Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Noi reglementari privind cheltuielile cu dobanzile la calculul profitului impozabil
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noi reglementari privind cheltuielile cu dobanzile la calculul profitului impozabil

Incepand cu anul fiscal 2010, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta luat in calcul la determinarea profitului impozabil a fost redus, de la 8% la 6%.

HG nr. 296/2010 pentru modificarea pct. 701 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, Partea I, Nr. 239 , din 15 aprile 2010.

Astfel, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta luat in calcul la determinarea profitului impozabil este de 6%, cu 2% mai putin decat in anul fiscal 2009.

Cum au motivat Finantele?

Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea actualizarii datelor cu caracter fiscal, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, conform carora, in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati decat institutii de credit romane sau straine, institutii financiare nebancare si alte organizatii similare, respectiv pentru imprumuturile obtinute de la societati din grup, actionari, asociati etc., nivelul ratei dobanzii se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

In contextul ultimelor evolutii ale economiei nationale, in baza datelor statistice din domeniul bancar, s-a propus reducerea nivelului deductibil al dobanzilor la imprumuturile obtinute de la societati din grup, actionari, asociati etc., de la 8% la 6%.

Potrivit reglementarilor in vigoare, dobanzile la imprumuturile obtinute de la institutii de credit romane sau straine, institutii financiare nebancare si alte organizatii similare sunt integral deductibile.

Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta, de 8%, a fost folosit pentru stabilirea limitei deductibile a cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de la alte entitati decat institutii de credit romane sau straine, institutii financiare nebancare si alte organizatii similare.

Actualizarea se bazeaza pe datele prezentate de BNR privind ratele medii ale dobanzii la creditele noi in euro si dolari SUA acordate de institutiile de credit societatilor nefinanciare inanul precedent. Astfel, pentru perioada ianuarie - noiembrie 2009, mediile ratelor dobanzilor sunt de 6,36% pentru creditele noi in euro si de 5,14% pentru creditele noi in dolari SUA.

Ce prevedea Codul Fiscal pana in prezent?


Cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.

In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, pana la deductibilitatea integrala a acestora.

In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda deductibilitatea acestei diferente fiind supusa limitei prevazute mai sus. Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.

Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !