Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Cand poate fi avantajoasa cumpararea unei firme cu datorii?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Cand poate fi avantajoasa cumpararea unei firme cu datorii?
Avand in vedere dificultatile economice pe care firmele le-au intampinat in ultimii doi ani, specialistii spun ca aproape orice firma acumuleaza datorii. Situatia devine mai complicata in momentul in care, companiile concentreaza datorii ce nu mai pot fi sustinute. Solutia in acest caz ar putea fi vanzarea afacerii la un pret avantajos, unui investitor care detine atat lichiditati cat si apetenta pentru risc.
 
“In primul rand, aproape orice firma are datorii. In acest caz ar trebui sa vorbim despre companii cu datorii pe care nu le pot sustine. Aceste companii sunt considerate in dificultate si in consecinta ar trebui sa fie de vanzare la preturi atractive (reduse) fata de valoarea lor normala. Prin aceasta se ofera investitorului o oportunitate care poate rezolva problema datoriilor", spune Ana Niculciu.

Ofertele de cumparare directe pe care firmele cu datorii le primesc vin de obicei din partea unor antreprenori ce detin puterea financiara sa imbunatateasca structura financiara a companiei in dificultate (prin refinantarea datoriei in conditii mai bune si/ sau prin infuzie de capital), mai ales aceasta este bine pozitionata operational si strategic.

In aceste conditii , tranzactia s-ar putea dovedi o oportunitate interesanta.

„Odata stabilizata situatia companiei respective, cumparatorul o poate vinde la un pret mai bun. In plus, cumparatorul ar putea fi interesat de pierderile deductibile fiscal ale societatii in cauza : in Romania, pierderea anuala realizata pana in anul 2009, se recupereaza din profiturile impozabile obţinute in urmatorii 5 ani consecutivi , iar pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009 se recupereaza din profiturile impozabile obţinute in urmatorii 7 ani consecutivi . Asadar, daca o companie a acumulat piereri in trecut, insa cumparatorul are o afacere profitabila, in combinatie, se ajunge la scutirea in fapt unor sume importante de la plata impozitului pe profit”, explica specialistul Schoenherr.

Pe de alta parte, datoria firmei pote fi mentinuta (posibil in conditii mai bune ), sau este refinantata in termeni mai favorabili. Bineinteles, intreaga datorie este dedusa din pretul de comparare (care, in mod uzual, este exprimat ca o valoare a "datoriei nete")

Si totusi, Alina Niculciu ne spune ca daca firma are si probleme strategice sau operationale, imbunatatirea structurii capitalului s-ar putea dovedi insuficienta pentru a scoate firma din dificultate.

„In acest caz, firma poate intampina in continuare dificultati iar cumparatorul isi poate pierde investitia”, a adaugat aceasta.

Din punct de vedere legal, nu exista restrictii specifice in cazul acestor tipuri de tranzactii.  Insa, un investitor trebuie sa fie atent daca o companie intra in insolventa.

„In aceste conditii, tranzactiile (refinantarea datoriilor, etc) pot fi atacate de catre creditori sau administratorul judiciar. In afara de acestea, tranzactiile cu actiuni ale companiilor in dificultate nu sunt atat de delicate – tranzactiile cu active sunt o chestiune diferita, din cauza riscului de a fi respinse de catre creditori”, a mai precizat Alina Neculciu.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !