Cu bugetele pe rosu, primariile tarii simt fiorii falimentului, scrie
Capital.
Criza a muscat puternic din bugetele locale, care au scazut, in unele cazuri, cu pana la 60% fata de 2009. Primele taiate de pe listele de cheltuieli sunt lucrarile de infrastructura. Utilaje incremenite de cateva luni, santuri pe jumatate surpate, strazi cu asfalt proapsat pe un sens si cu fundatia dezvelita pe celalalt. Multe din lucrarile incepute in urma cu un an sau doi de edilii de pe tot cuprinsul Romaniei sunt blocate in aceasta primavara.
Topul celor mai mari salarii oficiale din Bucuresti, titreaza
Ziarul Financiar.
Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut aproape 48.000 de euro pe luna si lucreaza in consultanta, acest venit salarial net record fiind inregistrat in sectorul 2, potrivit datelor furnizate ZF de Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti (DGFPB). Castigul sau lunar reprezinta circa 137 de salarii medii nete lunare pe economie la nivelul inregistrat anul trecut.
Vremea dobanzilor mari pentru leu e pe sfarsite! Cat timp vor mai fi peste inflatie?, scrie
Gandul.
Decizia bancii centrale de a reduce dobanda de referinta nu a ramas fara ecou in piata. Bancile au inceput sa scada dobanzile atat la depozite, cat si la credite. De castigat au romanii mai mult de pe urma ieftinirii creditelor, insa pierd cand vine vorba de randamentele pentru economii. Nu trebuie sa ne facem insa griji, pentru ca, spun analistii, dobanzile vor fi peste inflatie, cu alte cuvinte vor acoperi scumpirile din acest an.
Cum pierdem 400 milioane euro date gratis de UE, ne spune
Romania Libera.
Finele anului 2010 e termenul de gratie pentru cheltuirea unor fonduri nerambursabile de peste un miliard de euro date de UE. Am avut la dispozitie zece ani, iar acum sunt sanse sa pierdem jumatate din acesti bani. La zece ani de la semnarea primelor memorandumuri de finantare ISPA (instrument structural de preaderare initiat in 1999 destinat statelor care urmau sa devina membre UE), Romania a cheltuit mai putin de 60% din fondurile disponibile. Situatia este paradoxala. UE ne-a pus la dispozitie peste un miliard de euro pentru drumuri, cai ferate si aeroporturi, iar noi nu ii cheltuim. Ministrul Transporturilor se plange insa ca nu exista bani pentru a construi tot ceea ce si-a propus.
Padurile, vandute copac cu copac, informeaza
EVZ.
Proprietarii de paduri dispun de acestea dupa bunul plac, in baza unei legi care pune in pericol fondul forestier si poate atrage sanctiuni din partea UE. In timp ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru a-si proteja si intineri padurile, Romania da „unda verde” proprietarilor sa dispuna de acestea dupa bunul plac. Asta, in baza unei noi legi, in vigoare din 24 martie, care - potrivit specialistilor, dar si a premierului Emil Boc - „pune in pericol gestionarea fondului forestier national” si ar putea atrage sanctiuni din partea Bruxelles- ului.
Sclavia capitalista: Confesiunile unui dependent de munca, titreaza
Money.ro.
Incepe munca la ora 6 si termina la 3 dimineata. Lucreaza de mai bine de doi ani intr-o companie din Big Four. Stie ca o sa mai reziste cel mult un an la acelasi loc de munca. Dupa 3 ani, majoritatea angajatilor isi dau demisia. Sau mor, asa cum s-a mai intamplat! Supravietuitorii acestui ritm de munca au devenit dependenti de droguri legale si singurul lor scop in viata e sa aiba mai mult timp pentru odihna. MONEY.ro va prezinta marturia socanta a unei tinere care lucreaza la una dintre cele patru multinationale de audit active pe piata romaneasca.