Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow BNR va putea respinge solicitarea de intrare in faliment a unei banci
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

BNR va putea respinge solicitarea de intrare in faliment a unei banci
Cererea unei banci debitoare sau a creditorilor acesteia pentru deschiderea procedurii falimentului va fi insotita de aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei, care va putea respinge solicitarea institutiei de credit debitoare sau a creditorilor acesteia atunci cand apreciaza ca aceasta nu se afla in stare de insolventa, conform unui proiect de OUG publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
 
In prezent, deschiderea procedurii falimentului institutiilor credit se poate solicita de institutia de credit debitoare, de creditorii acesteia sau de Banca Nationala a Romaniei, in conditiile Ordonantei Guvernului nr.10/2004 privind falimentul institutiilor de credit aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.278/2004.

Avand in vedere ca in Aranjamentul Stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International au fost prevazute conditionalitati care vizeaza imbunatatirea cadrului legal in materia falimentului institutiilor de credit, MFP a initiat un proiect de OUG pentru modificarea si completarea OG nr. 10/2004.

Conditionalitatile prevazute de FMI se refera la necesitatea ca initierea procedurii falimentului institutiilor de credit sa fie supusa aprobarii prealabile de catre Banca Nationala a Romaniei, precum si la plasarea creantelor deponentilor garantati si ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar pe un rang de preferinta superior in ordinea de prioritate la plata creantelor in caz de insolventa.

In acest sens, propunerile formulate de MFP pentru modificarea OG nr. 10/2004 vizeaza in principal urmatoarele:

- se prevede faptul ca cererea institutiei de credit debitoare sau a creditorilor acesteia pentru deschiderea procedurii falimentului va fi insotita de aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei poate respinge solicitarea institutiei de credit debitoare sau a creditorilor acesteia atunci cand apreciaza ca aceasta nu se afla in stare de insolventa. Banca Nationala a Romaniei se pronunta pri hotarare motivata ce are natura juridica a unui act administrativ. Procedura aprobarii prealabile se impune avand in vedere atributiile Bancii Nationale a Romaniei de autoritate de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit.

- sunt prevazute termene scurte de 10 zile pentru solicitarea de catre institutia de credit debitoare a aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei, pentru solutionarea cererii de catre Banca Nationala a Romaniei si pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului la tribunal;

- dupa aprobarea de catre judecatorul-sindic a modalitatii de lichidare prevazute la art. 5 lit. n) pct. 1, lichidatorul organizeaza imediat, in situatia in care modalitatea de lichidare aprobata prevede, negocierea privind tranzactia de cumparare de active si asumare de pasive; in acest scop, lichidatorul organizeaza o sedinta de informare cu toate institutiile de credit considerate eligibile pe baza evaluarii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei care va avea in vedere efectele tranzactiei asupra situatiei financiare a institutiei de credit achizitoare si a capacitatii sale de a se conforma cerintelor prudentiale, in vederea prezentarii conditiilor si termenilor negocierii. Lichidatorul analizeaza ofertele primite si alege, pe principiul costului minim presupus si cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei care va avea in vedere acelasi criteriu,oferta institutiei/institutiilor de credit ofertante cu care urmeaza sa se incheie conventia de cumparare de active si asumare de pasive;

- in ordinea de prioritate la plata creantelor in caz de insolventa, pe pozitia a doua sunt plasate creantele rezultate din depozitele garantate, inclusiv cele ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar rezultate din plata compensatiilor catre deponentii garantati, precum si creantele izvorate din raporturi de munca pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii procedurii;

- sunt prevazute termene speciale pentru declararea si judecarea recursului impotriva hotararii judecatorului-sindic prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului institutiilor de credit;

- Banca Nationala a Romaniei poate transmite judecatorului-sindic si lichidatorului, pe tot parcursul procedurii falimentului, punctul sau de vedere sau informatiile pe care le considera relevante, ori de cate ori considera necesar.
 
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !