Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CCIR: Propunere legislativa neconstitutionala
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CCIR: Propunere legislativa neconstitutionala
Camera de Comert si Industrie a Romaniei(CCIR) subliniaza faptul ca propunerea legislativa ce instituite obligativitatea firmelor de a-si angaja cel putin doi contabili cu norma intreaga este neconstitutionala, ingradind dreptul la munca al persoanelor cu studii superioare de specialitate.
 
”Mediul de afaceri din Romania, puternic afectat de criza economica are nevoie mai mult ca oricand, de masuri anti-criza si de revigorare a activitatilor comerciale. Acest rationament logic este contrazis insa de o initiativa legislativa recenta, ce nu are inca avizul comisiilor de specialitate, insa se bazeaza, in principal, numai pe argumentul luptei impotriva muncii la negru, si anume aceea a obligativitatii firmelor de a isi angaja cel putin doi contabili cu norma intreaga, cu alte cuvinte sa plateasca, in plus, cel putin doua salarii integrale” se arata intr-un comunicat al CCIR.

CCIR considera ca propunerea legislativa este neconstitutionala, ingradind dreptul la munca al persoanelor fizice cu studii superioare de specialitate si incalca libertatea tuturor intreprinzatorilor din Romania, de a alege cu cine anume incheie un contract si mai ales in ce conditii.

”In loc sa incurajeze angajarea persoanelor cu studii superioare economice, initiativa nu face decat sa ingradeasca in fapt angajarea acestora, si sa dirijeze integrarea intr-un anumit sistem profesional, restrangand sfera celor care pot desfasura aceste activitati in conditii legale”, apreciaza CCIR.

CCIR atrage atentia initiatorilor asupra pericolelor pe care astfel de demersuri le genereaza, mai ales in actualul context economic fragil.

De curand, a fost intregistrat la Senat un proiect legislativ prin care firmele din Romania ar putea fi obligate sa angajeze minim doi contabili cu norma intreaga.

Potrivit proiectului, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul sef, incadrat cu contract individual de munca.

Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Proiectul prevede faptul ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !