Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Cetatenii europeni vor putea avea initiativa legislativa
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Cetatenii europeni vor putea avea initiativa legislativa

Comisia va discuta miercuri propunerea privind initiativa cetatenilor europeni (ICE), conform careia cetatenii europeni ar putea, pentru prima data in istoria Uniunii Europene, sa propuna in mod direct initierea unor noi masuri legislative.

Aceasta inovatie a Tratatului de la Lisabona va permite ca cel putin un milion de cetateni din cel putin o treime dintre statele membre sa invite Comisia Europeana sa formuleze initiative legislative in domeniile sale de competenta.

Propunerea stabileste cate semnaturi trebuie stranse pentru fiecare tara si sugereaza Comisiei sa analizeze, dupa strangerea a 300 000 de semnaturi din trei state membre, daca initiativa poate fi luata in considerare.

Aceasta stabileste un termen de un an pentru strangerea semnaturilor si ofera Comisiei patru luni pentru a analiza initiativa si pentru a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. Comisia spera ca Parlamentul si Consiliul sa ajunga la un acord final in privinta ICE inainte de finalul acestui an, astfel incat primele initiative sa poate fi lansate in 2011.

„Sunt un sustinator entuziast al initiativei cetatenilor, deoarece aceasta va introduce in UE o forma complet noua de democratie participativa. Este un adevarat pas inainte in ceea ce priveste viata democratica a Uniunii, un exemplu concret de apropiere a Europei de cetatenii sai. Initiativa ar trebui sa stimuleze o dezbatere aprinsa privind ceea ce facem la Bruxelles, iar Comisia va trebui sa acorde o atentie deosebita solicitarilor formulate prin initiativele cetatenilor”, a declarat Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei, responsabil de relatii interinstitutionale si administratie.

„Initiativa cetatenilor poate constitui un element foarte important in ceea ce priveste mijloacele prin care cetatenii se pot face auziti. Salut instituirea unui astfel de instrument, care va demonstra ca UE acorda intr-adevar atentie preocuparilor cetatenilor. In acelasi timp, avem garantiile care sa asigure ca orice initiativa propusa este conforma cu valorile noastre si cu drepturile noastre fundamentale”, a declarat vicepresedintele Comisiei, Viviane Reding, comisar pentru cetatenie europeana.

Propunerea incearca sa asigure ca procedurile pentru lansarea initiativei cetatenilor sunt simple, usor de utilizat si accesibile tuturor si ca acestea nu reprezinta o povara excesiva pentru autoritatile nationale. Este important ca aceasta noua caracteristica a procesului democratic sa fie credibila, sa asigure protectia deplina a datelor cu caracter personal si sa nu permita abuzul sau frauda. Desi nu afecteaza prerogativele Comisiei de a initia legislatie, initiativa cetatenilor va obliga Comisia sa acorde o atentie deosebita solicitarilor formulate de un grup de cetateni.

Ce forma va avea initiativa cetatenilor?

O initiativa trebuie sa primeasca sprijinul a cel putin un milion de cetateni din cel putin o treime dintre statele membre. In fiecare din aceste state membre, numarul minim necesar de semnaturi ar urma sa fie calculat prin inmultirea numarului de membri ai Parlamentului European din tara respectiva cu un factor de 750. Varsta minima a semnatarilor este varsta la care cetatenii au drept de vot in alegerile pentru Parlamentul European.

Initiativele propuse trebuie inregistrate intr-un registru online, pus la dispozitie de catre Comisie - inregistrarea poate fi refuzata daca initiativa este in mod vadit contrara valorilor fundamentale ale UE. Nu exista restrictii privind modalitatile prin care pot fi stranse declaratiile de sustinere, insa autoritatile nationale trebuie sa verifice daca sistemele de colectare online indeplinesc anumite cerinte tehnice si de securitate, iar aceasta verificare trebuie facuta in termen de trei luni. Organizatorii initiativei au la dispozitie un an pentru strangerea semnaturilor necesare.

Cum va proceda Comisia cu o astfel de initiativa?

Organizatorul trebuie sa solicite Comisiei verificarea admisibilitatii initiativei, odata ce au fost stranse 300 000 de semnaturi din trei state membre. Comisia ar urma sa aiba la dispozitie doua luni pentru a decide daca initiativa este de competenta sa si daca aceasta se incadreaza intr-un domeniu in care legiferarea la nivelul UE este posibila. Testul de admisibilitate nu va influenta decizia Comisiei privind fondul initiativei. Daca initiativa este considerata admisibila si odata ce semnaturile au fost verificate, Comisia ar urma sa aiba la dispozitie patru luni pentru examinarea initiativei ca atare. Aceasta ar trebui sa decida daca prezinta o propunere legislativa, daca aprofundeaza chestiunea, de exemplu prin intermediul unui studiu, sau daca nu ia nicio masura, urmand sa isi explice ulterior rationamentul intr-un document public.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !