Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE vrea sa asigure accesul la un cont bancar de baza, pentru cetatenii UE
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE vrea sa asigure accesul la un cont bancar de baza, pentru cetatenii UE
Comisia Europeana (CE) a lansat in consultare publica Comunicarea privind Incluziunea financiara: Asigurarea accesului la un cont bancar de baza. CE considera ca serviciile bancare de baza reprezinta, in cadrul pietei unice a Uniunii Europene, o necesitate pentru a putea asigura cetatenilor europeni accesul la o serie de servicii pe care altfel nu le pot utiliza, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
 
Incluziunea financiara si educatia financiara reprezinta prioritati pentru Uniunea Europeana, in eforturile de a crea o piata integrata a serviciilor financiare la nivel comunitar, accesibila tuturor cetatenilor statelor membre.

Astfel, Comunicarea CE  privind Incluziunea financiara: Asigurarea accesului la un cont bancar de baza, se inscrie in obiectivele propuse de Comisia Europeana in domeniul serviciilor financiare de retail, cuprinse in Comunicarea CE privind „O piata unica pentru Europa secolului 21”.
In aceste conditii, documentul CE, lansat in dezbatere publica, isi propune sa analizeze cauzele existentei unui acces limitat la un cont bancar de baza la nivelul Uniunii Europene precum si sa identifice principalele directii de interventie la nivel comunitar si national menite a remedia aceasta situatie.

Obiectivele Comisiei Europene urmarite prin consultarea publica vizeaza obtinerea punctelor de vedere ale tuturor factorilor interesati cu privire la modalitatile in care poate fi imbunatatit accesul cetatenilor Uniunii Europene la servicii financiare de baza, identificarea modalitatilor de repartizare a responsabilitatilor si competentelor intre autoritatile publice si sectorul privat precum si modul cum ar trebui organizat schimbul de informatii si expertiza intre nivelul national si cel european in scopul facilitarii accesului la acest tip de servicii financiare.

Importanta pentru Romania
Asigurarea unui acces ridicat la servicii bancare de baza, in cadrul pietei unice a Uniunii Europene si in cadrul pietei financiare nationale  ca o subdiviziune a acesteia, reprezinta nu doar o cerinta a asigurarii unui tratament echitabil si nediscriminatoriu pentru cetatenii UE, dar si o necesitate pentru a putea asigura cetatenilor europeni accesul la o serie de servicii la care altfel nu au acces.Prezenta Comunicare a CE se inscrie in demersurile de asigurare a unui nivel ridicat de integrare a pietelor financiare ale statelor membre, in special pe sectiunea de retail.

In calitate de stat membru, Romania are dreptul si obligatia de a se implica activ in dezbaterile la nivel comunitar si de a participa la procesul de formulare sau orientare a politicilor comunitare.Avand in vedere sensibilitatea aspectelor cuprinse in Comunicarea CE precum si implicatiile acestui domeniu pentru evolutia pietelor financiare nationale si a integrarii acestora, invitam toti factorii responsabili sa participe activ la procesul de consultare lansat de Comisia Europeana.Contributiile pot fi trimise Comisiei Europene pana la data de 6 aprilie 2009.

Necesitatea de a intreprinde masuri in aceasta privinta a reiesit ca urmare a studiului Euro-barometru din anul 2007, care releva faptul ca 7% dintre respondenti considera dificil accesul la un cont bancar si 2% nu au deloc acces.
In sensul Comunicarii CE, cont bancar de baza reprezinta un cont bancar care include servicii precum efectuarea sau primirea de plati electronice pentru bunuri si servicii – transferuri, debite directe, etc. – precum si retrageri de numerar insa exclud posibilitatea de overdraft.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !