Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Asiguratorii solicita deductibilitate fiscala pentru asigurarile de viata, in limita a 400 de euro
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Asiguratorii solicita deductibilitate fiscala pentru asigurarile de viata, in limita a 400 de euro
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) a propus Guvernului acordarea de deductibilitate fiscala pentru primele subscrise la asigurarile de viata, cu o maturitate mai mare de zece ani, in limita de 400 de euro pentru angajat si angajator, se arata intr-un comunicat al UNSAR
 

UNSAR propune introducerea in Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si in legile speciale care reglementeaza contributiile la asigurarile sociale obligatorii, respectiv Legea 19/2000, Legea 95/2006 si Legea 76/2002, deductibilitatea totala a cheltuielilor reprezentand prime pentru asigurarile de viata efectuate atat de angajator (in limita echivalentului in lei a 400 EUR/an), cat si de angajat (in limita echivalentului in lei a 400 EUR/an) pentru politele de grup, precum si prime de asigurare platite de persoanele fizice care contracteaza o polita de asigurare de viata (in limita echivalentului in lei a 400 EUR/an).

Deductibilitatea s-ar putea acorda tuturor contractelor cu o durata de minimum 10 ani, iar rascumpararea politelor inainte de scadenta va fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman va acorda beneficii doar celor care folosesc acest produs in scopul stabilit la incheierea contractului. Orice anulare a contractului de asigurare inainte de termen este considerata rascumparare si va fi impozabila retroactiv.

De asemenea, rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care folosesc aceste produse in scopul stabilit la inceputul contractului.

Conform estimarilor companiilor de asigurare, deductibilitatea ar conduce, intr-un interval de 5 ani, la o dublare a gradului de penetrare in PIB al asigurarilor de viata de la 0,33% in 2009, pana la 0,65% in 2015. O astfel de masura ar putea reduce partial deficitul de dezvoltare a segmentului asigurarilor de viata din Romania. In absenta acestui stimulent fiscal, cresterea prognozata a penetrarii in PIB ar fi mult mai redusa, de numai 16%, in acelasi interval de cinci ani, pana la 0,35%.

Grupul tinta pentru acest produs este reprezentat de persoanele care platesc impozite catre statul roman, angajati sau liber profesionisti, cu varste intre 18 si 55 de ani.

Totodata, conform reprezentantilor UNSAR, detinatorul unei polite poate continua contractul de asigurare si pe perioada in care plateste impozite catre alt stat, dar nu va mai beneficia de facilitati fiscale din partea statului roman.

Potrivit raportului UNSAR “Asigurarile de viata, complement esential al beneficiilor sociale oferite de stat”, asigurarile de viata reprezinta un supliment al beneficiilor oferite de stat. Astfel, statul ar putea regandi mecanismul protectiei sociale prin crearea unui pachet de baza, stimuland in felul acesta populatia sa achizitioneze protectia suplimentara de care are nevoie, in contextul unei piete a asigurarilor de viata bine dezvoltate. Acest lucru ar putea diminuna cheltuielile legate de protectia sociala.

“Acordarea de facilitati fiscale sectorului asigurarilor de viata reprezinta o investitie care va avea pe termen mediu si lung un efect pozitiv asupra dezvoltarii economiei si bunastarii nationale”, se mai arata in comunicatul UNSAR.

La randul lor, companiile de asigurari de viata - membri UNSAR - au agreat un plan de actiune care se concentreaza pe doua directii principale:
-educarea populatiei in directia constientizarii nevoii de protectie si a intelegerii produselor oferite de industria de asigurari de viata;
-cresterea transparentei produselor de asigurare, precum si promovarea unui proces de vanzare bazat pe nevoile clientilor.

Raportul UNSAR ( click aici )

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !