Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Senat: TVA-ul va fi platit la incasarea facturii, nu la emiterea ei
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Senat: TVA-ul va fi platit la incasarea facturii, nu la emiterea ei
Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativa potrivit careia exigibilitatea platii TVA catre bugetul de stat va interveni la data incasarii sumelor facturate cu taxa pe valoarea adaugata si nu la emiterea ei, cum se prevede in prezent.
 
Propunerea legislativa reglementeaza modificarea Codului Fiscal, in sensul introducerii datei de incasare a facturii ca moment al exigibilitatii TVA datorate bugetului de stat, cuantumul taxei urmand a fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise.

Potrivit proiectului, faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii intervine la data incasarii contravalorii facturii. Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

Avantaje ale noului sistem de plata a TVA

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, implementarea noului mecanism de plata a TVA catre stat va aduce urmatoarele avantaje:
a) TVA colectata trebuie platita doar atunci cand vanzatorul incaseaza contravaloarea facturii, iar TVA deductibila devine exigibila din momentul achitarii valorilor facturate
b) Se elimina problema recuperarii TVA-ului achitat pentru facturile emise catre clientii care au intrat in insolventa. Conform legislatiei actuale TVA-ul se ajusteaza la data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila
c) Agentii economici, in contextul crizei economice mondiale actuale, sunt intr-o situatie financiara dificila si se confrunta cu o lipsa cronica de lichiditati. Stabilirea justa a bazei impozabile - plata taxei in functie de incasari - ar duce practic la o situatie economica-financiara mai buna pentru acestia
d) De aceasta masura ar beneficia cel mai mult intreprinderile mici si mijlocii
e) Masura de impozitare propusa poate fi tratata corect in actualul sistem contabil existent prin utlizarea conturilor contabile analitice ori prin introducerea unor noi conturi
f) Sistemul se aplica si in alte state europene, experienta acestora aratand ca poate impulsiona conformitatea fiscala

Modificarile propuse vizeaza in acelasi timp inclusiv realizarea interesului statului in ceea ce priveste colectarea eficienta a taxei, aceasta contribuind la reducerea posibilitatii realizarii rambursarilor necuvenite(drepturi create artificial) de TVA, in conditiile in care, in prezent, se mai emit facturi intre diferiti agenti economici/contribuabili, cu interesul reducerii obligatiilor de plata fata de bugetul de stat ( prin operatiuni asa numite “optimizarea impozitarii” ori prin facturi emise de “firme fantoma”).

Inca o propunere privind sistemul de plata al TVA

Saptamana trecuta, Senatul a adoptat un alt proiect de lege care prevedea ca plata taxei pe valoare adaugata sa se faca dupa incasarea facturilor.

Propunerea legislativa avea ca obiect de reglementare modificarea alin.(1) art. 157 din Codul Fiscal, in sensul platii taxei pe valoare adaugata catre bugetul statului in termen de 30 de zile de la data incasarii contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate sau produselor livrate si nu la emiterea lor.
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !