Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Ce se ascunde in spatele unui anunt de genul "cumpar/vand firma cu datorii"?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ce se ascunde in spatele unui anunt de genul "cumpar/vand firma cu datorii"?
Cumpararea unei societati cu datorii poate fi justificata de ratiuni comerciale, cum ar fi de exemplu detinerea de catre societate a unor active sau a unui vad commercial de care cumparatorul este intersat. O persoana ar putea fi interesata de cumpararea unei societati cu datorii in cazul in care acea societate detine in patrimoniu active sau vad comercial care, in anumite conditii comerciale, de exemplu prin infuzie de capital, de clienti sau printr-o reorganizare, ar putea aduce profit.
 
Cumpararea unei societati presupune in fapt vanzarea participarii actionarilor/asociatilor la respectiva sociatate catre terte persoane. Prin vanzarea acestor participari, patrimoniul si situatia financiara a societatii nu sufera nicio modificare. Dupa cumparare, societatea va fi in continuare obligata sa achite datoriile acumulate inainte de incheierea tranzactiei.

O societate comerciala raspunde pentru datorii cu intreg activul sau. Prin urmare, din punct de vedere patrimonial, cumparatorul poate pierde toate bunurile detinute de societatea cumparata in masura in care aceasta detinea astfel de bunuri la data cumpararii.

Patrimoniul asociatilor/actionarilor respectivei societati poate fi urmarit de creditorii societatii pentru recuperarea datoriilor in anumite conditii daca impotriva societatii comerciale a fost deschisa procedura insolventei.

Astfel, in cazul in care impotriva societatii a fost deschisa procedura insolventei, judecatorul sindic poate dispune ca o parte sau intreg pasivul societatii sa fie suportat de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a societatii (de exemplu, actualul sau fostul asociat unic sau majoritar) prin urmatoarele actiuni:

1. a folosit bunurile sau creditele societatii in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
2. a facut fapte de comert in interes personal, sub acoperirea societatii;
3. a dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetare de plati;
4. a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile sau nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
5. a deturnat sau a ascuns o parte din activul societatii sau a marit in mod fictiv pasivul acesteia;
6. a folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
7. in luna precedenta incetarii platilor a platit sau a dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

Avand in vedere actiunea mentionata mai sus aflata la dispozitia creditorilor unei societati aflate in procedura insolventei, chiar si fostul actionar majoritar sau administrator al societatii poate fi obligat sa suporte o parte sau intreaga datorie acumulata de societatea comerciala.

Ca o concluzie, vanzarea unei societati care inregistreaza datorii nu reprezinta in sine o operatiune ilegala in sensul ca nu exista o dispozitie legala care sa interzica vanzarea participarii la o societate comerciala cu datorii. In cazul vanzarii cumpararii unei societati comerciale care inregistreaza datorii si care nu este justificata de vreo alta ratiune comerciala din cele mentionate mai sus, se ridica un semn de intrebare referitor la cauza si scopul tranzactiei.

Daca scopul incheierii tranzactiei este unul ilicit (de exemplu, ingreunarea recuperarii datoriilor acumulate de societatea comerciala) atunci actul de transfer al participarii este nul absolut. Constatarea nulitatii absolute a actului de transfer poate fi ceruta in instanta oricand de orice persoana interesata. In cazul in care sunt intrunite si elementele constitutive ale unei infractiuni, impotriva vanzatorului si/sau cumparatorului se poate atrage si raspunderea penala.

Articol scris de Av. Lidia Savi-Nims, Senior Associate Voicu & Filipescu
__________
Voicu & Filipescu
2001 Infiintarea Voicu & Filipescu, prin achizitia de catre Daniel Voicu si Mugur Filipescu – Managing Partners ai Firmei – a biroului local al firmei americane Arent Fox Kitner Plotkin & Kahn L.L.P.
2001 Voicu & Filipescu devine birou independent asociat al firmei internationale Squire, Sanders & Dempsey L.L.P., fondata in SUA in urma cu 100 de ani si avand peste 850 de avocati in 32 de birouri din intreaga lume.
2006 Numirea a doi Partners – Marta Popa si Daniel Costea.
2008 Numirea a patru noi Partners – Raul Mihu, Cristian Gavrila, Roxana Negutu si Dumitru Rusu.
2008 Preluarea unei parti dintr-o alta firma romaneasca de avocatura, prin integrarea in echipa Voicu & Filipescu a 13 avocati din echipa Stefanica, Dutu & Partners (care la acea data a incetat sa existe).
2009 Integrarea firmei de consultanta fiscala si contabila Steuer & Buchhaltung Partner SRL si numirea lui Alexandru Tabacu in pozitia de Tax Partner. Numirea lui Florin Dutu ca Partner.
2010 Numirea lui Daniel Costea ca Deputy Managing Partner.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !