Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow OG nr. 47/2007: Deputatii elimina obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

OG nr. 47/2007: Deputatii elimina obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale
Comisia de finante a Camerei deputatilor a eliminat obligativitatea certificarii declaratiilor anuale, decizie similara cu cea a Senatului. Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 47/2007 a fost inclus in dezbateri, zilele acestea, la Camera Deputatilor.
La doar cateva luni de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei Guvernului nr. 47/2007, legislatia in materie fiscala ar putea fi modificata. OG nr. 47/2007 privind privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 603 din 31.08.2007.
Ordonanta a modificat Codul de procedura fiscala,Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal si OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 47/2007 a fost adoptat deja de Senat si se afla pe ordinea de zi la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala. Daca votul in plenul Camerei va fi favorabil, Legea pentru aprobarea OG nr. 47/2007 va fi trimisa presedintelui Romaniei, pentru promulgare.
Raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor, prezentat acum cateva zile pentru a fi dezbatut in plen, contine o serie de amendamente care aduc modificari importante actului normativ initiat de Guvern.

Eliminarea certificarii de catre un consultant fiscal a Declaratiei privind impozitul pe profit 
OG nr. 47/2007 a introdus obligativitatea certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale anuale ale persoanelor juridice. Masura se refera la Declaratia privind impozitul pe profit (formularul 101), care trebuie depusa anual de catre persoanele juridice, pentru anul precedent.
Raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor abroga aceasta prevedere. Senatul a luat aceeasi decizie, in urma consultarilor cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, care a fost de acord cu eliminarea obligativitatii de certificare a Declaratiei 101 de catre un consultant fiscal .

Deputatii pastreaza amenzile majorate 
Raportul Comisiei pastreaza nivelul amenzilor prevazut de OG nr. 47/2007 pentru nerespectarea obligatiilor fiscale.
Ordonanta nr. 47/2007 a majorat chiar si de 20 de ori prevavzute de articolul 219 din Codul de procedura fiscala. Un exemplu elocvent este amenda minima in cazul in care contribuabilul nu da o declaratie scrisa pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala.
Pentru nerespectarea acestei obligatii, Ordonanta nr. 47/2007 stabileste amenda minima de 1000 de lei pentru persoane fizice si de 5000 de lei pentru persoane juridice. Prevederile anterioare ale Codului de Procedura Fiscala stabileau nivelul amenzilor minime la 50 lei pentru persoanele fizice si la 500 lei pentru persoane juridice. 

Noi contraventii in domeniul produselor accizabile
Unul dintre amendamentele admise in raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor vizeaza introducerea unor noi contraventii in domeniul produselor accizabile, stabilite la articolul 220 din Codul de procedura fiscala.
Conform raportului Comisiei, urmatoarele fapte vor constitui contraventii si vor fi sanctionate cu amenda de la 1000 de lei la 5000 de lei:
- netransmiterea, in termenul legal, a documentului administrativ de insotire a marfii  organului fiscal competent la momentul expedierii produselor accizabile in regim suspensiv;
- primirea produselor accizabile fara prezentarea documentului administrativ de insotire a marfii la destinatie, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel.

Eliminarea contraventiei privind predarea raportului memoriei fiscale 
OG nr. 47/2007 a modificat si OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Actul normativ a eliminat obligativitatea de preda lunar raportul memoriei fiscale catre organul fiscal competent. OG 47/2007 nu a prevazut insa si eliminarea faptei care constituie contraventie si, totodata, amenda aferenta in legatura cu nedepunerea raportului.
Comisia de buget finante a eliminat aceste inadvertente din OG nr. 47/2007, prin abrogarea dispozitiilor care nu mai erau aplicabile.

Va prezentam mai jos nivelul amenzilor pentru contraventiile prevazute la art. 219 din Codul de procedura fiscala.
- Raportul Comisiei de buget-finante poate fi vizualizat aici 
- OG nr. 47/2007 poate fi vizualizata integral  aici.  

Conform Ordonantei nr. 47/2007,  contraventiile stabilite la articolul 219 al Codului de Procedura Fiscala se sanctioneaza astfel: 

a. amenda de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 25.000 lei la 27.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul in care contribuabilii:
- nu pun la dispozitia organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri. In acelasi scop, organul fiscal are dreptul sa solicite inscrisuri si altor persoane cu care contribuabilul are sau a avut raporturi economice sau juridice.
- nu  permit functionarilor imputerniciti de organul fiscal pentru a efectua o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.

b. amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 5.000 lei la 7.000 lei, pentru persoanele juridice in cazul in care,  la finalizarea inspectiei fiscale, contribuabilul nu da o declaratie scrisa, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala. In declaratie se va mentiona si faptul ca au fost restituite toate documentele solicitate si puse la dispozitie de contribuabil.

c. amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul neindeplinirii urmatoarelor obligatii:
- in vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer va fi aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 
- in cazul in care evidentele contabile si fiscale sunt tinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe langa datele arhivate in format electronic contribuabilul este obligat sa pastreze si sa prezinte aplicatiile informatice cu ajutorul carora le-a generat.
- contribuabilul are obligatia sa indeplineasca masurile prevazute in actul intocmit cu ocazia inspectiei fiscale, in termenele si conditiile stabilite de organele de inspectie fiscala.
- contribuabilii sunt obligati sa furnizeze periodic organelor fiscale informatii referitoare la activitatea desfasurata, prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere.

d. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul savarsirii urmatoarelor fapte: 
-  nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni;
- neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume;
- nerespectarea obligatiei inscrierii codului de identificare fiscala pe documente, potrivit art. 73 al Codului de Procedura Fiscala.
- nerespectarea de catre platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor a obligatiilor privind completarea si pastrarea fiselor fiscale;
- neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau, dupa caz, la terte persoane a formularelor si documentelor prevazute de legea fiscala, altele decat declaratiile fiscale si declaratiile de inregistrare fiscala sau de mentiuni;
- nerespectarea de catre banci a obligatiilor privind furnizarea informatiilor si a obligatiilor de decontare prevazute de Codul de Procedura Fiscala. 
- nerespectarea obligatiilor ce-i revin tertului poprit, potrivit Codului de Procedura Fiscala.
- nerespectarea obligatiei de comunicare prevazute la art. 154 alin. (9) din Codul de Procedura Fiscala.
-  refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate;

e. amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 4.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul savarsirii urmatoarelor fapte (daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt de pana la 50.000 lei inclusiv):
- refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului general consolidat, in vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale;
- neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;
-  retinerea si nevarsarea in totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni;
- refuzul de a furniza organului fiscal informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale.

Daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt cuprinse intre 50.000 lei si 100.000 lei inclusiv, faptele mentionate anterior se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

In schimba, daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt mai mari de 100.000 lei, faptele mentionate anterior sunt sanctionate cu amenda de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 25.000 lei la 27.000 lei, pentru persoanele juridice.

f. cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, in cazul nedepunerii la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI „Taxa pe valoare adaugata din Codul Fiscal.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !