Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Sectorul energetic in 2009: Multe tranzactii de mai mica anvergura
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Sectorul energetic in 2009: Multe tranzactii de mai mica anvergura
Accentul pe piata tranzactiilor din industria energetica in 2009 s-a mutat dinspre tranzactiile de amploare catre achizitiile de mai mici dimensiuni. In general, piata tranzactiilor in sectorul energetic a ramas relativ efervescenta; numarul tranzactiilor din sectorul electricitatii si al gazelor naturale, indeosebi pe segmentul energiei non-regenerabile, a scazut cu doar 10%, in ciuda climatului financiar dificil si imprevizibil, se arata in raportul anual PricewaterhouseCoopers "Power Deals".
 
Numai companiile cu bilanturi contabile puternice au fost active pe segmentul tranzactiilor de mare anvergura, in timp ce micile tranzactii au devenit norma. Numarul tranzactiilor a scazut cu 10%, insa s-a mentinut totusi la un nivel relativ ridicat. Valoarea medie pe tranzactie insa (excluzand segmentul energiei regenerabile), s-a prabusit de la 428 de milioane de dolari americani in 2008 la 262 de milioane de dolari americani in 2009. Valoarea totala a tranzactiilor, in intreg sectorul (incluzand segmentul energiei regenerabile) a fost mai putin de jumatate (56%) fata de cea inregistrata in 2008.

Pentru al doilea an consecutiv, Europa a dominat topul primelor zece tranzactii. Sapte dintre cele mai mari 10 tranzactii au inclus companii europene, atat pe partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. Companiile europene au generat trei cincimi (60%) din valoarea tuturor tranzactiilor. Cumparatorii europeni au fost prezenti in trei din fiecare 10 tranzactii din sectorul energetic, excluzand segmentul energiei regenerabile.

„Consolidarea in Europa Occidentala a atins un nivel avansat, si acest lucru s-ar putea transforma in premisa unei reaprinderi a ambitiilor de expansiune globala. Speculatiile privind o eventuala tranzactie dintre Suez si International Power au aratat potentialul pentru fuziuni si achizitii de amploare pe plan international. In interiorul Europei, renuntarea la retelele de transport de catre marile companii integrate ramane un factor stimulator pentru tranzactii”, a declarat Mark Hughes, Liderului pentru Europa al Grupului pentru Industria Energetica al PricewaterhouseCoopers.

„Caderea abrupta a valorii tranzactiilor s-a resimtit la nivelul tuturor segmentelor industriei, insa a fost mai temperata in sectorul energiei regenerabile unde valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu doar 14% fata de nivelul din 2008. Cu toate acestea, segmentul energiei regenerabile a inregistrat o scadere mai mare in ceea ce priveste numarul de tranzactii – 36%. Tranzactiile privind segmentul energiei conventionale si a altor active energetice s-au dovedit cele mai rezistente, inregistrand doar o scadere de 8% fata de anul trecut, cumparatorii ramanand activi, in ciuda achizitiilor de mai mica anvergura”, a adaugat Hughes.

In contrast, ponderea regiunii Asia-Pacific si a Americii de Sud in valoarea tranzactiilor pe segmentul energiei conventionale a crescut semnificativ in 2009. Impreuna, aceste doua regiuni au reprezentat 25% din valoarea tintelor de achizitie si 27% din valoarea ofertelor, o crestere majora fata de doar 13% atat in ceea ce priveste valoarea tintelor de achizitie, cat si a ofertelor, inregistrata in 2008. Dupa doi ani de crestere, in 2009 numarul tranzactiilor din America de Nord a scazut masiv, la fel si valoarea acestora. Singura tranzactie nord-americana inclusa in topul celor mai mari 10 inregistrate anul trecut s-a derulat in Canada: tranzactia de 3 miliarde de dolari americani prin care Canadian New Brunswick Power, sub presiunea datoriilor mari, a vandut instalatii hidroelectrice si nucleare catre Hydro-Québec.


In Marea Britanie, Centrica a platit 3,5 miliarde de dolari pentru o participatie de 20% la compania nuclearelectrica British Energy. Ca parte a achizitiei British Energy de catre EDF in 2008, cele doua companii au anuntat un acord neangajant prin care Centrica putea achizitiona pana la 25% din companie la acelasi pret ca cel platit de EDF.

Aproape o cincime din valoarea globala a tranzactiilor din sectorul energetic inregistrata in 2009 (incluzand segmentul energiei regenerabile) a provenit din regiunea Asia-Pacific, a doua cea mai mare pondere dupa cea a Europei, regiunea depasind pentru prima data America de Nord. Valoarea totala a tranzactiilor din sectorul energetic din regiunea Asia-Pacific a fost de 22,7 miliarde de dolari – cu aproape 2,6 miliarde de dolari mai mare decat cea inregistrata in America de Nord.

“Analiza noastra trimestriala a activitatii tranzactiilor din sectorul energetic releva faptul ca numarul tranzactiilor a ramas destul de mare, dar valoarea tranzactiilor a scazut semnificativ. Dupa un prim trimestru in care s-au inregistrat tranzactii cu o valoare totala de 38,5 miliarde de dolari americani, valoarea trimestriala a tranzactiilor a urmat un trend descendent, pentru restul anului 2009 inregistrandu-se alte tranzactii de circa 20 de miliarde de dolari pe trimestru”, a declarat Manfred Wiegand, Lider global al grupului de utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers.

“Anul viitor va fi unul al obstacolelor si oportunitatilor. Accesul dificil la finantare va inhiba tranzactiile si, pana la redresarea situatiei, este putin probabil sa observam o revenire a valorii tranzactiilor. Insa pe masura ce anumite companii raman fara lichiditatile necesare pentru extindere sau se confrunta cu dificultati de refinantare a datoriilor, businessuri sau active ar putea deveni disponibile pentru companiile cu un bilant puternic si cu un cash-flow sanatos”, a adaugat Manfred Wiegand.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !