Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Se va lansa o noua procedura de selectie a functionarilor UE
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Se va lansa o noua procedura de selectie a functionarilor UE
Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) va lansa, saptamana viitoare, o procedura noua, moderna si simplificata pentru selectia functionarilor UE, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene. Astfel, pe 16 martie, se va desfasura primul concurs pentru administratori, conform noilor reguli.
 
Potrivit CE, noul sistem va fi mai bun, deoarece se vor organiza concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des intalnite, ceea ce le va permite candidatilor sa isi programeze candidaturile in mod mai eficace. Totodata, va contribui la planificarea strategica a resurselor de catre institutiile UE.

Noul sistem va fi mai rapid si mai eficient, fiind format din mai putine etape, comparativ cu actualul sistem. De asemenea, va fi mai relevant, davand in vedere ca accentul nu se va mai pune pe cunostinte, ci pe evaluarea competentelor, care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni indicatori ai viitoarei performante profesionale.

„In contextul unei piete a locurilor de munca din ce in ce mai competitive, este necesar ca institutiile europene sa poata atrage o gama larga de candidati de cel mai inalt nivel” , a declarat Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru relatii interinstitutionale si administratie.

„De asemenea, este important sa nu ii pierdem, iar acest lucru il putem realiza doar daca acestia au perspectiva de a gasi un loc de munca atractiv, fara intarzieri nejustificate. Noul sistem se bazeaza pe cele mai bune practici la nivelul sectorului public. Acesta va oferi institutiilor UE oamenii potriviti la momentul potrivit, ramanand, in acelasi timp, fidel principiului unei concurente deschise si echitabile”, a mai adaugat acesta.

O mai buna planificare

EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, in cadrul caruia institutiile isi evalueaza in mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, in trei cicluri, pentru administratori, asistenti si lingvisti, completate de concursuri individuale pentru specialisti. Pentru a pune capat situatiei des intalnite in care, timp de mai multi ani, candidatii inscrisi pe lista de rezerva nu gaseau efectiv un post, listele de rezerva vor fi valabile doar un an, pana la data finalizarii ciclului concursurilor din anul urmator. Majoritatea candidatilor de pe listele de rezerva vor fi invitati la interviu. Participantii vor avea posibilitatea de a fi informati in legatura cu evolutia lor in cadrul concursului, evitandu-se, astfel, procedurile indelungate de solutionare a contestatiilor.

O recrutare mai rapida si mai specializata

Noua procedura de selectie a EPSO va imbunatati calitatea si fiabilitatea procesului. Un principiu esential este trecerea de la evaluarea candidatilor in functie de cunostinte, la evaluarea acestora in functie de competente. Noua procedura de selectie va cuprinde doar doua etape: un test de preselectie pe calculator, care se va organiza in fiecare tara membra a UE, si o etapa de evaluare, care se va desfasura la Bruxelles. Noul ciclul va dura intre 5 si 9 luni, si nu pana la doi ani, cum era cazul in cadrul sistemului precedent.

Preselectia va include, in continuare, teste de abilitate cognitiva si de comportament in anumite situatii, precum si evaluarea competentei profesionale si lingvistice, in functie de profilul cautat. Testul anterior de evaluare a cunostintelor despre UE a fost eliminat din prima etapa a concursului, subiectul urmand a fi abordat odata cu exercitiile de evaluare a competentelor specifice postului din etapa de evaluare.

Etapa de evaluare va permite testarea corecta si responsabila a tuturor competentelor-cheie, punandu-se accentul pe abilitatile corespunzatoare postului, mai degraba decat pe cunostintele teoretice. Exercitiile vor fi alese astfel incat sa permita evaluarea, cel putin de doua ori, a competentelor cautate. In functie de tipul de concurs, aceasta etapa va cuprinde o jumatate de zi sau o zi intreaga de teste.

Evaluarea se va face in a doua limba a candidatului (engleza, franceza sau germana), cu exceptia profilurilor care necesita demonstrarea unor competente lingvistice specifice. Aceasta va inlocui procesul indelungat al testarii in doua etape, scrisa si orala. In plus fata de competentele si cunostintele profesionale specifice, vor fi evaluate mai multe competente de baza, printre care analizarea si rezolvarea problemelor, comunicarea, obtinerea de rezultate, invatarea si dezvoltarea, stabilirea prioritatilor si organizarea, perseverenta si lucrul cu ceilalti.

Comitele de selectie vor fi profesionalizate, prin detasarea in cadrul EPSO a membrilor acestor comitete, prin certificarea specializarii acestora in efectuarea de evaluari pe baza competentelor si prin utilizarea in mai mare masura a expertizei in domeniul resurselor umane si al psihologiei.

Candidatii inscrisi pe lista de rezerva vor primi un „pa saport de competente” care va fi mentiona rezultatele obtinute in centrul de evaluare si care va fi transmis institutiilor, pentru a le ajuta in procesul de recrutare.

Promovarea diversitatii

De asemenea, EPSO pune in aplicare o serie de masuri pentru a promova diversitatea in randul personalului si a imbunatati imaginea institutiilor UE in calitate de angajator. Acestea includ neutralitatea testelor din punctul de vedere al egalitatii dintre femei si barbati, imbunatatirea serviciilor oferite candidatilor cu nevoi speciale si gestionarea mai proactiva a listelor de rezerva.

De ce o cariera in institutiile UE?

EPSO doreste sa atraga cei mai buni candidati pentru a lucra in institutiile UE. In ceea ce priveste Comisia, aceasta este hotarata sa fie o administratie publica de cea mai buna calitate. O cariera in institutiile UE permite ocuparea unor locuri de munca diferite; o activitate interesanta si stimulanta, care produce o schimbare reala la nivelul Europei; un mediu in care personalul este incurajat sa dobandeasca noi competente si sa invete noi limbi straine; sansa de a munci si de a calatori in alte tari si de a munci cu oameni din intreaga Europa; si un pachet de beneficii atractiv.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !