat pentru a asigura ca problemele cetatenilor si intreprinderilor sunt rezolvate cat mai rapid, mai usor si mai eficient posibil. EU Pilot si-a dovedit deja utilitatea cu rezultate pozitive clare si propun acum ca acesta sa fie extins la toate statele membre”, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Principalele aspecte ale raportului

Comisia a prezentat concluziile sale privind cele 22 de luni de functionare a programului EU Pilot:

Eficienta - Este o practica indelungata a Comisiei de a contacta autoritatile din statele membre pentru a solicita informatii sau a cauta solutii la probleme si a remedia incalcarile. Acest lucru poate accelera rezultatele obtinute fie fara proceduri de incalcare, fie cu initierea ulterioara a acestora. Proiectul incepe sa contribuie in mod pozitiv la cooperarea intre Comisie si statele membre participante, cele mai multe dintre raspunsuri fiind furnizate de catre statele membre in termen de zece saptamani, din care 85% sunt considerate acceptabile de catre Comisie. Comisia examineaza solutia fiecarui dosar si lanseaza procedura de incalcare daca este cazul. Pana in februarie 2010, 40 de dosare au trecut la stadiul oficial al procedurii de incalcare.

Cooperare - O realizare importanta a EU Pilot o constituie crearea unei retele active de puncte de contact. Acest lucru consolideaza supravegherea gestionarii solicitarilor de informatii si plangerilor, imbunatatind coordonarea si cooperarea intre Comisie si statele membre. Comisia saluta contributiile constructive si pozitive efectuate de statele membre participante la proiect.

Aprofundare - Evaluarea a aratat, de asemenea, ca pot fi aduse imbunatatiri suplimentare functionarii sistemului pentru a-i accelera si imbunatati rezultatele. Comisia si statele membre participante se angajeaza sa lucreze in continuare la imbunatatirea prelucrarii dosarelor si la imbunatatirea metodelor de lucru.

Extindere - Comisia intentioneaza sa invite statele membre care nu participa inca la proiect sa se alature acestuia, sa ii extinda aplicarea si efectele si sa ii consolideze in continuare dezvoltarea.

Raportul este insotit de un document de lucru al serviciilor Comisiei care contine date cu privire la functionarea sistemului pana in februarie 2010.

Contextul

Comisia Europeana prelucreaza in fiecare an un numar mare de posibile incalcari ale dreptului UE. In 2008, au fost deschise peste 1600 de dosare, dintre care aproximativ 1400 au fost facute pe baza plangerilor sau din initiativa proprie.

Ideea proiectului EU Pilot a fost lansata in Comunicarea Comisiei din 2007 privind „O Europa a rezultatelor”.

Conform CE, EU Pilot este conceput pentru a face fata solicitarilor de informatii si plangerilor cetatenilor si intreprinderilor care ridica o problema legata de aplicarea corecta a legislatiei UE.

EU Pilot este utilizat atunci cand este necesara o clarificare, din partea statelor membre, a situatiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie sa furnizeze explicatii sau solutii intr-un interval de timp scurt, inclusiv actiuni de remediere pentru remedierea incalcarii legislatiei UE. Serviciile Comisiei analizeaza toate raspunsurile statelor membre si pot fi adoptate masuri suplimentare pentru a pune in aplicare legislatia UE, daca este necesar.

EU Pilot functioneaza din aprilie 2008. Cele cincisprezece state membre care participa in mod voluntar sunt: Austria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Țarile de Jos, Portugalia, Slovenia, Suedia, Spania si Regatul Unit.

In februarie 2010, EU Pilot avea in lucru 723 de dosare dupa 22 de luni de functionare. Urmatoarea evaluare a EU Pilot este planificata pentru 2011.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !