Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Executivul a marit cu 58% fondul pentru bolnavii aflati la tratament in strainatate
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Executivul a marit cu 58% fondul pentru bolnavii aflati la tratament in strainatate
Guvernul a adoptat, miercuri, o hotarare privind derularea programelor nationale de sanatate in anul 2010, care prevede majorarea fondurilor pentru bolnavii aflati la tratament in afara tarii cu 58,8%, dar si alocarea de fonduri pentru cei care sufera de boli rare, de cancer, de tuberculoza, pentru cei ifectati cu HIV si pentru cei care au nevoie de dializa.
 
Programul de sanatate din acest an reglementeaza structura programelor nationale de sanatate, obiectivele acestora, modalitatea de finantare, precum si modalitatea de asigurare a medicamentelor si materialelor sanitare.

„Am incercat sa elaboram programe cu abordare flexibila care sa asigure continuarea programelor importante pe acest domeniu incepute in anii anteriori, dar si cateva noi programe si subprograme pe care le consideram necesare, mai ales pentru copiii si tineri. Astfel, vom aloca bani suficienti pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV - SIDA, precum si pentru cei care au nevoie de dializa”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Atilla.

Potrivit declaratiilor acestora, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor va creste cu 58,8%. De asemenea, finantarea programului de hemofilie va creste cu aproximativ 70%, iar finantarea programului de scleroza multipla va creste cu 14,69%.

Actul normativ adoptat reglementeaza achizitionarea prin procedura organizata la nivel national a medicamentelor specifice pentru tratamentul bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate pentru eficientizarea utilizarii fondurilor publice alocate cu aceasta destinatie.

Ministrul Sanatatii a precizat ca aceste reglementari au fost necesare tinand cont de problemele constatate, pana in prezent.

„Pana in anul 2007, achizitia acestor medicamente a fost facuta in mod centralizat, iar in anul 2009, in mod descentralizat, si pot sa va spun ca costurile medii pentru bolnavii de cancer din anul 2007 pana in 2009 au crescut cu 104,08%, iar in ceea ce priveste bolnavii diabetici costurile sunt mai mari cu 24,37%. Exista diferente semnificative si intre costurile medii pentru acelasi tratament in diverse judete. Costul mediu pentru tratamentul in chirurgia cardio-vasculara la Bucuresti a fost anul trecut de 1.170 de lei, in Cluj - 4.356 de lei, iar in Mures - 2.969 de lei”, explica acesta.

De asemenea, Hotararea de Guvern stabileste noi programe nationale si includerea unor noi subprograme in structura programelor de sanatate de evaluare, profilactice si cu scop curativ finantate din bugetul Ministerului Sanatatii:

o subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoza
o subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut
o subprogramul de monitorizare activa a terapiilor specifice oncologice
o subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice centrale

Ministrul Sanatatii a declarat ca actul normativ aprobat astazi introduce programe noi, in special pentru copii si tineri. Este vorba de Programul de igiena orala pentru elevi si Programul Scoala mamei.

In cadrul programului de igiena orala pentru elevi, vor fi inclusi copiii din clasa I-a, care vor beneficia atat de cursuri pentru educatie medicala de igiena orala pentru prevenirea problemelor dentare acordata de personal medical de specialitate, cat si de tratament medical. Acest program se va derula la nivel national, dupa data de 1 iulie 2010, fiind necesara elaborarea cadrului legislativ care sa permita asigurarea derularii programelor nationale de sanatate de catre cabinetele de medicina dentara scolara care au fost transferate catre autoritatile administratiei publice locale.

De asemenea, programul intitulat “Scoala mamei” se adreseaza gravidelor, lauzelor, dar si familiile acestora si isi propune instruirea lor cu privire la igiena sarcinii, ingrijirea nou-nascutului si promovarea alimentatiei naturale exclusive pana la varsta de 6 luni pentru copii.

Totodata, Cseke Attila a mai precizat ca, anul acesta, s-au alocat 2.400.000 lei pentru realizarea Registrului National al donatorilor de celule stem, iar activitatea propriu-zisa a registrului se va face prin trei centre de transplant si mai multe centre de recrutare.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !