Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Ordinul MFP nr.225/2010
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ordinul MFP nr.225/2010
Ordinul MFP nr.225/2010 - modificarea si completarea
Instructiunilor pentru stabilirea procedurii privind
efectuarea operatiunilor necesare pentru
finantarea de la bugetul de stat
 
OMFP nr. 225/2010 -modificarea si completarea Instructiunilor pentru stabilirea procedurii privind efectuarea operatiunilor necesare pentru finantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a contributiei financiare a Comunitatii Europene si in cazul compensarilor efectuate de CE precum si pentru tratamentul dobanzii acumulate in conturile bancare ale Fondului National in cadrul programelor ex-ISPA, aprobate prin nr. 296/2007 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 156, din 11 martie 2010.
Avand in vedere:
— prevederile Acordului interinstitutional pentru implementarea masurilor ex-ISPA in domeniul transporturilor/mediului;
— prevederile memorandumurilor de finantare ISPA dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, in temeiul art. 10, alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora, aprobata prin Legea nr. 22/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. I. — Instructiunile pentru stabilirea procedurii privind efectuarea operatiunilor necesare pentru finantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a contributiei financiare a Comunitatii Europene si in cazul compensarilor efectuate de Comisia Europeana, precum si pentru tratamentul dobanzii acumulate in conturile bancare ale Fondului National in cadrul programelor ex-ISPA, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 296/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 199 din 22 martie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Punctul 2.2 va avea urmatorul cuprins:
„2.2. In situatia in care, din cauza indisponibilitatii fondurilor ex-ISPA, Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP)/Agentia de implementare se afla in imposibilitate de a onora obligatiile de plata catre contractori, poate accesa fondul de indisponibilitati temporare ISPA in baza unor prognoze lunare cu defalcare pe decade si a unor solicitari exprese care trebuie sa respecte formatul stabilit de Autoritatea de Certificare si Plata si sa cuprinda: Nota explicativa, tabelul Situatie privind platile efectuate si de efectuat de catre Agentia de implementare si documente suport: certificat interimar de plata/factura, reconciliere bancara, extrase de cont. Aceste solicitari exprese pot fi transmise Autoritatii de Certificare si Plata de catre Autoritatea de Management Ex-ISPA (AM Ex-ISPA)/agentiile de implementare.”
2. La subpunctul 2.2.1, al doilea paragraf va avea urmatorul cuprins:
„Autoritatea de Certificare si Plata va transfera aceste sume in termen de 4 zile lucratoare de la primirea unei solicitari exprese de la AM Ex-ISPA/agentiile de implementare, in completarea informatiilor din ultima prognoza lunara cu defalcare pe decade, in scopul efectuarii de plati urgente la contractori.”
3. La subpunctul 2.2.7, primul paragraf va avea urmatorul cuprins:
„2.2.7. In cazul masurilor pentru care Comisia Europeana a suspendat temporar platile din alte cauze decat cea prevazuta la subpunctul 2.2.6, Autoritatea de Certificare si Plata stabileste si transfera OPCP/agentiilor de implementare sumele de la bugetul de stat din fondul de indisponibilitati temporare, in termen de 4 zile lucratoare de la primirea unei solicitari exprese de la acestea, in completarea informatiilor din ultima prognoza lunara cu defalcare pe decade, in scopul efectuarii de plati la contractori.”
4. La punctul 2.4, paragraful 1 va avea urmatorul cuprins:
„2.4. Dupa atingerea pragului de rambursare precizat in Memorandumul de finantare, Autoritatea de Certificare si Plata stabileste si transfera agentiilor de implementare sumele de la bugetul de stat din fondul de indisponibilitati temporare, in termen de 4 zile lucratoare de la primirea unei solicitari exprese de la acestea, in completarea informatiilor din ultima prognoza lunara cu defalcare decadala, in scopul efectuarii de plati la contractori.”
5. Punctul 3.1 va avea urmatorul cuprins:
3.1. Deschiderea creditelor bugetare
„3.1.1. AM Ex-ISPA/Agentia de implementare pregateste si transmite Autoritatii de Certificare si Plata previziuni lunare ale solicitarilor de sume din fondul de indisponibilitati temporare, impartite pe decade si pe masuri ex-ISPA, pana la data de 20 ale lunii anterioare celei pentru care se solicita fondurile.
3.1.2. Previziunile specificate la subpunctul 3.1.1 trebuie sa ia in considerare platile estimate a fi efectuate catre contractori, soldurile subconturilor ex-ISPA ale OPCP/Agentiei de implementare si includ o revizuire a prognozei pentru luna curenta.
3.1.3. Autoritatea de Certificare si Plata intocmeste decadal cererea de deschidere de credite bugetare necesare din fondul pentru indisponibilitati temporare pentru programul ex-ISPA pentru plata integrala a obligatiilor OPCP/agentiilor de implementare catre beneficiarii de proiecte ex-ISPA, cu incadrarea in limitele alocatiilor bugetare anuale/trimestriale aprobate.
3.1.4. De asemenea, Autoritatea de Certificare si Plata, pana cel tarziu in penultima zi lucratoare a decadei anterioare decadei pentru care se stabilesc necesitatile de finantare in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene, intocmeste Nota de fundamentare pe baza:
— previziunilor lunare de fluxuri de numerar, impartite pe decade, primite de la AM Ex-ISPA/Agentia de implementare;
— soldului contului RO18TREZ7005029XXX000289 «Disponibil din sume de la bugetul de stat pentru finantare proiecte in cazul indisponibilitatii temporare de fonduri ISPA»;
— soldurile conturilor in euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA transport», RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA asistenta tehnica», deschise la societatea bancara, estimate pentru finalul decadei a treia, tinand cont — la deschiderea de credite pentru prima decada — de revizuirea prognozei pentru luna curenta, primita de la AM ex-ISPA/agentiile de implementare;
— transferurile de fonduri de la Comisia Europeana primite dupa data intocmirii prognozelor lunare de catre AM ex-ISPA/agentiile de implementare.
3.1.5. Estimarea sumelor in lei necesare pentru finantarea contravalorii sumelor in euro care trebuie transferate OPCP/agentiilor de implementare se face cu adaugarea a 5% pentru eventuale diferente ce pot rezulta din modificarea cursului de schimb lei/euro al societatii bancare la data efectuarii schimbului valutar fata de cursul de la data intocmirii Notei de fundamentare.
3.1.6. Cererea pentru deschiderea de credite, insotita de Nota de fundamentare si de Nota justificativa, se supune vizei de control financiar preventiv propriu si se prezinta spre aprobare ordonatorului de credite pentru pozitia globala «Fondul National de Preaderare».
3.1.7. Directia generala trezorerie si contabilitate publica efectueaza deschiderea creditelor bugetare aferente Fondului pentru indisponibilitati temporare de la capitolul 54.01 «Alte servicii publice generale», subcapitolul 54.01.04 «Fondul National de Preaderare», titlul 55 «Alte transferuri», alineatul 14 «Fondul National de Preaderare», conform metodologiei in vigoare.”
6. Subpunctul 3.3.2 va avea urmatorul cuprins:
„3.3.2. Sumele inscrise in ordinele de plata se determina prin estimarea sumelor in lei necesare pentru finantarea contravalorii sumelor in euro care trebuie transferate OPCP/agentiilor de implementare. Estimarea se construieste pornind de la previziunile lunare de fluxuri de numerar, impartite pe decade, primite de la AM Ex-ISPA/agentiile de implementare, la care se adauga 5% pentru eventuale diferente ce pot rezulta din modificarea cursului de schimb lei/euro al societatii bancare la data efectuarii schimbului valutar fata de cursul la data intocmirii ordinului de plata. In calcularea sumei pentru care se solicita transferul se tine cont de sumele previzionate de AM Ex- ISPA/agentiile de implementare pentru decada imediat urmatoare, precum si de soldul conturilor deschise la societatea bancara. Ordinele de plata, intocmite pe baza autorizarilor de plata supuse vizei de control financiar preventiv, se depun de Autoritatea de Certificare si Plata, la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti — Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica. Eventualele costuri bancare aferente operatiunilor prin intermediul TRANSFOND se retin direct din sumele supuse transferului.”
7. Subpunctele 3.3.6 si 3.3.7 vor avea urmatorul cuprins:
„3.3.6. In situatia in care, inainte de efectuarea transferului din fondul de indisponibilitati temporare in conturile in lei deschise la societatea bancara — prevazut la subpunctele
3.3.1—3.3.3 — Comisia Europeana transfera fondurile solicitate pentru o masura in cauza, sumele disponibile pentru acea masura in contul RO18TREZ7005029XXX000289 se pastreaza in cont si se iau in considerare la calculele pentru decada urmatoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4.
3.3.7. In situatia in care, inainte de efectuarea schimbului valutar — prevazut la subpunctul 3.3.4 — Comisia Europeana transfera fondurile solicitate pentru o masura in cauza, sumele disponibile pentru acea masura in contul in lei deschis la societatea bancara se returneaza in contul RO18TREZ7005029XXX000289 — in mod similar diferentelor de curs prevazute la subpunctul 3.3.5 — se pastreaza in cont si se iau in considerare la calculele pentru decada urmatoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4.”
8. Subpunctul 3.3.8 se elimina.
9. Dupa subpunctul 3.3.9 se introduce un nou punct, punctul 3.4, cu urmatorul cuprins:
„3.4. Transferul sumelor din conturile in euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA transport» si RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA asistenta tehnica» ale Autoritatii de Certificare si Plata in conturile 2511 xx, yy, zz (ale OPCP/agentiilor de implementare), deschise la societatea bancara.
3.4.1. Autoritatea de Certificare si Plata efectueaza transferul sumelor din fondul de indisponibilitati temporare aflate in conturile in euro RO15ABNA4100.2511.30.000.003 PE «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA mediu», RO07ABNA4100.2511.10.000.008 PT «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA transport» si RO81ABNA4100.2511.00.000.110 PA «Disponibil aferent memorandumurilor de finantare ISPA asistenta tehnica», in conturile 2511 xx, yy, zz ale OPCP/agentiilor de implementare, deschise la societatea bancara, in baza cererilor exprese — precizate la pct. 2 — primite de la Autoritatea de Management Ex-ISPA/agentiile de implementare in cursul decadei pentru care s-a efectuat alimentarea conturilor conform prevederilor de la pct. 3.1—3.3.
3.4.2. In situatia in care, inainte de efectuarea transferului prevazut la subpunctul 3.4.1 — Comisia Europeana transfera fondurile solicitate pentru o masura in cauza, sumele din fondul de indisponibilitati temporare, disponibile pentru acea masura, aflate in contul in euro al Autoritatii de Certificare si Plata se pastreaza in cont si se iau in considerare la calculele pentru decada urmatoare, conform prevederilor subpunctului 3.1.4.”
Art. II. — In cuprinsul prezentelor instructiuni se modifica denumirea unor institutii/persoane responsabile/termeni, dupa cum urmeaza:
1. Ministerul Economiei si Finantelor se inlocuieste cu Ministerul Finantelor Publice;
2. Secretarul de stat coordonator al Autoritatii de Certificare si Plata se inlocuieste cu ordonatorul de credite pentru pozitia „Fondul National de Preaderare”.
Art. III. — Autoritatea de Certificare si Plata, Autoritatea de Management Ex-ISPA, Oficiul de Plati si Contractare Phare, agentiile de implementare si Directia generala trezorerie si contabilitate publica vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
Bucuresti, 12 februarie 2010.
Nr. 225.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !