Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Cat de eficient au fost administrati banii pentru pensia privata obligatorie ?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Cat de eficient au fost administrati banii pentru pensia privata obligatorie ?
In luna mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inceput sa colecteze contributii de 2% din salariile brute ale celor peste 4 milioane de clienti.
 
De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu anual de 16,9%, mult superior ratei anuale a inflatiei din aceeasi perioada, care s-a cifrat la aproximativ 5%. In ultimul an (februarie 2009 - februarie 2010), randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pe Pilonul II a fost chiar mai mare, de 21,5%, comparativ cu o inflatie estimata la 5%, conform informatiilor prezentate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
De atunci si pana in prezent au trecut 22 de luni, in care nivelul contributiei a stagnat la 2%, in timp ce numarul total de clienti s-a apropiat de 5 milioane, iar volumul total de active nete a depasit 2,7 miliarde de lei.

In cele 22 de luni de colectare, CNPAS a virat catre Pilonul II contributii brute totale in valoare de 2,36 miliarde de lei. La finele lunii februarie 2010, activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii erau in valoare totala de 2,72 miliarde de lei. Diferenta dintre activele nete si contributiile brute este reprezentata de profitul net obtinut de fonduri pentru participanti, in urma fructificarii investitiilor realizate. In cele 22 de luni de functionare, profitul net pentru participanti s-a ridicat la 362 de milioane de lei, acest rezultat fiind net de toate comisioanele percepute.

Pentru toata perioada de la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu anual de 16,9%, mult superior ratei anuale a inflatiei din aceeasi perioada, care s-a cifrat la aproximativ 5%. In ultimul an (februarie 2009 – februarie 2010), randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pe Pilonul II a fost chiar mai mare, de 21,5%, comparativ cu o inflatie estimata la 5%. Multumita acestor performante investitionale, pensiile private obligatorii au fost in ultimii doi ani cele mai sigure si profitabile instrumente de economisire pe termen lung disponibile pentru marele public din Romania.

Pe 19 martie 2010, fondurile de pensii private obligatorii vor incasa prima contributie majorata la 2,5% din salariul brut al celor aproape 5 milioane de participanti. In pofida acestei majorari, nivelul contributiei ramane sub calendarul stabilit initial, potrivit caruia nivelul contributiei pe anul 2010 trebuia sa fie de 3%. In cei 2 ani in care Pilonul II a ramas sub calendarul initial de contributii (2009 si 2010), participantii la sistem sufera pierderi totale de 750-800 de milioane de lei, cauzate de decizia autoritatilor de a ingheta nivelul contribuiei in 2009 si de a majora contributia sub nivelul programat in 2010.

“In prezent, 5 milioane de salariati contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Pentru ca ei sa poata cu adevarat sa beneficieze de rezultatele investitionale exceptionale obtinute de fondurile de pensii private, este nevoie ca Pilonul II sa revina din anul 2011 la calendarul initial de contributii, adica nivelul contributiei sa creasca de la 2,5% in 2010 la 3,5% in 2011, asa cum Romania s-a angajat in fata FMI, Bancii Mondiale si Uniunii Europene”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele obtinute pana acum de fondurile de pensii de Pilon II.

Sistemul de pensii private obligatorii din Romania functioneaza in prezent cu cel mai redus nivel al contributiilor din intreaga lume. Pentru comparatie, sistemele de pensii private obligatorii din Europa Centrala si de Est - similare celui din Romania - au urmatoarele niveluri de contributii: 5% in Bulgaria si Croatia, 7,3% in Polonia, 8% in Ungaria si 9% in Slovacia.

In statele dezvoltate, activele fondurilor de pensii private reprezinta intre 70% si 120% din PIB. In statele Europei Centrale si de Est, media este de 10,6% din PIB, in timp ce in Romania ponderea activelor fondurilor de pensii private in PIB este de numai 0,5%, din cauza lansarii tarzii a sistemului si a nivelului foarte redus al contributiilor.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !