Executivul ar putea redacta un act normativ prin care sa se evite discrepantele aparute, in prezent, in aplicarea legii salarizarii unitare, din cauza platii unor sporuri continute in contractele colective de munca sau acordate pr baza sentintelor judecatoresti, dar care nu sunt prevazute de lege, potrivit declaratiilor sustinute de Emil Boc, la finalul intalnirii cu reprezentantii confederatiilor sindicale.
Potrivit primului-ministru Emil Boc, sindicatele au reclamat astfel de situatii in care
Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice a fost aplicata incorect, intentia sa fiind ca, prin viitorul act normativ sa se mentina un echilibru in aplicareaprevederilor
“Se pune intrebarea de ce in unele situatii, in invatamant, in administratie, apar salarii mai mici in 2010 decat in 2009. Sau venituri salariale mai mici in 2010 decat in 2009, de ce in unele situatii, precum in anumite cazuri, apar venituri salariale mai mari in 2010 decat in 2009”, spune Emil Boc.
Emil Boc considera ca
astfel de situatii inechitabile au fost cauzate atat de sentintele judecatoresti, si de prevederile contractelor colective de munca.
Conform declaratiilor sefului Executivului, in u
nele sentinte judecatoresti care se aplica, inclusiv, pentru 2010, in invatamant, se recunoaste cresterea salariului cu 50%.
“Fac precizarea ca, in invatamant, din componenta de 50% majorare salariala, 17% se aplica, inca din 2008, pentru cadrele didactice. Diferenta de 33% a fost suspendata, abrogata, prin acte normative ulterioare. Prin unele sentinte judecatoresti, diferenta de 33% a fost recunoscuta pentru unele cadre didactice. Alte cadre didactice au pierdut. Si atunci, una din consecintele care determina necesitatea unei interventii pentru aplicarea unitara a legii in domeniul invatamantului, ca si in celelalte domenii”, explica Emil Boc.
Pe de alta parte, primul-ministru considera ca problemele privind aplicarea Legii nr. 330/2009 au legatura cu
prevederile contractelor colective de munca care, potrivit unei decizii a Curtii de Conturi, au, in continutul lor, unele drepturi care nu sunt recunoscute de legile in vigoare. Astfel, din aplicarea acestora, rezulta situatii diferentiate.
“Unii aplica in continuare prevederi din contractele colective de munca, in mod ilegal in raport cu decizia Curtii de Conturi si in raport cu Legea nr. 330/2009, care nu recunoaste decat anumite drepturi si sporuri, si nu toate sporurile, altele, care nu au contracte colective de munca nu au aceste sporuri si apar discrepante. Si aici trebuie sa gasim un tratament echilibrat pentru toti bugetarii, dintr-o anumita categorie profesionala, care sa beneficieze de aceleasi reglementari legale”, adauca seful Executivului.
“Este vorba de a aplica unitar legea. Si acesta estre scopul actului normativ pe care il pregatim, astfel incat
toti bugetarii sa aiba aceeasi aplicare unitara la lege. Daca pastram acest nivel discriminatoriu incalcam Constitutia, iar, pe de alta parte, statul roman nu va putea sa asigure un control al cheltuielilor publice. Constitutia este foarte clara si spune ca este de competenta statului sa reglementeze nivelul cheltuielilor cu salariile si sa le aplice in maniera coerenta”, a declarat premierul Emil Boc.
Proiectul de act normativ propus va fi prezentat confederatiilor sindicale, marti, intentia Executivului fiind de a ramane in aceeasi masa bugetara, ca in 2009.
“Dorinta noastra este sa putem da satisfactie tuturor bugetarilor, ca ii tratam echilibrat, pe diverse sisteme si componente, si ca aceleasi drepturi trebuie sa se regaseasca pe abordari sectoriale, pentru toti. Si nu printr-o abordare diferentiata, care sa tina de alte elemente care au intervenit in sistem”, conchide Emil Boc.