Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Boc: Romania nu isi poate permite luxul de a renunta la legea salarizarii unice
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Boc: Romania nu isi poate permite luxul de a renunta la legea salarizarii unice
Premierul Emil Boc considera ca acordarea unor drepturi salariale suplimentare bugetarilor poate fi discutata doar in cazul in care Romania va respecta tintele impuse de FMI si va reduce pana in 2015 cheltuielile de personal de la 9% la 6%.
 
„Romania nu isi poate permite astazi luxul sa opreasca cursul reformelor incepute. Romania nu isi poate permite luxul sa renunte nici la legea salarizarii, nici la legea pensiilor, nici la legea educatiei nationale, nici la legile de reforma din domeniul administratiei publice, din domeniul sanatatii sau cu privire la descentralizare. Sunt legi absolut necesare pentru modernizarea Romaniei pe termen mediu si lung”, a declarat premierul Emil Boc.

In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, seful Executivului s-a declarat in favoarea gasirii de solutii pentru ca, in limita economiilor rezultate prin aplicarea acestei legi, toti bugetarii sa poata beneficia in viitor de drepturi salariale egale.

„Daca din economiile care se vor face prin aplicarea legii salarizarii unitare ne vom incadra in prevederile care vizeaza reducerea cheltuielilor de personal de la 9% la 6% pana in 2015, in cazul acesta ne vom putea permite sa discutam despre unele drepturi salariale suplimentare dar pentru toti cei care fac parte din sistemul public si nu doar pentru cei care beneficiaza astazi de unele prevederi speciale din contractele colective de munca”, a explicat premierul Emil Boc.

400.000 de sesizari privind aplicarea deficitara a legislatiei muncii

Primul-ministru a subliniat totodata necesitatea aplicarii corecte a legislatiei muncii, in conditiile in care Curtea de Conturi a formulat aproximativ 400.000 de sesizari referitoare la aplicarea deficitara a legislatiei muncii si acordarea ilegala de sporuri salariale.

Sporuri fara baza legala?

Referitor la cazurile punctuale de scaderi ale salariilor din sistemul public, premierul a precizat ca diminuarea s-a datorat eliminarii unor sporuri acordate fara baza legala. „In unele contracte colective de munca au fost recunoscute pentru unii functionari ai statului sporuri care nu erau prevazute de nici o lege in vigoare. De exemplu, sporuri pentru reintoarcere din concediu, sporuri de zambet, sporuri pentru limbi straine acolo unde fisa postului impunea cunoasterea unei limbi straine”, a afirmat seful Executivului.
 
Recalcularea pensiilor se va aplica doar celor 200.000 de pensii acordate prin legi speciale


In privinta legii pensiilor, primul-ministru a dat asigurari ca prin aplicarea ei nu se vor inregistra scaderi ale pensiilor obisnuite. In plus, din 2011, legea prevede un mecanism de crestere a pensiilor care sa tina cont si de indicele inflatiei si de valoarea salariului mediu brut pe economie. Pensiile celor 5.600.000 de pensionari obisnuiti nu vor scadea; recalcularea se va aplica doar celor aproximativ 200.000 de pensii acordate prin intermediul legilor speciale, a mentionat seful Executivului.
In acest sens, premierul Emil Boc a subliniat ca Romania va putea face fata provocarilor cu care se confrunta in plan economic ca stat membru al Uniunii Europene doar daca vor fi eliminate privilegiile iar banul public va fi alocat cu prioritate spre investitii si creare de locuri de munca.

“Alocarea corecta a resurselor este un obiectiv important al Guvernului. Adica alocare fara privilegii, fara discriminari”, a declarat primul-ministru.

Legea pensiilor si conditiile speciale de munca vor fi dezbatute luni, 15 martie, in cadrul unei sedinte organizate cu sindicatele la Ministerul Muncii, aplicarea legii salarizarii unitare va fi analizata la Ministerul Finantelor Publice miercuri, 17 martie, in timp ce vineri 19 martie va avea loc o noua analiza, la Guvern.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !