La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a transmis avize motivate catre 11 state membre in vederea punerii complete in aplicare a normelor UE care interzic discriminarea privind incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca, bazata pe motive de religie si convingeri, varsta, dizabilitati si orientare sexuala.
Tarile in cauza – Republica Ceha, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Ungaria, Malta, Tarile de Jos, Finlanda si Suedia – au la dispozitie doua luni pentru a raspunde, in caz contrar, Comisia avand posibilitatea de a decide deferirea acestora catre Curtea Europeana de Justitie.
De asemenea, Comisia a trimis Germaniei o scrisoare de somare si doua scrisori complementare de somare Letoniei si Lituaniei. Directiva privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca (2000/78/CE) a fost aprobata in 2000, avand ca termen de punere in aplicare in legislatia nationala luna decembrie a anului 2003.
„Statele membre au intreprins deja numeroase actiuni pentru a asigura dreptul cetatenilor la un tratament egal privind incadrarea in munca. Cu toate acestea, in unele cazuri legislatia inca necesita imbunatatiri pentru ca drepturile respective sa poata fi puse in practica.” a declarat Vladimír Špidla, Comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse. „Egalitatea de tratament privind incadrarea in munca este un aspect crucial pentru ca cetatenii sa dispuna de o sansa echitabila de a contribui la dezvoltarea economiei si de a participa la viata sociala. Cu toate acestea, directivele UE nu isi pot realiza pe deplin potentialul in cazul in care acestea nu sunt transpuse corect si complet in legislatia nationala.” Astazi, 11 state membre care nu au pus in aplicare directiva in mod corect au primit „avize motivate”, care reprezinta cea de-a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar.
Printre domeniile problematice principale se numara: - Limitarea legislatiei nationale din punct de vedere al persoanelor si al domeniilor acoperite in comparatie cu directiva (de exemplu, lipsa protectiei acordate functionarilor publici sau in privinta accesului la activitatea autonoma); - Definitii ale discriminarii care sunt diferite de cele prevazute de directiva (in special in ceea ce priveste discriminarea indirecta, hartuirea si instructiunile care instiga la discriminare); - Lipsa punerii in aplicare adecvate a obligatiei angajatorilor de a asigura conditii corespunzatoare lucratorilor cu dizabilitati; - Neconcordantele privind dispozitiile menite sa sprijine victimele discriminarii (precum: schimbarea sarcinii probei, drepturile asociatiilor de a asista persoanele fizice in cazurile acestora si protectia impotriva persecutiei).
Germania a primit o scrisoare de somare, care reprezinta prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar. Germania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Printre preocuparile Comisiei se numara urmatoarele: - Neacoperirea redundantelor de catre legislatia nationala - Protectia insuficienta acordata de angajatori persoanelor cu dizabilitati - Termenul de doua luni prevazut pentru depunerea plangerilor este prea scurt.
Comisia a decis, de asemenea, sa trimita scrisori complementare de somare Letoniei si Lituaniei cu privire la transpunerea de catre acestea a directivei privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca, referitor la caracterul prea restrictiv al definitiei discriminarii (Letonia) si la tolerarea excesiva a discriminarii pe motive de varsta (Letonia si Lituania).
Primele scrisori de somare au fost trimise in decembrie 2006 catre 17 state membre. Intre timp, procedura deschisa impotriva Sloveniei si a Ciprului pentru transpunerea incorecta a directivei a fost inchisa in decembrie 2007, in urma adoptarii in tarile respective a unei noi legislatii care raspunde preocuparilor exprimate de Comisie.
De asemenea, a fost lansata prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar impotriva Belgiei si a Slovaciei (care a adoptat, recent, o legislatia noua), a Danemarcei, Poloniei, Portugaliei, Regatului Unit al Marii Britanii si a Spaniei, insa aceste cazuri sunt inca in curs de examinare. De asemenea, Comisia inca analizeaza legislatia de transpunere a acestei directive in Austria, Luxemburg, Bulgaria si Romania. Comisia pregateste un raport privind punerea in aplicare in Uniunea Europeana a directivei privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca, care urmeaza a fi publicat in cursul primei jumatati a anului 2008.
Context: In 1997, la Consiliul European de la Amsterdam, statele membre au conferit Uniunii Europene sarcina de combatere a discriminarii. In prezent, toate cele 27 de state membre ale UE au adoptat o noua legislatie de punere in aplicare a directivei privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca, in conformitate cu cele convenite in mod unanim in anul 2000. Cu toate acestea, nu toate legislatiile nationale se conformeaza pe deplin acestor cerinte. Comisia se angajeaza sa continue dialogul cu statele membre in vederea asigurarii clarificarii tuturor aspectelor problematice si a punerii complete si corecte in aplicare in toate statele membre atat a directivei privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca, cat si a directivei referitoare la egalitatea de tratament, fara deosebire de rasa (a se consulta, de asemenea, IP/07/928).
Procedurile privind incalcarea dreptului comunitar constau in trei etape. Prima etapa consta in primirea de catre statul membru a unei scrisori de somare la care trebuie sa raspunda in termen de doua luni. In cazul in care inca este necesara conformarea cu legislatia comunitara, Comisia transmite un aviz motivat, la care statul membru are, din nou, la dispozitie doua luni pentru a raspunde. In cazul in care nu a primit un raspuns satisfacator, Comisia poate sesiza Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg cu privire la acest caz. Aceasta poate solicita, de asemenea, impunerea de catre Curtea de Justitie a unei amenzi pentru tara respectiva in cazul in care aceasta nu se conformeaza deciziei exprimate de Curte.
Pentru informatii suplimentare: http://ec.europa.eu/antidiscrimination Sursa: Avocatnet.ro
|