Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Executivul faciliteaza accesul cetatenilor la documentele arhivate cu valoare practica
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Executivul faciliteaza accesul cetatenilor la documentele arhivate cu valoare practica
Arhivarea documentelor cu valoarea practica va fi realizata doar de catre operatorii economici care presteaza servicii arhivistice, astfel incat va fi facilitat accesul cetatenilor la unele documente si se va permite eliberarea lor in cat mai scurt timp, potrivit modificarilor aduse de Executiv Legii Arhivelor Nationale.
 
„Cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la societati comerciale care s-au desfiintat sau sunt in lichidare. In prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atat din cauza deficitului acut de spatii de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, cat si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati”, a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Astfel, modificarea facuta de Guvern va permite preluarea activitatii de arhivare pentru documentele cu valoarea practica de catre operatori economici care au obiect de activitate in acest domeniu. Prevederile actului normativ vizeaza atat documentele care nu au fost inca preluate de nici o institutie, cat si documentele cu valoare practica care vor fi create in viitor.

Potrivit modificarilor aduse de Executiv, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

In actul normativ adoptat se precizeaza ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau operatorilor economici autorizati.

„In prezent, exista operatori economici infiintati in baza Legii Societatilor Comerciale, deci cu capital privat, neautorizati de catre Arhivele Nationale care presteaza servicii arhivistice, iar in baza acestei ordonante, vor putea fi autorizati. De asemenea, vor putea fi autorizati si alti operatori economici care sa desfasoare aceasta activitate”, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Autorizarea pentru functionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Aceasta autorizatie de functionare se elibereaza, contra cost, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute, in caz de incetare a activitatii, si de existenta unor reglementari interne de practica arhivistica.

Autorizatia de functionare se elibereaza pentru o perioada de 3 ani si poate sa fie reinnoita pentru aceeasi perioada.

Procedurile de eliberare, reinnoire, suspendare sau retragere a autorizatiei se  vor stabili prin norme metodologice, aprobate prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Normele metodologice se vor aproba in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a proiectului de Lege.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !