Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Microintreprinderile ar trebui sa plateasca abia din 2020 impozit anticipat, sustin IMM-urile
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Microintreprinderile ar trebui sa plateasca abia din 2020 impozit anticipat, sustin IMM-urile
In contextul noii modificari aduse Codului Fiscal privind amanarea platilor anticipate pana in 2015, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii propune o abordare diferentiata pentru microintreprinderi, in cazul carora plata anuala anticipata a impozitului pe profit ar trebui sa fie amanata pana in anul 2020.
Pozitia CNIPMMR

In opinia membrilor CNIPMMR, masura de amanare pana in anul 2015, a intrarii in vigoare a sistemului de plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati anticipate, are ca efect pastrarea in sectorul privat a diferentei dintre plata anticipata si impozitul pe profit real;

CNIPMMR considera ca masura are influente pozitive asupra mediului de afaceri si IMM-urilor, prin corelarea capacitatii de plata a impozitului cu rezultatele curente financiare ale intreprinzatorilor, intrucat in cazul in care activitatea unei societati comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanta societatii, aceasta fiind obligata sa finanteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv;

Totodata, potrivit CNIPMMR, masura va asigura eliminarea discriminarii intre societatile care in anul precedent au realizat profit si cele care au inregistrat pierdere fiscala.

Pe de alta parte, referitor la limitarea in timp a masurii privind platile anuale anticipate de impozit pe profit, pana in anul 2015, CNIPMMR propune o abordare diferentiata pentru microintreprinderi, pentru care ar trebui ca plata anuala anticipata a impozitului pe profit sa fie amanata pana in anul 2020.

„Noi cerem pentru intreprinderile care au pana in noua salariati ca aceasta masura sa fie amanata pana in 2020, deoarece microintreprinderile au dificultati majore in a asigura plata unui impozit pe un profit pe care nu l-au realizat”, a precizat Ana Bontea, Director departament Juridic si Dialog Social, CNIPMMR.

„Trebuie tinut cont de potentialul economic al microintreprinderilor, si de faptul ca ele au un grad de capitalizare de 6 ori mai scazut decat media europeana si cu toate acestea sunt tratate ca si cum ar fi companii mari”, a completat Ovidiu Nicolescu, Presedinte CNIPMMR.

Ministerul Finantelor Publice a initiat recent un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal,adoptat miercuri de Guvern, care vizeaza schimbarea modului de calcul si de stabilire a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfasoara activitate in domeniul bancar, respectiv trecerea de la plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate in cursul anului la calculul si plata trimestriala a acestuia.

Schimbarile preconizate prin initierea proiectului de act normativ in domeniul impozitului pe profit :
• Referitor la plata anuala a impozitului pe profit, se propune aplicarea acestui sistem de plata incepand cu anul 2015.
• Pentru corelarea legislativa a acestui sistem de calcul si de plata, cu aplicarea impozitului minim se reglementeaza modul de comparare, pe parcursul anului, a impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim, cu definitivarea impozitului la sfarsitul anului prin comparatia la nivel anual.
• Se propun pentru sucursalele inregistrate din operatiuni de fuziune, divizare transfrontaliera in care sunt implicate persoane juridice romane sau pentru contribuabilii care au inregistrat in anul precedent pierdere fiscala, reguli specifice pentru calculul platilor anticipate.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !