Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Contracte comerciale: noi reglementari privind executarea creantelor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Contracte comerciale: noi reglementari privind executarea creantelor
Senatul a aprobat, miercuri, cu modificari, Ordonanta de urgenta nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanta de urgenta nr. 119/2007 a fost adoptat miercuri de plenul Senatului. Comisiile senatoriale au aprobat o serie de amendamente la actul normativ, care vizeaza anumite clarificari privind instanta competenta, procedura de urmat precum si caile de atac. 

Proiectul de lege adoptat de Senat va fi transmis Camerei deputatilor, care este si camera decizionala. 

Una dintre modificari se refera la rata dobanzii pentru intarzierea la plata pretului. Astfel, in cazul in care rata dobanzii nu este stabilita prin contract, se va aplica rata dobanzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Rata de referinta stabilita pentru prima luna a semestrului se aplica in urmatoarele 6 luni, potrivit amendamentului admis prin raportul Comisiilor senatoriale. In varianta actuala, OUG nr. 119/2007 prevede ca rata de referinta in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica in urmatoarele 6 luni.

In plus, senatorii au introdus noi reglementari conform carora cererea privind creanta de plata a pretului rezultand dintr-un contract de achizitie publica, concesiunea de lucrari publice sau de servicii se depune la instanta de contencios administrativ competenta, care va aplica, pentru solutionarea cauzei, prevederile OUG. nr. 119/2007.

De asemenea, judecatorul va verifica din oficiu competenta instantei, in cazul depunerii unei cereri privind creanta de plata a pretului, potrivit unui alt amendament admis. In conformitate cu OUG. nr. 119/2007, cererea se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.

Totodata, actul normativ in vigoare nu stabileste un termen in care debitorul poate cere anularea ordonantei de plata emisa de judecator. Senatorii au stabilit un termen de 10 zile pentru cererea de anulare a ordonantei.


Aplicarea OUG nr. 119/2007
Ordonanta de urgenta nr. 119/2007 se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.
Contractul comercial, asa cum este definit prin actul normativ, reprezinta contractul incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avand ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constand intr-o suma de bani.
Autoritatea contractanta este, in principiu, orice autoritate publica a statului roman sau a unui stat membru al Uniunii Europene, sau un organism finantat de aceasta sau aflat in subordinea acesteia.   
In ceea ce priveste dobanzile produse de creantele constand in plata pretului, in cazul contractelor dintre comercianti, OUG nr. 119/2007 stabileste ca datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile, in conformitate cu art. 43 din Codul Comercial.
In cazul contractelor dintre comercianti si autoritatea contractanta creantele produc dobanzi astfel:
a. daca in contract a fost fixat un termen de plata, din ziua urmatoare acestui termen;
b. daca data sau termenul de plata nu este fixata/fixat in contract: 
- dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata; 
- daca data primirii facturii ori a unei solicitari echivalente de plata este incerta, dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor; 
- daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor; 
- daca legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.

Totodata, OUG nr. 119/2007 stabileste ca in cazul litigiilor privitoare la obligatii de plata rezultand din contracte comerciale nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe prevazute la art. 7201 din Codul de procedura civila.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !